Linkovi

Odlazak Krisa Kristofersona, legende američkog kantrija


Kris Kristoferson nastupa na 56. godišnjoj dodeli Gremija u Los Anđelesa
Kris Kristoferson nastupa na 56. godišnjoj dodeli Gremija u Los Anđelesa

Kris Kristoferson, legenda kantri muzike koji je na velikom platnu glumio sa Barbarom Strejsend u filmu "Zvezda je rođena", preminuo je u subotu u svojoj kući u Mauiju na Havajima, saopštila je predstavnica njegove porodice. Imao je 88 godina. Uzrok smrti nije naveden, ali je rečeno da je preminuo mirno, okružen svojim najbližima.

Kristoferson je rođen u Teksasu, bio je bokser i igrač američkog fudbala na koledžu, a studirao je englesku književnost na Oksfordu gde je magistrirao, i tokom života često citirao poeziju Vilijama Blejka koju je znao napamet. Služio je u vojsci gde je naučio da vozi helikopter. Odbio je ponudu da predaje na američkoj vojnoj akademiji u Vest pointu i umesto toga odlučio da se posveti muzici i pisanju pesama u Nešvilu.

Dok se nadao proboju u muzičkoj industriji, jedno vreme je radio kao čistač u studiju Mjuzik rou, izdavačke kuće Kolumbija rekords, 1966. godine, u vreme kada je Bob Dilan tu snimao svoj legendarni dvostruki album "Blonde on Blonde".

Kristoferson je muzičku karijeru započeo krajem 1960-ih, kada je napisao klasike kao što su “Sunday Mornin' Comin' Down,” “Help Me Make It Through the Night,” "For the Good Times" i "Me and Bobby McGee."

I sam je bio pevač ali su neke od njegovih pesama najpoznatije u izvođenju drugih umetnika kao što su Rej Prajs i Dženis Džoplin. Sa svojim znanjem engleske književnosti i poezije, Kristoferson je kompleksne stihove američkih folk pesama, o usamljenosti i nežnoj ljubavi, preneo u popularnu kantri muziku. Nosio je dugu kosu, "zvoncare", izvodio pesme pod uticajem Boba Dilana i tako predstavljao novu vrstu kantri kantautora, zajedno sa Vilijem Nelsonom, Džonom Prajnom i Tomom T. Holom.

"Nema boljeg tekstopisca na svetu nego što je Kris Kristoferson", izjavio je Nelson na dodeli BMI muzičkih nagrada 2009. "Sve što je napisao je standard i mi ostali ćemo prosto morati da živimo s tim".

Kao glumac, imao je glavne uloge u filmovima gde su mu partnerke bile zvezde poput Elen Bernstin i Barbare Strejsend, a posebno je voleo da glumi u vesternima i kaubojskim dramama.

Povremeno je legenda o Kristofersonu prevazilazila realnost. Džoni Keš voleo je da priča uglavnom preuveličanu anegdotu o tome kako je Kristoferson, bivši vojni pilot, spustio svoj helikopter na travnjak njegove kuće da bi mu uručio snimak pesme “Sunday Mornin’ Comin’ Down”, držeći pivo u ruci. Kristoferson je govorio da, uz dužno poštovanje prema Kešu, dok je tačno da je spustio helikopter kod njegove kuće, "čovek u crnom" čak nije ni bio kod kuće, demo snimak je bila pesma koju niko nikada posle nije snimio, i da "sigurno ne bi mogao da vozi helikopter držeći pivo".

U intervjuu za Asošijeted pres 2006, Kristoferson je izjavio da možda ne bi imao karijeru bez Džonija Keša.

Trenutak kada sam se rukovao sa njim, dok sam još bio u vojsci, iza bine u teatru ’Grand Ole Opry’ bio je taj kada sam doneo odluku da se vratim", izjavio je Kristoferson. "Uzeo me je pod svoje okrilje, pre nego što je snimio bilo koju od mojih pesama. Snimio je moju prvu pesmu koja je proglašena za snimak godine. Prvi put me je doveo na binu".

Jedna od njegovih najpoznatijih pesama "Me and Bobby McGee" napisana je na preporuku osnivača Monument Records, Freda Fostera. Foster je u glavi imao naslov pesme "Me and Bobby McKee", inspirisan imenom jedne sekretarice u njegovoj zgradi. Kristoferson je u jednom intervjuu izjavio da ga je film Federika Felinija "Ulica" ("La Strada") inspirisao da napiše reči te pesme o muškarcu i ženi koji putuju zajedno.

Dženis Džoplin, koja je bila u vezi sa Kristofersonom, promenila je tekst kako bi Bobi Mekgi bio muškarac, i snimila svoju verziju samo nekoliko dana pre nego što je preminula 1970. od prekomerne doze droge. Taj snimak je postao posthumni hit za Džoplin i zauzeo prvo mesto top lista.

Među drugim hitovima Krisa Kristofersona su “Why Me,” “Loving Her Was Easier (Than Anything I’ll Ever Do),” “Watch Closely Now,” “Desperados Waiting for a Train,” “A Song I’d Like to Sing” i “Jesus Was a Capricorn.”

Godine 1973. oženio se kantautorkom Ritom Kulidž i zajedno su imali uspešnu karijeru kao duet, koja im je donela dva Gremija. Razveli su se 1980.

Sa trećom suprugom, Lisom, kojom se oženio 1983. godine, živeo je na havajskom ostrvu Mauji više od 30 godina. Imao je osmoro dece.

Obožavaoci Krisa Kristofersona sećaju se i trenutka na proslavi 30 godina muzičke karijere Boba Dilana u Medison Skver Gardenu u Njujorku, kada je prišao i zagrlio irsku pevačicu Šinejd O'Konor. Ona je izviždana na bini nakon što je, nekoliko dana ranije, u programu Saturday Night Live na ameirčkoj televiziji uživo pocepala sliku pape Jovana Pavla II. Kristoferson, kome je bilo rečeno da je odvede sa bine zbog zvižduka, odbio je da to uradi i umesto toga je zagrlio, rekavši "ne dozvoli gadovima da te unize".

Svet američke kantri muzike je sada u žalosti. "Kakav veliki gubitak. Kakav veliki pisac. Kakav veliki glumac. Kakav veliki prijatelj. Uvek ću te voleti", napisala je Doli Parton na mreži Eks.

XS
SM
MD
LG