Linkovi

Denverovo šampionsko srce: Jokić i Gordon srušili Minesotu za izjednačenje u seriji, Marej za TV špice


Duel Nikole Jokića i Karla Entonija Taunsa (Foto: Bruce Kluckhohn-USA TODAY Sports)
Duel Nikole Jokića i Karla Entonija Taunsa (Foto: Bruce Kluckhohn-USA TODAY Sports)

"Nikad ne potcenjuje srce šampiona" - izreka legendarnog trenera Hjustona Rudija Tomjanovića možda se već "izlizala" od česte upotrebe, ali se još jednom pokazala kao apsolutno tačna. A večeras su je potvrdili Denver Nagetsi koji su u gostima, drugi put zaredom pobedili Minesota Timbervulfse sa 115:107 i izjednačili na 2:2 u polufinalnoj seriji plej-ofa Zapadne konferencije NBA lige.

U ekipi Denvera Nikola Jokić je zabeležio 35 poena i po sedam skokova i asistencija. Aron Gordon upisao je 27 poena, sedam skokova i šest asistencija, dok je Džamal Marej ubacio 19 poena, uz osam podeljenih i pet uhvaćenih lopti.

Minesoti nije pomogla ni fenomenalna partija Entonija Edvardsa koji je meč završio sa 44 poena i po pet asistencija i skokova. Dabl-dabl učinke u domaćem timu ostvarili su Karl Entoni Tauns (13 poena i 12 skokova) i Rudi Gober (11 poena i 14 skokova).

Peta utakmice ove serije igra se u utorak, a domaći će biti ekipa Denvera.

Delovalo je da su Timbervulfsi željni revanša za ubedljiv poraz u prethodnoj utakmici i dobro su otvorili duel, pre svega zahvaljujući Entoniju Edvardsu i Karlu Entoniju Taunsu.

Već do sredine prve deonice, Edvards je postigao 11 poena, ali Nagetsi su malo po malo, preko raspoloženih Jokića i Gordona uspeli da se potpuno rezultatski vrate, a zatim i naprave preokret.

Osetili su gosti da se momentum okreće na njihovu stranu i pojačali igru u odbrani. Pogođali su maltene iz svih pozicija, o čemu svedoči podatak i da su u prvom poluvremenu iz polja imali procenat uspešnosti od 64 odsto.

Gordon je bio posebno maestralan, promašio je samo jedan od 12 šuteva iz igre, a igrači Minesota jednostavno nisu imali nikavu ideju kako da ga zaustave.

Nikola Jokić je bio na standardno visokom nivou u sve tri glavne statističke kategorije, kada je trebalo išao je na koš i pogađao, a kada je bilo važno da proigra saigračem delio je asistencije.

Ipak, najupečatljiviji period odigrao se u poslednjih 20 sekundi prvog poluvremena. Prvo je Kentavijus Koldvel Poup pogodio trojku, zatim je Edvards izgubio loptu, Majkl Porter junior zakucao je u kontranapadu, a onda je Džamal Mari presekao loptu Minesote i pogodio "trojku" sa pola terena malo pre zvuka sirene i Denver je otišao na plus 15 (64:49).

Ta trojka kao da je "podigla" Mareja u nastavku utakmice, pošto u prvom poluvremenu nije briljirao. Počeo je kanadski košarkaš da pogađa, bez obzira na izuzetno čvrstu odbranu domaćina.

Marejevi pogoci, kao i "trojke" Džastina Holideja bili su veoma važni u trećoj deonici, pošto su u tom poeriodu stali Jokić i Gordon.

Minesota je na sve načine, ponovo najviše zahvaljujući odličnom Edvardsu, pokušavala da priđe makar na jednocifreni minus i učini utakmicu neizvesnom.

Problem za domaću ekipu je bila činjenica da maltene niko osim Edvardsa nije bio preterano raspoložen za igru.

Ta treća deonica kao da je poslužila Jokiću i Gordonu da dođu do preko potrebnog predaha i spreme se za odlučujući period na utakmici.

Upravo je ovaj tandem pogađao u poslednjih šest minuta, kada je Minesota maksimano "zategla" odbranu i krenula i poslednji pokušaj da se vrati u utakmicu.

Smanjili su domaći na minus osam (105:97) na pet minuta do kraja meča, potom i na 111:104 dva i po minuta kasnije. Ali onda je Jokić prvo asistencijom za Gordona, a onda i pogotkom vratio Denver na dvocifreno vođstvo.

Duel Džeresa Vokera (desno) i Majlsa Mekbrajda (levo) u drugom poluvremenu utakmice u Indijanapolisu (Foto: AP/Michael Conroy)
Duel Džeresa Vokera (desno) i Majlsa Mekbrajda (levo) u drugom poluvremenu utakmice u Indijanapolisu (Foto: AP/Michael Conroy)

Indijana Pejsersi u silovitom stilu su stigli do izjednačenja 2:2 u polufinalnoj seriji plej-ofa Istočne konferencije NBA lige, pošto su kod kuće pobedili Njujork Nikse sa 121:89.

Tajris Halibarton postigao je 20 poena za pobedničku ekipu, Ti Džej Mekonel upisao je dabl-dabl sa 15 poena i asistencija, dok su Obi Topin i Paskal Sijakam dodali na to još po 14 poena.

Peta utakmica serije igraće se u utorak u Njujorku.

Večeras kao da je samo jedna ekipa postojala na parketu – već u prvoj četvrtini Pejsersi su stigli do prednosti od 23 poena, a u drugom periodu je razlika išla i do 30 (69:39).

Rezervista Aleks Burks je postigao 20 poena za Nikse, dok je Džejlen Branson upisao 18 poena, ali nije ulazio u igru u poslednjoj četvrtini. Majkls Mekbrajd je utakmicu završio sa 16 poena, a Niksi su drugi meč zaredom igrali bez povređenog Anonubija.

Indijana je vodila i sa 43 poena - što je najveća zabeležena prednost u ovosezonskom plej-ofu. Malo je nedostajalo da Pejsersi stignu ili obore klupski rekord – dve najubedljivije pobede, 2018. protiv Klivlenda (34 poena razlike) i 2000. protiv Lejkersa (33 poena).

XS
SM
MD
LG