Linkovi

Direktor Telegrama pod istragom zbog organizovanog kriminala, pušten uz kauciju od 5 miliona eura


Osnivač Telegrama Pavel Durov na konferenciji u Barseloni, arhivska fotografija (REUTERS/Albert Gea)
Osnivač Telegrama Pavel Durov na konferenciji u Barseloni, arhivska fotografija (REUTERS/Albert Gea)

Izvršni direktor Telegrama Pavel Durov u srijedu je formalno stavljen pod istragu o organizovanom kriminalu na toj aplikaciji za komunikaciju, ali je sudija istovremeno odlučio da može da bude pušten iz pritvora uz kauciju od 5 mliona eura.

Durov mora da se javlja policiji dva puta nedeljno i ne sme da napušta Francusku.

Tužiteljka u Parizu Lora Beku je u saopštenju navela da je sudija našao da postoje osnove za formalnu istragu o Durovu, zbog kojih je i uhapšen. Optužbe se odnose na upravljanje onlajn platformom za nelegalne transakcije, dečju pornografiju, trgovinu drogom i prevare, kao i odbijanje da komunicira sa vlastima, pranje novca.

Durov, koji je rođen u Rusiji i ima francusko državljanstvo, je priveden u subotu na aerodromu blizu Pariza, u okviru sudske istrage o 12 navodnih krivičnih prestupa, pokrenute prošlog mjeseca, prenosi agencija Asošijeted pres.

Durovljevo hapšenje izazvalo je bijes u Rusiji, gdje su neki zvaničnici ocijenili da je politički motivisano i dokaz da Zapad ima dvostruke standarde kada je riječ o slobodi govora. Međutim, ruske vlasti su 2018. godine same pokušale da blokiraju Telegram ali nisu uspjele, nakon čega su 2020. godine povukle zabranu.

Francuski predsjednik Emanuel Makron u ponedeljak je poručio da Durovljevo hapšenje nije politički motivisano, već da je riječ o nezavisnoj istrazi.

Telegram je posle hapšenja izvršnog direktora naveo da poštuje zakone Evropske unije, i da se sadržaj nadzire "u skladu sa standardima".

"Apsurdno je tvrditi da su platforma ili njen vlasnik odgovorni za zloupotrebe na platformi. Gotovo milijardu korisnika globalno koristi Telegram kao sredstvo komunikacije i izvor ključnih informacija", navodi se u objavi na Telegramu.

Durov ima i državljanstvo Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su u utorak saopštili da "pomno prate slučaj" i od Francuske zatražili da Durovu "hitno obezbijedi potrebne konzularne usluge".

Portprol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se nada da Durov ima ”sve neophodne prilike za odbranu" i dodao da je Moskva spremna da mu pruži "svu potrebnu pomoć" kao ruskom državljaninu.

Telegram, koji ima gotovo milijardu korisnika širom svijeta, osnovali su Durov i njegov brat. Ta platforma i njeno zalaganje za privatnost predstavljaju pogodan način za Ruse da komuniciraju i dijele vijesti. Telegram je takođe popularan izvor vijesti u Ukrajini, gdje mediji i zvaničnici koriste aplikaciju da dijele informacije o ratu i upozoravaju na raketne i vazdušne napade.

Zapadne vlade često kritikuju Telegram zbog toga što ne nadzire sadržaj. Eksperti smatraju da je aplikacija zbog toga podložna mogućoj upotrebi za pranje novca, trgovinu drogom i dijeljenje materijala koji se povezuje sa seksualnom eksploatacijom maloljetniika.

XS
SM
MD
LG