Linkovi

Partija kosovskih Srba ipak ne učestvuje na lokalnim izborima u nedelju


ARHIVA - Predsednik Partije kosovskih Srba Aleksandar JablanoviĆ (Foto: VOA/Budimir Ničić)
ARHIVA - Predsednik Partije kosovskih Srba Aleksandar JablanoviĆ (Foto: VOA/Budimir Ničić)

Partija kosovskih Srba odustala je od učešća na lokalnim vanrednim izborima na severu Kosova, potvrdio je predsednik partije Aleksandar Jablanović.

Razlog je, kako je naveo, to što će se glasanje održati u alternativnim biračkim centrima, odnosno "kontejnerima" i uz prisustvo velikog broja pripadnika specijalne jedinice Kosovske policije. Dodaje i da ovoj odluci "nisu prethodili nikakvi pritisci, već apsolutna nezainteresovanost prištinskih institucija i ambasadora na Kosovu". Jablanović je pozvao svoje birače da ne izlaze na ove izbore.

Partija kosovskih Srba prijavila je učešće na izborima u nedelju, 23. aprila sa kandidatom za gradonačlenika Leposavića Jablanovićem, kao i sa 20 kandidata za odbornike Skupštine opštine Leposavić.

Predsednik Partije kosovskih Srba je na konferenciji za medije u Leposaviću rekao da se ova stranka iz izbornog procesa povlači zbog “neadekvatnih uslova za održavanje izbora”, dodaje i da se vremenom ispostavilo da su izbori na severu “postali mnogo više od lokalnih izbora”.

Počele su oko ovih izbora da se ispedaju razne priče i jednostavno došli smo u situaciju da ovi izbori odlučuju da li će Republika Srbija nastaviti svoje prisustvo na severu Kosova ili će primat preuzeti institucije iz Prištine. Doneli smo odluku da se povučemo iz izbornog procesa, da pozovemo sve naše građane, simpatizere i poštovaoce koji su bili spremni da nam daju glas da ne izađu na izbore u nedelju, 23.aprila zato što ne postoje adekvatni uslovi za ove izbore”.

Dodaje da je “politički neprihvatljivo pozivati građane da glasaju u i oko objekata one policije za čije je uklanjanje sa severa Kosova trenutno u toku potpisivanje peticije”.

Vidite da su izbori smanjeni u kapacitetu u kojima će biti održani, nemamo 18 biračkih centara i 25 biračkih mesta kako je to zakonom bilo predviđeno, već imamo svega tri centra u srpskim sredinama, od toga se jedan nalazi u krugu policijske stanice u samom Leposaviću, drugi centar se nalazi u bazi jedinice specijalne policije u mestu Jarinje i treći pored magistralnog puta na ulazu u Leposavić. Mislim da ovi izbori nisu mogli da daju ono što su trebali da daju - početak za neki novi mir, relaksiraniju situaciju na severu Kosova. Samom činjenicom da će biti sprovedeni uz nekoliko stotina ljudi naoružanih dugim cevima, da će se glasati u krugovima policijskih stanica, pa to se dešavalo samo u Avganistanu”, rekao je Jablanović.

Jablanović je istakao da ovoj odluci nisu prethodili nikakvi pritisci na ovu partiju.

“Želim da kažem da smo bez ikakvih pretnji, pritisaka, prinude od bio koga odlučili da se povučemo iz ovog izbornog procesa. Moram da naglasim da nijednom od novembra meseca od kada smo se kandidovali nismo imali ni razumevanje, ni podršku niti jedne institucije iz Prištine. Vidite da i ambasadori velikih zemalja, koji pozivaju na održavanje ovog velikog izbornog procesa nisu jednostavno ni jednog dana došli na sever Kosova i posetili građane da vide kakva je atmosfera”, dodao je on.

Aleksandar Jablanović je kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju poželeo pobedu na severu Kosova.

Imali smo priliku da vidimo kako gospodin Kurti u svojstvu premijera prima jednog srpskog kandidata iz Zvečana, pa posle par dana on prima kao predsednik Samoopredeljanja kandidate za gradonačelnike na severu, ja ne znam kog dana je on premijer, a kog dana je predsednik Samoopredeljenja, ali se nadam da će u nedelju odneti pobedu u četiri opštine na severu pa neka se on bavi severom. Želeo je toliko sever mislio da će ga dobiti, a šta će sa njim da radi neka o tome dobro razmisli”, rekao je Jablanović.

Vanredni izbori za gradonačelnike u četiri opštine - Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, kao i za dve Skupštine opština Zvečan i Leposavić, održavaju se u nedelju, 23. aprila.

Ranije u četvrtak, na severu Kosova počelo je postavljanje kontejnera koji će služiti kao birački centri za lokalne izbore. Sve postavljene kontejnere obezbeđuju pripadnici Kosovske policije.

Tokom prethodnih izbornih procesa kao birački centri koristile su se školske ustanove koje funkcionišu u sistemu Republike Srbije. Ove godine ih na spisku Centralne izborne komisije nema.

XS
SM
MD
LG