Linkovi

Njemac star 98 godina optužen kao saučesnik u ubistvima u nacističkom logoru


Vijenci postavljeni na memorijalnom zidu nacističkog koncentracionog logora Sašenhausen, postavljeni 18. aprila 2023. godine. (Foto: AP/Markus Schreiber)
Vijenci postavljeni na memorijalnom zidu nacističkog koncentracionog logora Sašenhausen, postavljeni 18. aprila 2023. godine. (Foto: AP/Markus Schreiber)

Muškarac star 98 godina optužen je u Njemačkoj da je bio saučesnik u ubistvima kao stražar u nacističkom koncentracionom logoru Sašenhausen između 1943. i 1945. godine, saopštili su tužioci.

Njemački državljanin, stanovnik okruga Majn-Kinzig u blizini Frankfurta, optužen je da je "podržao okrutno i zlonamjerno ubistvo hiljada zatvorenika kao pripadnik SS straže", navodi se u saopštenju tužilaštva u Gizenu. Ime osumnjičenog nije objavljeno.

On se tereti po više od 3.300 tačaka optužnice za saučesništvo u ubistvima između jula 1943. i februara 1945. Optužnica je podignuta u državnom sudu u Hanau, koji će sada morati da odluči da li će predmet poslati na suđenje. Ako bude tako, osumnjičenom će se suditi po zakonu o maloljetnicima, uzimajući u obzir njegovu starost u vrijeme navodnih zločina.

Tužioci su naveli da je izvještaj psihijatrijskog vještaka prošlog oktobra utvrdio da je osumnjičeni sposoban da mu se sudi barem na ograničenoj osnovi.

Njemački tužioci pokrenuli su nekoliko slučajeva pod presedanom postavljenim u proteklih nekoliko godina, koji omogućava da se ljudi koji su pomogli funkcionisanju nacističkog logora procesuiraju kao saučesnici u ubistvima, bez direktnih dokaza da su učestvovali u konkretnom ubistvu.

Prema njemačkim zakonima, optužbe za ubistvo i saučesništvo u ubistvu ne zastarevaju.

U Sašenhausenu, sjeverno od Berlina, bilo je zatvoreno više od 200.000 ljudi. Desetine hiljada su umrle od gladi, bolesti, prisilnog rada i drugih uzroka, kao i kroz medicinske eksperimente i sistematske SS operacije istrebljenja - pucnjavama, vješanjima i u gasnim komorama.

Precizni brojevi ubijenih variraju. Najviše procjene govore o oko 100.000 ljudi, ali naučnici sugerišu da su brojke od 40.000 do 50.000 vjerovatno tačnije.

XS
SM
MD
LG