Linkovi

Borelj: Bez napretka u ovoj rundi dijaloga, Kosovo nije bilo spremno za trilateralni susret


Ilustracija - predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti
Ilustracija - predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti

"Razgovori su bili teški kao i do sada, to smo i očekivali. Nije došlo do trilateralnog sastanka, Kosovo za to nije bilo spremno", izjavio je u Briselu visoki predstavnik EU za spoljnu politku i bezbednost Žozep Borelj, koji je bio domaćin u novoj rundi dijaloga predstavnika Srbije i Kosova na najvišem nivou, preneo je Rojters.

Predsednik Srbije Alekasndar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti imali su u Briselu odvojene sastanke sa Boreljom i izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, ali ova runda dijaloga o normalizaciji prošla je bez da su sve tri strane zajedno sele za sto.

Borelj je rekao da "danas nije bilo moguće saglasiti se kako da se ide napred".

"Ne može samo EU da želi normalizaciju odnosa dve strane, ako one ne mogu da se dogovore kako da krenu napred. Ne možemo mi umesto njih da primenjujemo dogovoreno. Naša uloga je pomažemo i da podržavamo strane u pokušaju da nastave dijalog, i ostaćemo tome posvećeni i dalje", rekao je visoki predstavnik EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Briselu da se nije sastao sa premijerom Kosova "jer Kurti nije hteo da se vide", preneo je FoNet.

"Tri puta sam se vraćao na sastanak, prenosili su mi njegove poruke, pa sam ja odgovarao. Neće čovek da me vidi. Rekli su da nije spreman za sastanak sa mnom", rekao je Vučić.

"Predstavnici EU kažu da Kurti traži da priznamo Kosovo. To je suština – priznanje Kosova de jure", dodao je Vučić.

On je takođe naglasio da je u razgovorima sa evropskim sagovornicima istakao punu posvećenost Beograda nastavku dijaloga i isključivo mirnom rešavanju problema.

Vučić je rekao da se na bilateralnim susretima razgovaralo o svemu što se tiče Kosova i implementacije dogovora, a prethodne sastanke u Briselu sa Boreljom i Lajčakom ocenio je "veoma uspešnim".

On je dodao da će glavni pregovarači Kosova i Srbije razgovore nastaviti sledeće nedelje, "u utorak ili sredu".

Prethodno je Vučić na Instagramu naveo da je na sastanku insistirao i na formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

"Posebno sam insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština i ukazao na sve jednostrane poteze Aljbina Kurtija i težak položaj Srba na Kosovu i Metohiji", naveo je.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je zatražio da se ispune tri uslova koje je postavio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kako bi se bilateralni sastanak održao u Briselu, prenela je Koha.

On je posle sastanka izjavio da je Vlada iznela stav o primeni Osnovnog sporazuma, koji je usaglašen u februaru 2023. godine.

Smatramo da su Osnovni sporazum i Aneks o implementaciji istaknuto dostignuće u spoljnoj politici, ali i dostignuće EU, koja je posredovala u brojnim rundama ovog dijaloga. Poslednji put smo imali trilateralni sastanak 14. septembra prošle godine... Mnogo toga se dogodilo od Banjske, ali i pisma o povlačenju iz osnovnog sporazuma”, rekao je Kurti.

Kurti je dodao da organizator napada u Banjskoj Milan Radoičić mora biti izručen kosovskim vlastima "inače neće biti normalizacije i mira u regionu".

„Ova pisma su sporedna pisma, ali su direktni napadi na Osnovni sporazum. Pokušaćemo početkom jula da razgovaramo o redosledu. Ono što smo danas uradili jeste da smo zaštitili Osnovni sporazum ", dodao je on.

Kosovski premijer kaže da je Osnovni sporazum "zasnovan na de fakto priznanju".

