Linkovi

Marko Đurić pozvao državnog sekretara SAD Entonija Blinkena da poseti Srbiju


Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić u ambasadi Srbije u Vašingtonu, 10. jul 2024. (VOA)
Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić u ambasadi Srbije u Vašingtonu, 10. jul 2024. (VOA)

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić, koji boravi u Vašingtonu, ocenio je da priusustvo Srbije na samitu NATO-a ne znači promenu političkog kursa, ali da je važno da Beograd ima predstavnika na ovom događaju jer mu je to u interesu.

"U Vašingtonu ovih dana lobiramo za poziciju Srbije u zapadom delu međunarodne zajednice, razgovaramo sa našim prijateljima kako da ojačamo naše ekonomske, političke, bezbednosne i svekolike odnose sa ovim delom sveta", izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić novinarima u Ambasadi Srbije.

Šef diplomatije Srbije kaže da je imao priliku da kratko razgovara sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, a u sredu je učestvovao i na svečanoj večeri koju ovaj američki zvaničnik organizuje za zemlje članice i partnere.

Đurić kaže da je pozvao Blinkena da poseti Srbiju.

"Nama je potreban dijalog na najvišem političkom nivou sa Sjedinjenim Državama, ne samo zato da bismo nastavili rast i razvoj naše ekomonije, zato što je Amerika u pogledu usluga partner broj jedan u oblastima visoke tehnologije, već nam je ta saradnja potrebna i u onim pitanjima oko kojih se ne slažemo, kao što je pitanje statusa Kosova i Metohije, ali koje ne može na pozitivan način da bude rešeno, bez aktivnog angažmana, ne službeničkog i redovnog nivoa, već najvišeg političkog nivoa u SAD", rekao je Đurić

Na pitanje Glasa Amerike da li je bilo reakcija iz Moskve na učešće Srbije na Samitu NATO, Đurić je rekao da je Srbija je u Vašingtonu kao samostalna, nezavisna, vojno neutralna zemlja, partner, koja je "članica Partnerstva za mir više decenija i koja vodi svoju spoljnu politiku poštujući razne aktere u međunarnodnoj zajednici".

Đurić o NATO samitu: Ovde smo jer je to u interesu Srbije
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

Na dodatno pitaje da li je Srbija bliža Zapadu nakon ovog učešća, Đurić kaže da veruje da ne može jedno učešće ili jedna izjava da označi stratešku promenu.

"Mislim da kontinuirani trud koji ovde ulažemo nekoliko godina, i uz podršku predsednika Aleksandra Vučića i vlade, Srbija menja svoj imidž u međunarodnoj zajednici, projektuje jednu drugačiju novu pozitivnu sliku, da otvara svoja vrata i za investicije, ali i za razgovore o globalnim problemima na način koji nas pozicionira kao konstruktivnog aktera u međunarodnoj zajednici. Ovo nisu samo političke fraze i ja nisam u biznisu samo govorenja onoga što je dopadljivo, da to želim da radim, verovatno bih ponavljao samo ono što piše u istraživanjima javnog mnjenja kao najpopularnije, ja mislim da ovde treba da budemo zato što je to interes Srbije", dodao je Đurić.

Đurić očekuje i sastanke u Beloj kući sa sa savetnicima predsednika Amerike Džoa Bajdena, među njima i savetnikom za energetiku. Naveo je da je razgovarao sa ministrima inostranih poslova niza zemalja, ali da je i imao i ekonomske razgovore sa "vodećim američkim kompanijama, kako bi predstavili Srbiju kao vodeću investicionu desinaciju".

Đurić je dodao da Srbija nastavlja da "gura ka početku strateškog dijaloga između Srbije i SAD".

"Smatram da je to važna institucionalna forma za unapređenje odnosa naših zemalja u budućnosti i sve ono što smatram da je interes Srbije, kada je reč o pozicioniranju Srbije u ovom delu sveta, ispravljanju možda nekih negativnih slika iz prošlosti koje su formirane u nekim decenijama koje su na sreću za nama, i projektovanje jedne nove slike o Srbiji kao zemlje koja se ubrazano razvija, zemlje koja stavlja ogroman fokus ne samo na svoj ekonomski razvoj, već i sa zemljom koja želi da na svojoj teritoriji stvara vrstu društva koje će učiniti zaista dobrim mestom za život za sve koji ljude koji u našoj zemlji žive. Dakle, ukupan 'rebrending' i promena imidža Srbije, ali zasnovana na stvarnim dešavanjima i na stvarnim činjenicama", naveo je Đurić.

On je dodao da je, sa druge strane, cilj učešća pridobijanje novih prijatelja za Srbiju i lobiranje. Dodao je da je Srbija treća po veličini kada je u pitanju doprinos mirovnim misijama UN.

"Čvrsto verujemo u Povelju UN, ovde razgovaramo sa zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova i Metohije i sa zemljama koje nisu priznale", naveo je ministar spoljnih poslova Srbije.

XS
SM
MD
LG