Linkovi

Britanski kralj Čarls primljen u bolnicu zvog uvećane prostate


Britanski Kralj Čarls (izvor: AP)
Britanski Kralj Čarls (izvor: AP)

Britanski kralj Čarls (75) primljen je u petak u jednu privatnu londonsku kliniku radi “korektivne procedure” zbog uvećane prostate, saopštila je Bakingemska palata.

Mediji su prikazali snimke kralja kako sa suprugom kraljicom Kamilom stiže u privatnu kliniku u zapadnom Londonu u kojoj se inače leči i princeza Kejt Midlton, nakon što je prošle nedelje bila podvrgnuta operaciji abdomena.

"Kralj je jutros primljen u bolnicu na zakazano lečenje. Njegovo veličanstvo želi da se zahvali svima koji su poslali svoje želje tokom protekle nedelje", navodi se u saopštenju Bakingemske palate.

Izvor iz kraljevske porodice rekao je da je Čarls pre sopstvenog lečenja posetio Kejt, ali nisu objavljene dodatne informacije.

Čarls će biti podvrgnut "korektivnoj proceduri" zbog benignog stanja koje je uobičajeno kod muškaraca starijih od 50 godina. Kraljica Kamila je rekla da je njen muž dobro i da se raduje što će se nakon boravka u bolnici vratiti na posao.

Palata je odbila da saopšti koliko dugo će kralj ostati u bolnici, ali su njegovi predstojeći javni angažmani odloženi kako bi se omogućio kratak period oporavka.

Članovi britanske kraljevske porodice obično ne otkrivaju detalje o bolestima i u vezi sa svim medicinskim pitanjima, ali je kralj Čarls želeo da podeli informacije o svom stanju kako bi podstakao druge muškarce koji imaju simptome da odu na pregled.

Nacionalna zdravstvena služba saopštila je da je, od kada je kralju Čarslu otkrivena dijagnoza, 1000 odsto povećan broj njihovoj veb stranici koja daje savete o lečenju uvećane prostate.

"Kralj je zadovoljan saznanjem da njegova dijagnoza ima pozitivan uticaj na svest javnog zdravlja",dodaje se u saopštenju Bakingemske palate.

Njegov tretman jedan je u nizu zdravstvenih udaraca za kraljevsku porodicu tokom protekle nedelje.

Princeza Kejt se oporavlja u istoj klinici nakon što je podvrgnuta operaciji zbog nespecifičnog, ali nekancerogenog stanja abdomena.

Kraljevski izvor je saopštio da je četrdesetdvogodišnja princeza dobro, ali nema više informacija o njoj otkako je prošle nedelje primljena na kliniku.

Trebalo bi da u bolnici provede dve nedelje i malo je verovatno da će se vratiti na javne dužnosti do posle Uskrsa. Njen suprug, prestolonaslednik princ Vilijam odložio je sve obaveze kako bi se brinuo za njihovo troje dece - Džordža, Šarlot i Luisa.

U međuvremenu, vojvotkinja od Jorka i bivša supruga Čarslovog mlađeg brata princa Endrua, Sara Ferguson saopštila je u ponedeljak da je u šoku jer joj je dijagnostifikovan maligni oblik raka kože.

To je druga dijagnoza karcinoma kod vojvotkinje, nakon što je podvrgnuta mastektomiji i rekonstruktivnoj operaciji posle otkrića da ima rak dojke prošlog leta.

U ovom tekstu korišćeni su materijali agencije Rojters

XS
SM
MD
LG