Linkovi

Kurti: Nema poverenja u dijalog sa Beogradom dok je Milan Radoičić na slobodi


Aljbin Kurti (Foto: AP/Risto Bozovic)
Aljbin Kurti (Foto: AP/Risto Bozovic)

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je na sednici Vlade Kosova da “dok su Milan Radoičić i njegova grupa slobodni i zaštićeni u Srbiji, nema poverenja u dijalog o normalizaciji odnosa”.

Kurti je podsetio da je 26. juna u Briselu održan prvi sastanak na najvišem nivou posle "terorističkog napada Milana Radoičića u Banjskoj", u kojem je ubijen narednik kosovske policije Afrim Bunjaku.

“Posle devet meseci od napada glavni terorista Milan Radoičić je još uvek slobodan i Srbija ga štiti. Mi ne možemo da oživimo našeg heroja narednika Afrima Bunjakua, ali Srbija treba da preda Kosovu paralimiltarnu grupu koja je izvršila teroristički napad na čelu sa Milanom Radoičićem, kako bi se svi oni suočili sa pravdom na Kosovu”, kazao je Kurti.

Kurti je dodao da je identifikovana grupa odgovorna za napad u Banjskoj i da je ona stavljena na međunarodnu poternicu.

"Od 47 članova grupe, njih 39 je identifikovano i nalaze se na Interpolovoj listi. Za to vreme, dok je Radojičić i njegova grupa slobodna i zaštićena u Srbiji, nema poverenja u dijalog za normalizaciju”.

Govoreći o Osnovnom sporazumu o normalizaciji odnosa, koji je dogovoren februara 2023. godine, u Briselu, Kurti je istakao da je potpisivanje ključno za njegovo sprovođenje. On je naveo da je taj sporazum zakonski obavezujuć, i izrazio očekivanje da će to dovesti do defakto priznanja između Kosova i Srbije, po uzoru na model "dve Nemačke".

"Mi smo primili sporazum i više puta tražili formalno potpisivanje i deponovanje istog u Ujedinjenim nacijama. Poverenje u dijalog i sprovođenje sporazuma je narušeno i pismom koje je bivša premijerka Ana Brnabić poslala spoljnoj službi EU 13. decembra prošle godine".

Kurti je naglasio da je tokom boravka u Briselu ponudio tri predloga za, kako je rekao, garancije, odnosno pokriće za sporazum koji je u stalnom napadu od strane Srbije, ali da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije bio spreman da ih prihvati.

"Niti da potpiše sporazum, niti da povuče pismo Ane Brnabić, a ni da preda glavnog kriminalca Radoičića. Mi smo za dijalog, normalizaciju i želimo normalizaciju dobrosusedskih odnosa".

Kurti se na sednici Vlade Kosova osvrnuo i na zabranu festivala "Mirdita, dobar dan" u Beogradu, istakavši da ovaj festival predstavlja i slavi raznolikost kulture Srbije i Kosova. On je kritikovao odluku ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačića o zabrani festivala.

“Ko bi rekao da posle 35 godina od zloglasnog govora Slobodana Miloševića (1989.godine na Gazimestanu) njegov glasnogovornik, sada ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, odaje počast nasleđu netrpeljivosti i neprijateljstva prema Kosovu”, zaključio je Kurti.

XS
SM
MD
LG