Linkovi

Žene na Kosovu više učestvuju u politici, ali su i dalje ekonomski nejednake sa muškarcima


Nedelja žena na Kosovu: Liderke u politici sve brojnije
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:58 0:00

Nedelja žena na Kosovu: Liderke u politici sve brojnije

Na Kosovu je održana 11. po redu Nedelja žena, tradicionalni godišnji događaj posvećen jačanju uloge žena u društvenim i političkim procesima. Glavna tema ovogodišnje Nedelje žena bila je „Voditi inkluzijom: ukrštanje ekonomije i politike,“ sa posebnim fokusom na važnost inkluzivnog liderstva u politici i ekonomiji, kao ključnim faktorima za izgradnju zdravih društava.

Na događaju je bilo 120 učesnika iz svih etničkih zajednica na Kosovu, a završnoj konferenciji prisustvovao je i premijer Kosova Aljbin Kurti. Sa konferencije je poručeno da je postignut značajan napredak u povećanju učešća žena u političkom životu, ali su ekonomske nejednakosti između muškaraca i žena i dalje prisutne, posebno kad je u pitanju vlasništvo nad imovinom i učešću na tržištu rada.

Nataša Tomanić iz Zvečana, učesnica Nedelje žena iz srpske zajednice rekla je za Glas Amerike da joj je program bio izuzetno koristan, jer je omogućio razmenu iskustava i sticanje znanja o inkluzivnom liderstvu.

“Imali smo nekoliko seminara i na svakom seminaru smo imali edukaciju kako da učestvujemo u politici, kako se stvaraju političke stranke, kako se dobijaju glasovi, kako treba da se ophodimo prema običnom građaninu, običnom čoveku koji je željan svojih prava, da ih dobije koja mu pripadaju. Tako da mislim da je ovo dobar put da ljudi vide kako mogu aktivno da učestvuju u politici”, rekla je Nataša Tomanić.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na završnoj konferenciji istakao da je ekonomska i politička ravnopravnost žena ključni prioritet njegove vlade, te podsetio na niz mera koje su sprovedene u cilju osnaživanja žena.

Kosvoski premijer Aljbin Kurti govori na zatvaranju Nedelje žena, 17. septembar 2024.
Kosvoski premijer Aljbin Kurti govori na zatvaranju Nedelje žena, 17. septembar 2024.

„Primanja za 60.000 žena i primanja za 400 dece mlađe od 16 godina predstavljaju naše napore da ih osnažimo. Druga važna stvar je da omogućimo ženama i devojkama besplatno obrazovanje, kao i besplatne školarine i stipendije koje se dodeljuju ženama i devojkama u oblastima nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike. Takođe, zaposlili smo preko 12.000 žena u poslednje tri godine zahvaljujući posebnim merama za zapošljavanje, uključujući platformu Super Puna, gde su 51 procenat korisnika žene. To su značajni koraci. Pored toga, poslednjih godina smo imali najveći broj žena na pozicijama gde se donose odluke, kako u političkoj sferi, tako i u poslovnoj, gde se broj žena utrostručio”, kazao je Aljbin Kurti.

Manifestaciju “Nedelja žena” organizuje Nacionalni demokratski institut (NDI) uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) na Kosovu i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

Direktorka USAID-a na Kosovu Ajlin Devit istakla je značaj Nedelje žena u jačanju uloge žena u političkom životu.

“Trenutno Kosovo ima rekordnih 40 žena u Skupštini što prevazilazi 30 odsto mandata po zakonu, imamo predsednicu drugi put u istoriji, takođe u u sedam odbora u Skupštini predsedavajući su žene. Šta to znači? To znači povećanje broja žena lidera na Kosovu. Proteklih 12 godina. Nedelja žena je imala značajnu ulogu u kultivisanju ovog rasta i u oblikovanju aktivnosti”, navela je Ajlin Devit.

Današnja završna konferencija je obuhvatila tri panel diskusije: „Uključivanje u parlament: Smisleno i odgovorno predstavljanje“, „Vodeći put: Oblikovanje inkluzivne kulture unutar političkih stranaka“ i „Moć akcije“, koje su analizirale ključne izazove i postignuća u političkom angažovanju žena na Kosovu.

XS
SM
MD
LG