Linkovi

Američki grantovi za firme na Kosovu u vlasništvu žena i manjina


Ceremonija potpisivanja ugovora o grantovima (Foto: VOA)
Ceremonija potpisivanja ugovora o grantovima (Foto: VOA)

Agencija SAD za međunarodni razvoj (USAID) izdvojila je 530.000 dolara za 53 preduzeća u vlasništvu žena i pripadnika nevećinskih zajednica na Kosovu. U ponedeljak su potpisani ugovori o grantovima, a svako preduzeće dobilo je po 10 hiljada američkih dolara za unapređenje i obnovu biznisa. Od 53 preduzeća koji su dobili grantove, 40 je u vlasništvu žena.

Sveobuhvatni cilj ove USAID-ove aktivnosti je jačanje preduzeća, poboljšanje njihovih proizvodnih i uslužnih kapaciteta i povećanje njihove konkurentnosti na lokalnom i regionalnom tržištu. Nakon ceremonije potpisivanja, održan je sajam proizvoda na kojem je predstavljena ponuda 25 preduzeća u vlasništvu žena i pripadnika nevećinskih zajednica.

Bavimo se preradom voća, lekovitog bilja i pečuraka. Ovaj grant će nam u velikoj meri pomoći da unapredimo kvalitet voća koje nudimo tržistu i da bolje koristimo naše skladištene kapicete što će svakako poboljšati i smanjiti troškove našeg poslovanja”, rekao je za Glas Amerike Bojan Stojčetović iz Štrpca.

Isključivo se bavimo poljoprivredom proizvodnjom paprike, kupusa, paradajza i ostalim povrćem. Ovde smo došli danas i ovaj grant nam mnogo znači da bismo mogli da proširimo prizvodnju i da olakšamo bolji život”, rekao je Zoran Nojkić iz Mogile u opštini Klokot.

Grant od 10.000 dolara dobio je i Milovan Marinković iz Klokota, čija se prodica bavi proizvodnjom mlečnih prerađevina.

Američka pomoć preduzećima na Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00

Imamo sopstvenu farmu krava i došli smo danas da izlažemo naše prozivode… Uglavnom ćemo novac uložiti u mehanizaciju koja će nam olakšati proizvodnju i ostale delatnosti”, naveo je Marinković za Glas Amerike.

Na današnem događaju prisustvovale su i predsednica Kosova Vjosa Osmani i direktorka USAID-a na Kosovu Ajlin Devit.

Potvrđeno je da žene ne samo da ojačavaju biznise svojih porodica već doprinose u velikoj meri u poboljšavanju ekonomske strukture i socijalne strukture naše države. Naš angažman da podržimo žene u biznisu i sve zajednice sa istim ciljem ostaje nepromenjem. Puno biznisa u vlasništvu žena je moralo da se zatvori kao posledica pandemije, ali danas mi da imamo novi talas biznisa u vlasništvu žena”, rekla je Vjosa Osmani.

Direktorka USAID- na Kosovu rekla je da je američka vlada posvećena ekonomskom osnaživanju i razvoju žena i nevećinskih zajednica, posebno nakon pandemije koronavirusa.

Ovi biznisi funkcionišu u širokim oblastima kao što su pčele, dizajn, štampanje, prizvodnja hrane. Ovo pomaže da se izgrade biznisi nakon pandemije, da se poboljša efikasnost proizvodnje i proizvodnih mogućnosti, a isto tako da se poboljša kvalitet njihovih proizvoda”, rekla je Ajlin Devit.

Ceremonija u ponedeljak, kako je saopšteno iz USAID-a, “važna je komponenta USAID-ove Aktivnosti inkluzivnog ekonomskog razvoja, petogodišnjeg partnerstva sa Fondom za razvoj zajednica (CDF)”.

XS
SM
MD
LG