Linkovi

Srbija i EU potpisle Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu u oblasti održivih sirovina


Konferencija za novinare po završetku međunarodnog Samita o kritičnim sirovinama Srbije na kojem su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, evropski komesar za energetiku Maroš Šefčovič i nemački kancelar Olaf Šolc (Foto: FoNet)
Konferencija za novinare po završetku međunarodnog Samita o kritičnim sirovinama Srbije na kojem su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, evropski komesar za energetiku Maroš Šefčovič i nemački kancelar Olaf Šolc (Foto: FoNet)

Litijum je danas bio glavna tema u Srbiji - u Palati Srbija održan je međunarodni Samit o kritičnim sirovinama, dok su protivnici ideje o iskopavanju litijuma u Srbiji održali dva protestna skupa kojim su izrazili svoje mišljenje o rudarenju u Jadru.

U prisustvu nemačkog kancelara Olafa Šolca i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u petak je u Beogradu potpisan Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu Srbije i Evropske unije u oblasti održivih sirovina, lanaca vrednosti baterija i električnih vozila.

U okviru Samita o kritičnim sirovinama, koji se održava u Beogradu, Memorandum je u ime EU potpisao potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič, zadužen za Evropski zeleni dogovor, a ispred Srbije potpisnica je ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović.

Osim memoranduma, kao neobavezujućeg dokumenta, potpisano je i Pismo o namerama sa nekoliko prestižnih evropskih automobilskih koncerna, finansijskih institucija i proizvođača baterija, kao i srpskih preduzeća.

Na Samitu učestvuju i predstavnici kompanije Rio Tinto, automobilskih koncerna Stelantis i Mercedes, nemačke razvojne banke KfW, Evropske banke za obnovu i razvoj i proizvođača baterija ElevenES, EIT innoenergy i Inobat.

U uvodnom obraćanju, predsednik Srbije je rekao da zna da projekat „Jadar“ o iskopavanju litijuma neće imati široku podršku javnosti u Srbiji, ali da je dobio garancije da će projekat biti sproveden po najvišim svetskim standardima.

Bez pune zaštite ljudskih života i prirode neće biti iskopavanja litujuma u Zapadnoj Srbiji, u okolini Loznice“, izjavio je Vučić i naglasio da iskopavanje litijuma za Srbiju predstavlja veliku nadu i da tu šansu Srbija neće propustiti.

Po njegovim rečima Srbija ima tri važne stvari na kojima insisitira kada je reč o eksplatacije litijuma i to su - puna zaštita životne sredine, ekonomski procvat Srbije i da sve što se radi, jer nema široke podrške javnosti, bude poštovano do najvišeg nivoa.

To nama donosi milijarde investicija, donosi neverovatan ekonomski pomak za zemlju, a najveći za Loznicu, Jadar i Rađevinu“, rekao je Vučić i dodao da procvat ekonomije znači dolazak novih kompanija i fabrika i da to će biti prilika za rast cele Srbije.

Postoji kod nas nepodnošljiva lakoća propuštanja dobrih prilika i ovoga puta to ne smemo da dozvolimo. Mnogo je teže menjati stvari, sebe, zemlju, prihvatati izazove i donositi hrabre odluke“, rekao je Vučić i naglasio da je kancelar Nemačke obećao da će Srbija imati veći vrednosni lanac proizvodnje litijuma, što će doneti milijarde investicija i veliki pomak za celu zemlju.

Kako je rekao – na Srbiji je da bude pozdan partner Evropi, EU, Nemačkoj u snabdevanju u celom svetu u tom lancu koji je neophodan.

Navodeći da se dugo radilo na projektu i da su zahtevi iz Beograda bili "veoma veliki", on je zahvalio ljudima iz kabineta Olafa Šolca, iz svog kabineta i potpredsedniku Evropske komisije i evropskom komesaru za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Marošu Šefčoviču.

Govoreći o svojoj ulozi u projektu Jadar, Vučić je izjavio i da se neretko osećao usamljeno u borbi za projekat iskopavanja litijuma:

Bio sam uporan kao i kada sam predlagao najteže mere za Srbiju, od smanjenja plata i penzija, a danas smo najuspešniji na Balkanu. Kada nešto morate da uradite i gledate u budućnost onda donosite odluke u skladu sa tim“, rekao je Vučić.

U svom uvodnom obraćanju kancelar Olaf Šolc je ocenio da ima dosta razloga za projekat eksploatacije litijuma, ali da je to pre svega dobar pojekat za Srbiju jer stvara nove potencijale lanca vrednosti, nova radna mesta i povezuje Srbiju sa budućnošću mobilnosti koja mora biti bez emisija ugljen-dioksida.

Potreban nam je litijum za baterije koje su ključne, a taj materijal ima važnu ulogu, kao što je bila nafta do sada“, rekao je Šolc i poručio da je važna odluka o primeni najviših standarda zaštite životne sredine, kao i da on danas nije u Beogradu samo da bi danas pružio podršku projektu, već da će "biti sa Srbijom tokom celog puta".

