Linkovi

Bijela kuća osudila Maska zbog širenja "antisemitskih laži", kompanije napuštaju Eks


ARHIVA - Milijarder Ilon Mask (Foto: AP/Kirsty Wigglesworth)
ARHIVA - Milijarder Ilon Mask (Foto: AP/Kirsty Wigglesworth)

Bijela kuća u petak je osudila milijardera Ilona Maska zbog ponavljanja "gnusnih" antisemitskih laži na društvenoj mreži Eks i poručila da je to "užasno promovisanje antisemitske i rasističke mržnje" koja je "suprotna osnovnim vrijednostima" za koje se Amerikanci zalažu.

Mask je izazvao oštre reakcije ove nedelje tvitovima u kojima je odgovorio na poruku korisnika koji je lažno optužio Jevreje da izazivaju mržnju prema bjelcima.

Mask je u odgovoru u srijedu tvitovao: "Govoriš istinu".

"Neprihvatljivo je ponavljati užasnu laž koja je odgovorna za najfatalniji akt antisemitizma u američkoj istoriji, a kamoli mjesec dana nakon najsmrtonosnijeg dana za Jevreje od Holokausa", rekao je portparol Bijele kuće Endrju Bejts u u odgovoru na Maskovu objavu.

Predstavnici milijardera ili Eksa nisu odgovorili na zahtjev agencije Rojters za komentar.

Izvršna direktorka Eksa, bivšeg Tvitera, Linda Jakarino, poručila je u četvrtak da je ta platforma vema jasna kada je riječ o "naporima da se bori protiv antisemitizma i diskriminacije"

"Nema mjesta za to bilo gdje u svijetu - ružno je i pogrešno. I tačka", napisala je Jakarino.

Mask je svojim najnovijim tvitovima samo povećao postojeće tenzije, nakon što su kompanije počele da napuštaju Eks zato što se njihove reklame pojavljuju pored pronacističkog sadržaja i govora mržnje.

Lajonsgejt i Epl su suspendovali u petak reklamiranje na Maskovoj platformi, nakon što je to u četvrtak uradio IBM posle izvještaja da su se reklame za tu kompaniju pojavile pored sadržaja u kojem se promovišu Adolf Hitler i nacisti.

"IBM ima nultu toleranciju za govor mržnje i diskriminaciju i odmah smo suspendovali sve reklame na Eksu dok istražujemo ovu potpuno neprihvatljivu situaciju", saopšteno je iz te kompanije.

Liberalna organizacija "Media Matters" objavila je izvještaj u četvrtak u kojem se navodi da su reklame za Epl, Orakl, televizijsku mrežu Bravo i Komkast postavljene pored antisemitskog sadržaja na Eksu.

Kompanije napuštaju bivši Tviter od kako ga je Mask kupio u oktobru prošle godine i ublažio regulisanje sadržaja. To je rezultiralo naglim porastom govora mržnje na platformi, saopštile su grupe za ljudska prava.

Antisemitizam raste proteklih godina u Americi i širom svijeta. Poslije izbijanja rata Izraela i Hamasa, nakon prošlomjesečnog napada ekstremista, broj antisemitskih incidenata u SAD porastao je za gotovo 400 odsto u odnosu na isti period prošle godine, prema podacima neprofitne organizacije "Liga protiv klevete".

XS
SM
MD
LG