Ne možemo dozvoliti da se Osnovni sporazum baci u drugi plan tako što će Asocijacija postati hitno pitanje... Ne poričemo nasleđe prethodnih vlada, ali moramo zaštititi Osnovni sporazum“, naglasio je Kurti.ž

Ognjen Gogić: Borelj i Lajčak loše pripremili sastanak Vučića i Kurtija

Priznajući da je iznenađen ovakvim razvojem događaja, politikolog Ognjen Gogić krivicu za neuspeli susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija prebacuje na evropsku diplomatiju, koja je, po njegovim rečima, pokazala da nije imala čvrste garancije dvojice balkanskih lidera da će pristati na direktan sastanak.

Dali su nam da verujemo da će sastanka biti i to je sada meni pitanje šta su oni mislili. To je neuspeh evropske diplomatije, to je za njih veliki gaf da oni nisu imali garancije Vučića i Kurtija. Oni kao da su imali potvrdu da će ova dvojica da se sastanu , pa su najavili da će biti zajednički susret. Kako je moguće da su oni to najavili, a da očigledno nisu imali jasnu potvrdu. To je ponovo propust evropske diplomatije, koja mora da unapred sigurna da li će biti susreta pre nego što je to najavljeno“, ocenio je Gogić u razgovoru za Glas Amerike.

Ognjen Gogić, politikog i autor EWB
Ognjen Gogić, politikog i autor EWB

Po njegovi rečima nije jasno ni zašto je sastanak uopšte sazivan – delovalo je je kao da žele da naprave neki presek toga šta je urađeno. Očekivalo se da to bude poslednji sastanka kojim bi Borelj moderirao, kaže Gogić:

Oni, Borelj i Lajčak, su samo hteli verovatno da pokažu da je to proces koji je i dalje živ, funkcioniše, da oni imaju autoritet i dalje na stranama, i ponovio su doživeli strašan udarac. I to je ponovo još jedan u nizu poraza evropske diplomatije vezano za ovaj dijalog“, kaže Gogić i dodaje:

Takođe, nije bilo konkretnih tema za razgovor, nije kao da su bili nadomak toga da se razgovara o dinaru na primer ili o mostu na Ibru. Ili ne znam kojoj temi, pa da kažete sastanak da bi se to pitanje dogovorilo. Nego je bilo – kao eto da proćaskamo“, ističe sagovornik Glasa Amerike.

Bez odgovora i na pitanje zašto je, kako je večeras rekao Vučić, Kurti odbio da se vidi sa njim, Gogić kaže da je imao svoju viziju današnjeg susreta lidera Srbije i Kosova u Briselu:

Kad su me pitali prethodnih dana šta može da bude poenta sastanka, ja sam rekao da meni deluje kao da je tema ovaj plan rasta za Zapadni Balkan zato što je u maju on usvojen formalno i u dokumentu o tome stoji da za Kosovo i Srbiju važi poseban uslov, a to je da sprovode obaveze iz dijaloga. I ja sam pretpostavio da će to biti tema, da će on njima da kaže – e sad ovako i ukoliko ne sprovodite preuzete obaveze nemate pristup tim fondovima“, kaže Gogić.

S obzirom da posle izbora u EU na čelo Visokog komesarijata za spoljnu politiku i bezbednost umesto Žozepa Borelja dolazi estonska premijerka Kaja Kalas i da se od nje očekuje tvrđi pristup srpskim stavovima i pozicijama, Gogić ističe da u dijalogu uopšte nije presudna uloga Evropske komisije i njenih komesara.

U dijalogu su mogući neki veći pomaci jedino ako iza toga stani šefovi država ili vlada. To je bilo kad su Šolc i Makron, posle i Meloni zajedno nastupili, ali čak ni oni nisu imali dovoljno snage da privole dve strane na ozbiljan dijalog. I kada njih troje nisu uspeli da pomere to sa mrtve tačke, ne može to ni jedan komesar. Jednostavno, mislim da su ustupci koji se traže od Srbije i Kosova preveliki za Srbiju i Kosovo. Zato što Kosovo ne želi da ide sa Zajednicom srpskih opština dok ne dobiju priznanje od strane Srbije, a Srbija ne želi da prizna Kosovo“, kaže na kraju Ognjen Gogić i ističe da bi rezultat možda jedino dala poruka Srbiji i Kosovu iz EU da će ih primiti za dve godine u svoj sastav, ali pod uslovom da reše stvari između sebe.

XS
SM
MD
LG