Ono što kopamo iz zemlje koristićemo više puta, ali moramo jednom krenuti. Ključnu ulogu u tome ima Srbija kao naš partner u Evropi, za nas je važno da rudarstvo odgovara svim kriterijuma, da budu minimalne posledice po životnu sredinu“, rekao je Šolc i istakao da ambicija svih mora biti da se pokaže da se može sve raditi na drugačiji način, sa mogućnostima koje danas postoje.

Na kraju, Šolc se osvrnuo i na perspektivu zemalja Zapadnog Balkana u odnosu na EU i izrazio da će se to brzo ostvariti:

Sve zemlje pripadaju EU i na svakako ćemo podržati tu perspektivu uz rešenost da spojimo Evropu na taj način“, poručio je Šolc.

A kako je izjavio evropski komesar za energetiku Maroš Šefčovič "današnji dan važan za istoriju Srbije", jer projektom Jadar "pravi korake napred da zauzme centralno mesto u evropskoj ekonomiji".

On je istakao da će Evropska unija će biti spremna da pomogne Srbiji da postigne ta dva centralna cilja:

Ovim projektom Srbija će napredovati i postići važne ciljeve, a pre svega da se ojača srpska privreda i lokalne grane privrede sa celim lancem snabdevanje i poštovanja ekoloških standarda i odgovori na zabrinutost lokalnog stanovništva“, rekao je Šefčovič i naglasio da se zna da su neki globalni investitori zainteresovani samo za sirovinu i ne obraćaju pažnju na to da maksimizuju korist za lokalnu ekonomiju, ali to nije cilj EU.

Prva električna linija vozila Stelanstisa je tu i uskoro ćemo videti pokretanje pune proizvodnje, pa će Srbija postati centar celog lanca od rudnika, do prerade, proizvodnje električnih vozila, uključujući i reciklažu onako kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tražio kada nam je predstavio svoju viziju pre nekoliko godina“, izjavio je slovački diplomata uz napomenu da 20.000 novih radnih mesta i rast BDP-ija govore o važnosti ovog projekta za Srbiju.

On je govorio i o zaštiti životne sredine i obavezi da se rude iskopavaju uz najvišu dužnu pažnju i da građani Srbije i EU očekuju poštovanje najviših ekoloških standarda:

Svaka baterija mora da ima pasoš da li su poštovani ekološki i socijalni standardi, a ako se to ne poštuje, ne može se plasirati na tržište EU. To je garancija Srbiji i njenim građanima da se proizvode baterije uz poštovanje naših standarda“, rekao je Šefčovič.

Vučić: Kvantni skok u budućnost

Na konferenciji za medije održanoj nakon potpisivanja Memoranduma i ostalih dokumenata, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je ponosan na ono što je danas počelo:

Ovaj dan me ispunjava velikom nadom za našu zemlju. Važno je ovo za Evropu, za Nemačku, ali za nas u Srbiji je ovo posebno važno, značiće veliku promenu i kvantni skok u budućnost", rekao je Vučić i ponovio da vlast u Srbiji ništa nije krila ni od domaće, ni od međunarodne javnosti, kao i da je dugačak put do otvaranja rudnika i proizvodnje celog vrednosnog lanca.

Pres konferencija posle završetka međunarodnog Samita o kritičnim sirovinama Srbije (foto: FoNet)
Pres konferencija posle završetka međunarodnog Samita o kritičnim sirovinama Srbije (foto: FoNet)

Po podacima koje je izneo Srbija će dobiti novu investiciju od najmanje šest milijardi evra, da će rudarenje i prerada litijuma doneti vrednost od oko jedan odsto bruto domaćeg proizvoda ostvarenog u 2023. godini, proizvodnja katoda oko tri odsto BDP iz 2023, sa baterijama oko četiri odsto BDP, a da bi pun lanac vrednosti iznosio oko 16 odsto ostvarenog BDP u 2023. godini.

Reč za mene znači više od potpisa, a kancelar je rekao da će dati sve od sebe da se ovde formira lanac proizvodnje, da ne ide sirovina napolje, da imamo sve u Srbiji, a mi ćemo se izboriti sami za proizvođača automobila", rekao je još Vučić uz napomenu da Srbija nema more, naftu ili gas, ali ako iskoristi ono što ima na najbolji način – da će biti povećane plate i penzije.

On je rekao i da je trgovinska razmena sa Nemačkom uvećana za 3,5 puta, kao i da se očekuje da ove godine pređe 10 milijardi evra:

"Srbija će biti pouzdan partner. Čestitam građanima Srbije koji ce imati najveću korist. A od ponedljak nove velike vesti za Srbiju", poručio je Vučić.

Premijer Srbije Miloš Vučević ispratio je nemačkog kancelara Olafa Šolca nakon završetka Samita u Beogradu (foto: FoNet)
Premijer Srbije Miloš Vučević ispratio je nemačkog kancelara Olafa Šolca nakon završetka Samita u Beogradu (foto: FoNet)

Nemački kancelar Olaf Šolc je na konferenciji za medije rekao da je projekat Jadar u Srbiji važan evropski projekat i važan doprinos tome da Evropa ostane suverena u svetu koji se menja.

