Linkovi

Državnici i diplomate Srbije, Crne Gore i Moldavije u kontaktu posle tvrdnji o mogućem puču


Zastave Moldavije i Evropske unije (Foto: Reuters/Dado Ruvic)
Zastave Moldavije i Evropske unije (Foto: Reuters/Dado Ruvic)

Otvorena pitanja povodom poslednjih izjava biće rešavana dogovorom – saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića nakon telefonskog razgovora sa moldavskom predsednicom Majom Sandu.

Razgovor dvoje državnika usledio je pošto je predsednica Sandu u ponedeljak saopštila da su, uz Ruse i Beloruse, državljani Srbije i Crne Gore umešani u zaveru za obaranje vlade te zemlje - iza koje stoji Rusija.

Za sada ne postoje nikakve utemeljene indicije, osim tvrdnji moldavskih zvaničnika i ukrajinske obaveštajne zajednice, da bi se scenario državnog udara u Moldaviji mogao dogoditi.

Napetosti u vezi sa tim povezane su sa slučajevima uskraćivanja boravka državljana Srbije i Crne Gore u Moldaviji.

Kako je saopšteno iz crnogorskog bokserskog kluba “Budva” – njihovim članovima zabranjeno je učešće na turniru zbog tvrdnji da bi, navodni saboteri iz Crne Gore, mogli biti deo zavere protiv Moldavije isplanirane u Kremlju.

Naveli su da ih je policija zaustavila na aerodromu u Kišinjevu - a zatim im je naređeno da se u zemlju vrate prvim letom u sredu, a da im nije predočeno zašto.

"Duboko žalimo što je učešće naših boksera na međunarodnom turniru završeno pre nego što je počelo", navodi se u objavi bokserskog kluba “Budva” na društvenoj mreži Fejsbuk.

Poslednji događaji bili su tema razgovora zvaničnika Crne Gore i Moldavije Đorđa Radulovića i Vladimira Cuca.

Moldavski ministar spoljnih poslova i evropskih integracija Cuc rekao je da događaji u Moldaviji nisu povezani sa zvaničnim institucijama Crne Gore i njenom politikom, saopštila je Vlada Crne Gore.

Na sastanku Radulovića (spoljnopolitičkog savetnika u tehničkoj Vladi Crne Gore prim.nov.) i Cuca ispoljeno je žaljenje sto su zbog specifične i izazovne političke situacije u Moldaviji, koja je uslovila povećan stepen opreza i sigurnosnih procedura na graničnim prelazima, crnogorski bokseri onemogućeni da učestvuju na tamošnjem turniru”, navedeno je u saopštenju.

Iz Moldavije su od početka nedelje vraćeni i navijači beogradskog Fudbalskog kluba Partizan koji u četvrtak gostuje u Kišinjevu.

U moldavskoj prestonici igra protiv Šerifa u okviru takmičenja Evropske fudbalske unije - Kupa konferencija.

Moldavija se nalazi u periodu političkih trzavica pošto je prozapadno orijentisana vlada bivše premijerke Natalije Gavrilite podnela ostavku.

To se dogodilo u okolnostima ekonomskih previranja i posledica ruske invazije na susednu Ukrajinu, što je otežalo aktivnosti bivše vlade na reformama čiji je cilj pridruživanje Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG