Linkovi

Ko je Imane Kelif, bokserka u centru kontroverzi na Olimpijskim igrama?


Alžirska bokserka Imane Kelif na Olimpijskim igrama u Parizu (REUTERS/Isabel Infantes)
Alžirska bokserka Imane Kelif na Olimpijskim igrama u Parizu (REUTERS/Isabel Infantes)

Alžirska bokserka Imane Kelif dospela je u centar podela po pitanju polova u sportu, pošto je Italijanka protiv koje se borila na Olimpijskim igrama (OI) predala meč posle samo nekoliko sekundi.

Kritike su stigle od konzervativaca poput Donalda Trampa, republikanskog kandidata za predsednika SAD, i italijanske premijerke Đorđe Meloni. Kelif je diskvalifikovana sa Svetskog šampionata 2023. pošto nije prošla nedefinisani i netransparentni test za takmičenje u ženskoj kategoriji koji je organizovala Međunarodna bokserska asocijacija (IBA), organizacija koja je u međuvremenu zabranjena.

Kelif je rođena kao žensko i to se navodi i u njenom pasošu, što je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) prihvatio kao dovoljan kriterijum za učešće u bokserskim takmičenjima. Ona je sportistkinja sa uvaženim borilačkim veštinama i takmičila se na međunarodnim turnirima - uključujući i amaterske bokserske turnire u proteklih šest godina, ali i OI u Tokiju. Ima i nekoliko regionalnih zlatnih medalja.

Ali, Kelif je sada poznata po nečem drugom, a ne svojim borilačkim veštinama.

Kelif je pobedila Italijanku Anđelu Karini za samo 46 sekundi. Karini je napustila ring u suzama, što je pokrenulo priče da Kelif udara prejako i ugrožava zdravlje svojih protivnika.

Kontroverze su brojne, a evo šta treba znati o alžirskoj bokserki.

Ko je Imane Kelif?

Rođena je 1999. godine u ruralnom delu Alžira. Njen otac na početku nije odobravao da devojčice boksuju, ali je Kelif rekla da je kao tinejdžerka odlučila da ipak sledi svoju strast - iako joj je sala za trening bila udaljena 10 kilometara od kuće.

Potom je opazio alžirski nacionalni tim i njen prvi nastup na turniru bio je 2018. godine, kada je izgubila pet od šest borbi, ali je trenirala i poboljšala se.

Ona je jedna od prve tri alžirske bokserke koje su učestvovale na Olimpijskim igrama u Tokiju pre tri godine. Postigla je dobre rezultate i na dva naredna svetska prvenstva i postala ambasadorka UNICEF-a ranije ove godine.

Zašto je bila diskvalifikovana sa svetskog prvenstva?

Kelif je stigla do finala svetskog prvenstva 2023. pre nego što je naprasno diskvalifikovana od strane Međunarodne bokserske asocijacije, zbog visokog nivoa testosterona u organizmu. Okolnosti te diskvalifikacije smatrane su neuobičajenim, a Kelif je tada rekla da je u pitanju "velika zavera".

Pre toga se takmičila bez problema, a diskvalifikovana je kada je pobedila rusku bokserku Azaliju Aminevu 2023. IBA je tada kontrolisao Umar Kremlev, Rus koji je doveo Gazprom kao generalnog sponzora i prebacio operacije asocijacije u Rusiju.

MOK je tu odluku IBA ocenio kao "iznenadnu i arbitrarnu". To što je diskvalifikacija delovala čudno, skoro je uvek i bio slučaj sa IBA. Ta asocijacija je retko obelodanjivala prirodu testova za sportiste, šta se tačno testiralo i ko je testove sprovodio. Ovaj manjak transparentnosti je bio neprihvatljiv u velikim olimpijskim sportovima, pa je IBA zabranjena od strane Olimpijskih igara od 2019. godine.

Imane Kelif na meču protiv Anđele Karini u Parizu (MOHD RASFAN / AFP)
Imane Kelif na meču protiv Anđele Karini u Parizu (MOHD RASFAN / AFP)

Međunarodni olimpijski komitet je u utorak istakao da je i sama IBA priznala da su odluke donošene unilateralno od strane generalnog sekretara asocijacije. Dokumenta takođe ukazuju da je IBA smatrala da treba ustanoviti jasnu proceduru za testiranje pola učesnika, ali to je bilo pošto je već diskvalifikovala Kelif.

Zašto je takmičenje Kelif na meti kritika?

Tramp, Meloni i autorka "Harija Potera" Džej Kej Rouling negodovali su zbog toga što je Alžirki dozvoljeno da se takmiči.

Za političku desnicu u Italiji, kojoj su često na meti prava LBGTQ+ populacije, učešće Kelif je samo poslednji dokaz "vouk" kulture koja se preliva i na sport. Meloni, koja se sastala sa predsednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasom Bahom upozorila je da "ideologija" koja se dovede do ekstrema može da ugrozi prava žena.

Portparol MOK Mark Adams je rekao da je bilo mnogo "dezinformacija na društvenim mrežama, što nanosi veliku štetu".

Bokserska takmičenja u Parizu vodi specijalna jedinica MOK koja sprovodi pravila usvojena tokom Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016. godine. MOK je ove nedelje podvukao da ne postoji naučni ili politički konsenzus oko pitanja pola i fer učešća u takmičenjima.

Pojedina sportska tela su izmenila svoja pravila o učešću posle Olimpijskih igara u Tokiju 2021. Među njima su i svetske asocijacije za vodene sportove, atletiku, kao i Međunarodna unija za biciklizam. Svi oni su odlučili da zabrane da u ženskim kategorijama učestvuju žene koje su promenile pol u muški, ili su prošle kroz muški pubertet.

Svetsko udruženje atletičara je takođe pooštrilo pravila prošle godine i zahteva testiranje na testosteron za sportistkinje koje su rođene kao žene i tako se identifikuju, ali imaju medicinsko stanje koje im daje karakteristike muškarca.

Šta ostali takmičari misle u Kelif?

Ako se potez Italijanke Karini ostavi po strani, malo je verovatno da će naredne protivnice Kelif, u kategoriji žena od 66 kilograma, smatrati Alžirku nepobedivom.

Mađarica Ana Luca Hamori je rekla da se "ne plaši i da je nije briga za priče na društvenim mrežama". Njih dve se suočavaju u subotu.

Marisa Vilijamson Polmen iz Australije izgubila je od Kelif u Holandiji u maju i kaže da je Alžirka izuzetno snažna.

"Primetila sam to, ali samo sam nastavila da se borim. To je deo sporta i želite da pobedite, tako da samo nastavite da udarate".

Kelif su podržale koleginice poput Ejmi Brodherst, irske amaterke koja je porazila Kelif na svetskom prvenstvu IBA 2022. godine.

"Lično ne mislim da je uradila išta da "vara". Mislim da je tako rođena i to je van njene kontrole. A i činjenica je poražena u mečevima od strane 9 žena, i to sve govori", smatra Brodherst.

XS
SM
MD
LG