Drago mi je što je doneta odluka. Ova odluka traži hrabrost, ali je doneta u ispravnom trenutku. Pravimo važan korak, kopanjem litijuma u Srbiji povećavamo otpornost i možemo postići naše klimatske ciljeve - mi želimo e-mobilnost, mobilnost bez ugljen-dioksida", istakao je Šolc i naveo da je za unapređenje električne mobilnosti litijum nezamenjiva sirovina.

Prema njegovim rečima, biće poštovani principi najviših standarda kada je reč o zaštiti životne sredine i biodiverziteta i obećao da će Nemačka iskustvom i znanjem svojih institucija pomagati da se u Srbiji dogodi sve onako kako je i najavljeno.

Uz najavu da će u oktobru biti održan naredni sastanak Berlinskog procesa, Šolc je poručio da se zalaže za članstvo zemalja regiona Zapadnog Balkana u EU i da želi da se pobrine da posle obećanja koje im je dato u Solunu dobiju perspektivu članstva u doglednoj budućnosti.

Sličnu poruku poslao je i evropski komesar za energetiku Maroš Šefčović ocenom da će danas potpisani memorandum dovesti do dublje integracije privreda EU i Srbije i da će ubrzati put Srbije ka EU.

"Vidimo kako Zapadni Balkan otvara granice susedima, nadamo se da ovo otvara nove potencijale za nove investicije, što je vazno za razvoj regiona", rekao je Šefčović i podsetio da je EU je glavni investitor i trgovinski partner Srbije, a da posle ovoga će još veći broj EU kompanija doći da radi u Srbiji.

Kako je još rekao evropski zvaničnik ovo je to važan projekat za EU, ali nije jedini:

"Zelena tranzicija zahteva kritične sirovine. Uveli smo novu strategiju i isti projekat promovišemo u Nemačkoj, Španiji, Portugaliji, Finskoj. To je novi atlas kako bismo se fokusirali na kritične sirovine. Radimo na odgovoran način", rekao je Ševčović.

Ekološki aktivisti: Branićemo Gornje Nedeljice

Pre početka Samita o kritičnim sirovinama, nekoliko opozicionih stranaka i pokreta je u neposrednoj blizini Palate Srbija iskazalo svoje neslaganje sa potpisivanjem Memoranduma i projekta "Jadar" kompanije Rio Tinto.

Oni upozoravaju na posledice iskopavanja litijuma po životnu sredinu i najavljuju nove protestne akcije.

Lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je da se u Palati Srbija "dešava nešto što se zove potpisivanje smrtne kazne za čarobnu dolinu Jadar" i da je sada samo pitanje vremena kada će kompanija Rio Tinto otpočeti projekat iskopavanja litijuma na zapadu Srbije.

On je kazao da će Ekološki ustanak uskoro izaći sa "planom odbrane Gornjih Nedeljica".

"U njih će moći da uđu samo prijatelji, a oni koji se nalaze u Palati Srbija to nisu", rekao je.

Lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta (foto: Fonet / Marko Dragoslavić)
Lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta (foto: Fonet / Marko Dragoslavić)

Obratio se i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, rekavši da je "stao iz projekta koji raseljava narod".

"To ti neće proći. Ovi ljudi iza mene, Ekološki ustanak, će braniti kako znaju i umeju Gornje Nedeljice", dodao je.

Direktor kampanje pokreta Kreni-promeni Savo Manojlović prethodno je poručio nemačkom kancelaru Olafu Šolcu da "ostavi litijum i demokratiju srpskom narodu", a da "uzme predsednika Srbije Aleksandra Vučića i stabilokratiju".

"Apsolutno se ne slažemo sa Memorandumom koji treba da bude potpisan. Kopanje litijuma predstavlja kršenje demokratije i ekoloških standarda", rekao je on i ocenio da su institucije u Srbiji korumpirane i da je građanska neposlušnost odgovor na to stanje.

Predstavnici pokreta Kreni-promeni tokom konferencije za medije (foto: Fonet/ Marko Dragoslavić)
Predstavnici pokreta Kreni-promeni tokom konferencije za medije (foto: Fonet/ Marko Dragoslavić)

Nova demokratska stranka Srbije (DSS) postavila je u petak na nadvožnjacima iznad autoputa u Beogradu niz transparenata kojim je poručila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Nemačkoj i Evropskoj uniji da "narod neće dozvoliti otvaranje rudnika litijuma u dolini Jadra", saopšteno je iz te stranke.

"Umesto da čuva životnu sredinu i zastupa interese Srbije i građana, režim poslušno služi interesima nemačke automobilske industrije, multinancionalnih kompanija i zapadnih centara moći", navodi Novi DSS.

"Bez obzira na medijsku propagandu i sve otvorenije pretnje građanima, otpor projektu Rio Tinta raste i poprima oblike širokog društvenog i fronta za odbranu života i slobode Srbije", zaključuje se u saopštenju.

U izveštaju su korišćeni materijali agencije Fonet i sa portala N1
XS
SM
MD
LG