Linkovi

Njemačka posle izvještaja o navodnoj zavjeri Rusije: Neće nas zastrašiti ruske prijetnje


ARHIVA - Izvršni direktor kompanije Rajnmetal Armin Paperger (L) i njemački ministar odbrane Boris Pistorijus (Foto: Ronny HARTMANN / AFP)
ARHIVA - Izvršni direktor kompanije Rajnmetal Armin Paperger (L) i njemački ministar odbrane Boris Pistorijus (Foto: Ronny HARTMANN / AFP)

Njemačka vlada saopštila je u petak da je "neće zastrašiti" ruski pokušaji da podrije podršku Njemačke Ukrajini, ali je odbila da komentariše izvještaje da je Moskva planirala da ubije direktora jedne od vodećih vojnih kompanija.

Kablovska mreža CNN prenijela je u četvrtak, pozivajući se na pet neimenovanih američkih i zapadnih zvaničnika, da su američke obavještajne službe ranije ove godine otkrile da je Rusija planirala da ubije izvršnog direktora kompanije Rajnmetal Armina Papergera.

Amerika je, prema izvještaju, informisala Njemačku čije su bezbjednosne službe uspjele da zaštite Papergera i spriječile zavjeru da ubistvo. Rajnmetal je jedan od vodećih snabdjevača vojne tehnologije i artiljerije za Ukrajinu.

Izvještaj o ruskoj zavjeri nije komentarisao ni Rajnmetal. Portparol njemačkog ministarstva unutrašnjih poslova Maksimilijan Kal rekao je da to ministarstvo ne može da komentariše "pojedinačne prijetnje" ali je dodao da se šire gledano, veoma ozbiljno uzima u obzir "značajno povećana prijetnja od ruske agresije".

"Znamo da Putinov režim iznad svega želi da podrije našu podršku Ukrajini u njenoj odbrani od ruske agresije, ali njemačka vlada neće biti zastrašena", rekao je Kal.

Podsjetio je da su bezbjednosne mjere u Njemačkoj značajno povećane od 2022. godine, i da prijetnje "variraju od špijunaže i sabotaže, do sajber napada i državnog terorizma".

Njemački istražitelji su u aprilu uhapsili dva muškarca sa dvojnim njemačko-ruskim državljanstvom po optužbama za špijunažu. Jedan od njih je optužen da je pristao da napadne potencijalne mete, među kojima su bili američki vojni objekti, da bi sabotirao pomoć za Ukrajinu.

Njemačka je postala drugi po veličini snabdjevač oružja za Ukrajinu posle Sjedinjenih Država, nakon što je Rusija prije dvije godine izvršila punu invaziju na Ukrajinu.

CNN je prenio da je navodna zavjera da se ubije Paperger samo jedan u nizu ruskih planova da se usmrte direktori evropskih vojnih kompanija koji podržavaju napore da se pomogne Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je izvještaj kao lažni, navodeći da se ne može ozbiljno uzeti u obzir.

XS
SM
MD
LG