Linkovi

Istraga protiv tri žene zbog požara u nemačkom zoo vrtu


Sveće i cveće ispred zoološkog vrta u Krefeldu, u na zapadu Nemačke, gde je u novogodišnjoj noći izgoreo kavez za majmune (Foto: Reuters/Thilo Schmuelgen)
Sveće i cveće ispred zoološkog vrta u Krefeldu, u na zapadu Nemačke, gde je u novogodišnjoj noći izgoreo kavez za majmune (Foto: Reuters/Thilo Schmuelgen)

Nemačke vlasti pokrenule su istragu protiv tri ženske osobe (majke i dve ćerke) zbog sumnje da su, upotrebom svetlećih papirnih lampiona, izazvale požar u Zoološkom vrtu Krefeld, u kojem je stradalo više od trideset životinja, objavila je agencija Asošijeted pres (AP).

Postupajući tužilac Jens Frobel izjavio je da se istraga protiv njih vodi na osnovu sumnji da su nemarom izazivale požar. Zatvorska kazna za to krivično delo može da iznosi i do pet godina.

Požar, koji se brzo proširio, izbio je na krovu kućice za majmune u prvim minutima 2020. godine. Stradalo je pet orangutana, dve gorile, šimpanza i još nekoliko majmuna, slepi miševi i ptice - ukupno više od 30 životinja.

Očevici su primetili leteće lampione oko ponoći pored Zoološkog vrta u Krefeldu i rekli policiji da su leteli nisko oko vrta, te da su se zapalili i napravili požar.

Radnici zoo vrta, koji je blizu granice sa Holandijom, uspeli su da spasu dve šimpanze koje su pretrpele teške opekotine, ali su u stabilnom stanju. Preživela je Bali, ženka od 40 godina i mlađi mužjak Limbo.

U Zoološkom vrtu kažu da su neke od poginulih životinja, vrste blizu istrebljenja.

Nemci inače slave novu godinu uz vatromet, koji se može nabaviti legalno. Međutim, leteći lampioni su zabranjeni i poprilično nesvakidašnji u Nemačkoj, dok se u Aziji koriste vekovima.

XS
SM
MD
LG