Linkovi

Nobelova nagrada za hemiju za otkrivanje kvantnih tačaka korišćenih u LED svetlima


Hans Elegren (u sredini), stalni sekretar Švedske kraljevske akademije nauka, najavljuje dobitnike Nobelove nagrade za hemiju 2023 na konferenciji za novinare u Štokholmu, Švedska, 4. oktobar, 2023. (Foto: Reuters/Claudio Bresciani)
Hans Elegren (u sredini), stalni sekretar Švedske kraljevske akademije nauka, najavljuje dobitnike Nobelove nagrade za hemiju 2023 na konferenciji za novinare u Štokholmu, Švedska, 4. oktobar, 2023. (Foto: Reuters/Claudio Bresciani)

Naučnici Moungi Bavendi, Luis Brus i Aleksej Ekimov dobitnici su Nobelove nagrade za hemiju, za "otkrivanje i sintezu kvantnih tačaka", koje osvetljavaju kompjuterske monitore i televizijske ekrane i koje koriste lekari za mapiranje tumora.

"Dobitnici Nobelove nagrade su uspeli da proizvedu čestice tako male da njihova svojstva određuju kvantni fenomeni. Čestice, koje se zovu kvantne tačke, sada su od velike važnosti u nanotehnologiji ", navodi se u saopštenju Nobelovog komiteta za hemiju.

"Istraživači veruju da bi u budućnosti mogli da doprinesu fleksibilnoj elektronici, malim senzorima, tanjim solarnim ćelijama i šifrovanoj kvantnoj komunikaciji."

Nanočestice i kvantne tačke se koriste u LED svetlima i takođe se mogu koristiti za navođenje hirurga pri uklanjanju tkiva kancera.

Nagradu staru više od jednog veka dodeljuje Švedska kraljevska akademija nauka u vrednosti od 11 miliona švedskih kruna (997.959 dolara).

Bavendi je profesor na Institutu za tehnologiju u Masačusetsu (MIT), Brus je profesor na Univerzitetu Kolumbija, a Ekimov radi za kompaniju "Nanokristals Tehnolodži Inc".

Brus je bio zaposlen u "AT&T Bel Labs" 1972, gde je proveo 23 godine, gde je većinu vremena posvetio proučavanju nanokristala.

Bavendi je rođen u Parizu i odrastao u Francuskoj, Tunisu i SAD-u. Bavendi je uradio postdoktorsko istraživanje sa Brusom kao mentorom, i zatim se pridružio MIT-u 1990, i postao profesor 1996.

Ekimov je rođen u Sovjetskom Savezu i radio je za državni Optički institut Vavilov pre nego što se preselio u Sjedinjene Države. Godine 1999, Ekimov je proglašen za glavnog naučnika u Nanokristal tehnolodži Inc.

Ranije ove nedelje objavljeni su dobitnici Nobelove nagrade za fiziku i medicinu.

U oporuci švedskog pronalazača dinamita i hemičara Alfreda Nobela, nagrade za dostignuća u nauci, književnosti i miru dodeljuju se od 1901, uz nekoliko prekida, uglavnom zbog svetskih ratova. Novčani deo nagrade je kasniji dodatak koji finansira Centralna banka Švedske.

Nagrade za hemiju uključuju mnoge velike naučnike, kao što su pioniri istraživanja radioaktivnosti Ernest Raderford i Marija Kiri, koja je takođe dobitnica i nagrade za fiziku.

XS
SM
MD
LG