Linkovi

Nova britanska premijerka - "jastreb" u spoljnoj politici, sa izazovima na unutrašnjem planu


Nova britanska premijerka Liz Tras u Dauning stritu u Londonu.
Nova britanska premijerka Liz Tras u Dauning stritu u Londonu.

Liz Tras zvanično je postala britanska premijerka u utorak, zamenivši Borisa Džonsona koji je podneo ostavku u julu. Na privatnom susretu na imanju Balmoral u Škotskoj, britanska kraljica Elizabeta, koja nije mogla da otputuje u London zbog zdravstvenih problema, poverila joj je zadatak formiranja nove vlade.

Tras je 15. premijer Britanije koga je imenovala Elizabeta i četvrta liderka Konzervativne partije u samo sedam godina - što je znak dugovečnosti britanske kraljice ali i nedavnog haosa u britanskoj politici.

Tras je služila kao sekretarka sa spoljne poslove u Džonsonovoj administraciji. Ima reputaciju jastreba u spoljnoj politici i obećala je čvrst stav prema zemljama kao što su Rusija i Kina, ali prvo mora da se suoči sa ozbiljnim problemima kod kuće.

“Suočavamo se sa ozbiljnim globalnim problemima izazvanim užasnim ratom Rusije u Ukrajini i posledicama Kovida. Zajedno sa našim saveznicima, zalagaćemo se za slobodu i demokratiju širom sveta”, rekla je Tras u obraćanju Britancima iz Dauning strita.

Medjutim eventualni politički medeni mesec će verovatno kratko trajati.

“Devedeset odsto svog vremena ona će morati da se bavi trenutnim pitanjima na domaćoj agendi, ekonomijom u krizi, štrajkovima, zdravstvom u krizi, ogromnim računima za energiju, i potencijalnim socijalnim nemirima", smatra Džon Kempfner, analitičar Četam Hausa.

Uprkos obećanju da će smanjiti poreze, navodi se da će Tras potrošiti do 150 milijardi dolara na zamrzavanje računa za energiju. Ona je obećala da će povećati potrošnju za odbranu na tri procenta društvenog proizvoda, što će prema procenama koštati 180 milijardi dolara. U međuvremenu, obećala je da će nastaviti da pruža vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini.

“U Ukrajini je dobro poznajemo. Uvek je bila na prosvećenoj strani evropske politike. Verujem da ćemo zajedno moći da učinimo mnogo više za zaštitu naših zemalja i da osiguramo neuspeh ruskih destruktivnih napora”, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Kao ministarka u vladi, Tras je zauzela čvrst stav prema Kini.

“Kina će biti označena tokom njenog premijerskog mandata, kako je sama najavila, kao pretnja Velikoj Britaniji”, veruje Nil Melvin, analitičar sa Kraljevskog instituta.

Tras je takođe obećala da će raskinuti sporazum o Bregzitu koji je Džonson potpisao sa Evropskom unijom u vezi sa Severnom Irskom.

“Najgori scenario je potpuni trgovinski rat, možete li zamisliti, između 27 evropskih zemalja i Britanije. U svakom slučaju, to će biti katastrofa. To će dodati ulje na vatru ionako prilično zastrašujućem stanju britanske ekonomije”, ističe Kempfner.

Kraljica Elizabeta prima novu premijerku Liz Tras na imanju Balmoral 6. septembra 2022.
Kraljica Elizabeta prima novu premijerku Liz Tras na imanju Balmoral 6. septembra 2022.

Američki predsednik Džo Bajden čestitao je Liz Tras porukom na Tviteru, ističući da se raduje produbljivanju „specijalnih odnosa“ sa Britanijom.

"Ali Amerikanci, a posebno Bajdenova administracija, su neverovatno oprezni u smislu da moraju da biraju između Britanaca i Evropske unije. Oni to smatraju lažnim izborom”, dodaje stručnjak Četam Hausa.

Analitičari zaključuju da se retko kada u istoriji novi britanski premijer suočio sa tolikim teškoćama prilikom preuzimanja dužnosti.

XS
SM
MD
LG