Linkovi

Orban razgovarao sa Putinom o miru u Ukrajini, EU i SAD kritikovali posetu


Vladimir Putin i Viktor Orban na sastanku u Moskvi (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)
Vladimir Putin i Viktor Orban na sastanku u Moskvi (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je mađarskom premijeru Viktoru Orbanu da Ukrajina mora da napusti četiri regiona na istoku i jugu koje Moskva smatra svojim ako Kijev želi mir.

„Govorimo o potpunom povlačenju svih trupa iz Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i iz Zaporoške i Hersonske oblasti“, rekao je Putin u televizijskoj izjavai nakon, kako je rekao, „iskrenog i korisnog“ razgovora sa Orbanom u Moskvi.

To su oblasti koje je Rusija nelegalno anektirala nakon početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022. i međunarodna zajednica ne priznaje tu odluku.

Putin je rekao da je zahvalan Orbanu na pokušaju da se obnovi dijalog između Rusije i Evrope, ali je optužio Kijev da i dalje nije voljan da zaustavi sukob.

Orban je posetio Moskvu nekoliko dana nakon što se u Kijevu sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i svega pet dana nakon što je njegova zemlja preuzela predsedavanje Evropskom unijom.

Mađarska na svoje šestomesečno predsedavanje EU gleda kao na mirovnu misiju, rekao je Orban na konferenciji za novinare u Moskvi.

„Potrebno je mnogo koraka da se okonča rat, ali mi smo napravili prvi korak da obnovimo dijalog“, rekao je Orban i dodao da su „tačke gledišta u Kijevu i Moskvi ostale daleko jedna od druge“.

Orbanov potez izazvao je brojne kritike evropskih diplomata, prekor od lidera zemalja Evropske unije i upozorenje da ne govori u ime tog bloka.

Ukrajinska vlada je osudila sastanak, ističući da oni nisu učestvovali u njegovom planiranju.

„Odluku o ovom putovanju donela je mađarska strana bez ikakvog dogovora ili koordinacije sa Ukrajinom“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kijeva.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Đozep Borelj rekao je da Orban u Moskvi "ne predstavlja EU ni u kojem obliku" i da ta poseta potpada isključivo u bilateralne odnose Mađarske i Rusije.

Oglasila se i Bela kuća koja je navela da se posetom neće "unaprediti mir" i da je "suprotna promovisanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Ukrajine".

Istraživač u Asocijaciji za međunarodne poslove Pavel Havliček rekao je da je Orbanova poseta zloupotreba vakuuma moći u Briselu i opasno podrivanje zajedničke evropske pozicije.

Orban je rekao da priznaje da nema mandat da pregovara u ime EU, ali da se mir ne može sklopiti "iz udobne fotelje u Briselu".

"Ne možemo da sedimo i čekamo da se rat nekim čudom završi", napisao je na društvenoj mreži Eks.

Od početka invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. Orban je bio među retkim EU i NATO liderima koji je nevoljno pristajao na slanje oružja i vojne pomoći Ukrajini.

Nacionalistički mađarski lider, koji je na vlasti od 2010. godine, takođe je osudio potez Brisela da otvori formalne pregovore o članstvu s Ukrajinom, premda je bio uzdržan i nije iskoristio mogućnost da uloži veto na tu odluku.

Orban je prošle godine rekao Putinu da Mađarska nikada nije želela da se suprotstavi Rusiji.

Početkom godine EU liderima su bile potrebne nedelje da ubede mađarskog premijera da ne stavi veto na paket od 50 milijardi evra nove pomoći Ukrajini.

Putin je prošlog meseca rekao da će Rusija okončati rat u Ukrajini samo ako Kijev ispuni određene uslove koji uključuju odustajanje od NATO ambicija i ustupanje četiri teritorije koje je Rusija delimično aneksirala, kao i Krim.

Ukrajina je odbacila ove uslove i nazvala ih apsurdnim.

XS
SM
MD
LG