Linkovi

Lukašenko "ubedio Putina da ne 'zbriše' Prigožina"


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, arhiva
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, arhiva

MINSK - Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je ubedio ruskog predsednika Vladimira Putina da ne "zbriše" šefa plaćeničke vojske Vagner Jevgenija Prigožina, posle pobune u subotu koja je prekinuta istog dana.

Putin je na početku obećao da će ugušiti pobunu, upoređujući je sa ratnim previranjima koja su dovela do revolucije 1917. i građanskog rata, ali nekoliko sati kasnije je postignut dogovor da se Prigožinu i nekima od njegovih boraca omogući odlazak u Belorusiju.

Šef Vagnera je u utorak iz Rusije doleteo u Belorusiju.

Dok je opisivao svoj subotnji razgovor sa Putinom, Lukašenko je upotrebio ruski žargonski izraz za ubistvo - "zbrisati sa lica zemlje".

„Kako sa razumeo, doneta je brutalna odluka (i to je bio prizvuk Putinovog obraćanja) da se 'zbrišu' pobunjenici", rekao je Lukašenko, prenose beloruski državni mediji.

Kaže da je ruskom predsedniku predložio da "ne žuri i da razgovarajusa Prigožinom".

"Na šta mi je rekao: Slušaj, Saša, džaba je. Ne diže se ni slušalicu, ne želi ni sa kim da priča".

Putin je 1999. godine upotrebio isti izraz za čečenske militante i ta opaska je postala oznaka njegove koje su postale široko citirani amblem ličnosti.

Kremlj nije komentarisao Lukašenkove navode, koje daju redak uvid u razgovore unutar Kremlja.

Lukašenko, koji je i stari Prigožinov poznanik i blizak Putinov saveznik, rekao je da je savetovao ruskog predsednika da razmišlja "dalje od svog nosa“ i da bi eliminacija Prigožina mogla da dovede do široke pobune njegovih boraca.

Beloruski lider je takođe rekao da bi njegova vojska mogla imati koristi od iskustva Vagnerovih trupa koje, prema dogovoru s Kremljom, mogu slobodno da se presele u Belorusiju.

„Ovo je najobučenija jedinica u vojsci. Ko će to da ospori? Moja vojska to takođe razume, a mi takvih ljudi nemamo u Belorusiji", rekao je Lukašenko.

Prigožin je zaustavio „marš pravde“ na Moskvu iz južnog grada Rostova na Donu, nakon Lukašenkove intervencije. Šef i borci Vagnera u subotu su krenuli ka Moskvi i najavili da žele smenu ruskog ministra odbrane i načelnika generalštaba.

XS
SM
MD
LG