Linkovi

Od ponora do polufinala Olimpijskih igara: Srbija preokrenula "minus 24", Jokić rešio dramu u produžetku


Slavlje Nikole Jokića (Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein)
Slavlje Nikole Jokića (Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein)

Košarkaši Srbije igraće u polufinalu Olimpijskih igara u Parizu. Izabranici Svetislava Pešića u četvrtfinalu su, posle produžetka, trijumfovali nad Australijom 95:90 i sada čekaju sledećeg protivnika.

"Orlovi" će u polufinalu igrati protiv pobednika meča između Sjedinjenih Država i Brazila.

Selekcija Srbije do plasmana među četiri najbolja tima došla je posle velikog preokreta, pošto je prvo poluvreme odigrala veoma loše i u tom periodu je gubila i sa 24 poena razlike.

Najbolji u pobedničkoj ekipi bio je Nikola Jokić koji je zabeležio dabl-dabl učinak sa 21 poenom i 14 skokova. Bogdan Bogdanović je postigao 17 poena, Ognjen Dobrić i Marko Gudurić po 11, a Aleksa Avramović 10.

Kod Australijanaca su najbolji bili Peti Mils sa 26 i Džoš Gidi sa 25 poena.

U prvoj današnjoj četvtrfinalnoj utakmici, aktuelni svetski šampion Nemačka pobedila je selekciju Grčke sa 76:63.

Meč je rešen u produžetku koji je Srbija "otvorila" trojkom Dobrića, ali su Australijanci zatim odgovorili snažno i stekli tri poena prednosti. Ipak, u poslednjem minutu, Jokić je preuzeo odgovornost, pogodio u dva napada zaredom, odigrao dobru odbranu, a tačku na pobedu stavio je Bogdanović pogocima sa linije za slobodna bacanja.

Kapiten Srbije Bogdan Bogdanović ocenio je posle utakmice da je ekipa pokazala karakter posle veoma slabog prvog poluvremena.

"Mnogo teška utakmica, ali smo pokazali karakter i kada smo bili u zaostatku 20 poena nismo odustajali, a oni su pogađali neke teške šuteve, ali verovali smo i to pokazjue karakter ekipe. Svi su doprineli, čak i kad nije išlo verovali smo jedni u druge, najbitnije je da se bodrimo i podržavamo. Možda su neki očekivali lakšu utakmicu protiv Australije, ali je četvrtfinale najteži meč na turniru. Ovako to valjda i treba da izgleda", rekao je Bogdanović za Radio-televiziju Srbije (RTS)

Krilni centar Filip Petrušev kazao je da je prva četvrtina na današnjoj utakmici bila najgora koju je Srbija odigrala do sada na OI u Parizu.

"Sve smo promenili u drugom poluvremenu. Znali smo šta treba da radimo igrali smo posed po posed i na kraju se vratili. Ostali smo hladne glave, verovali smo i kada smo gubili, čak i u produžetku kad smo bili u minusu verovali smo da smo bolja ekipa", rekao je posle utakmice krilni centar Filip Petrušev za sajt Košarkaškog saveza Srbije (KSS).

Bogdan Bogdanović u duelu sa Duopom Ritom (Foto: REUTERS/Brian Snyder)
Bogdan Bogdanović u duelu sa Duopom Ritom (Foto: REUTERS/Brian Snyder)

Australijanci su danas odigrali gotovo savršeno prve dve četvrtine - snažno i disciplinovano u odbrani, dok su u napadu pravili dobre pozicije za otvorene šuteve koje su i pogađali u velikoj meri.

Peti Mils i Džoš Gidi su delovali nezaustavljivo u tom periodu, prolazili su kroz odbranu Srbije kao da ne postoji, pa otuda nije bilo čudno što su Australijanci sredinom druge četvrtine stigli do prednosti od 46:22.

Predvođeni Nikolom Jokićem i Ognjenom Dobrićem, košarkaši Srbije su u zavšnici prvog poluvremena počeli da pokazuju "znake života".

I na teren su u drugom poluvremenu istračali znatno čvrčće i motivisanije. Kako je vreme prolazilo, tako se "topilo" vođstvo Australije, a počeo je da pogađa i Bogdan Bogdanović.

Krajem treće deonice, Srbija je prvi put došla do prednosti, a poslednjih 10 minuta delovalo je da su "Orlovi" bliži pobedi, pošto su uglavnom imali vođstvo. Ipak, iskusni Peti Mils je pogodio na sekund i po do kraja težak šut za izjednačenje i odveo utakmicu u produžetke.

XS
SM
MD
LG