Linkovi

Pentagon planira reforme zbog povećanog broja seksualnih napada


Pitomci vojne akademije Vest Point na svečanoj ceremoniji u maju 2023. (FOTO: AP/Bryan Woolston)
Pitomci vojne akademije Vest Point na svečanoj ceremoniji u maju 2023. (FOTO: AP/Bryan Woolston)

Američke vojne akademije moraju da poboljšaju način vođenja, zaustave toksične prakse ponižavanja novajlija i uvedu obuku o ponašanju u učionicama, navodi se u studiji Pentagona čiji cilj je rešavanje alarmantnog porasta broja seksualnih napada i nedoličnog ponašanja.

Američki zvaničnici rekli su da akademije moraju bolje da obučavaju studentske lidere kako bi pomogli kolegama iz klase, kao i da promene praksu često negativnog i nekažnjenog ponašanja koje polaznici vide kod nastavnog kadra.

U studiji se navodi da je potreban veći broj dodatnih viših oficira koji će raditi sa studentima na vojnim akademijama i pružiti proširenu obuku.

Nekoliko američkih zvaničnika govorilo je o izveštaju pod uslovom da ostanu anonimni jer još nije objavljen.

Rekli su da se prečesto diskusije o oslobađanju od stresa, nedoličnom ponašanju, društvenim medijima i drugim životnim pitanjima odvijaju posle radnog vremena ili vikendom.

Izveštaj preporučuje da se te teme obrađuju na časovima i ocenjuju, kako bi se promovisao njihov značaj.

Ova studija dolazi nakon ovogodišnjeg izveštaja koji je pokazao nagli porast prijavljenih seksualnih napada na vojnim akademijama tokom školske 2021/22.

Navodi se da je svaka peta studentkinja rekla u anonimnoj anketi da je doživela neželjeni seksualni kontakt.

Ovo su najgori rezultati otkako je pre mnogo godina Sekretarijat za odbranu počeo da prikuplja podatke.

Broj prijavljenih napada na akademijama porastao je za 18 odsto u poređenju sa prethodnom godinom. Na ovakav rezultat u velikoj meri su uticali podaci iz mornarice, u kojoj je gotovo udvostručen broj napada u 2022. u poređenju sa godinom ranije.

Anonimna anketa koja prati izveštaj otkrila je porast svih vrsta neželjenih seksualnih kontakata - od dodirivanja do silovanja - u svim školama. Kao ključni faktor za to se navodi alkohol.

Kao odgovor na porast broja napada, sekretar odbrane Lojd Ostin naredio je procene na licu mesta u Pomorskoj akademiji SAD u Merilendu, Vazduhoplovnoj akademiji u Koloradu i Vojnoj akademiji SAD u Vest Pointu u Njujorku, kako bi se istražili problemi i identifikovala rešenja.

U novom izveštaju, za koji se očekuje da će biti objavljen ove nedelje, iznosi se nekoliko neposrednih i dugoročnih preporuka za poboljšanje prevencije napada i uznemiravanja i eliminisanje toksične klime koja podstiče probleme.

Ostin nalaže brzo sprovođenje promena. U dopisu, šef Pentagona je priznao da akademije „imaju mnogo više posla da zaustave seksualni napad i uznemiravanje“. On kaže da je porast slučajeva napada i uznemiravanja „uznemirujući i neprihvatljiv. To ugrožava naše kolege i smanjuje našu vojnu spremnost.”

Zvaničnici upoznati sa studijom rekli su da iako akademije nude mnogo jakih programa, toksična i nezdrava komandna klima ih čini manje efikasnim.

Kada polaznici nauče jednu stvar o rukovođenju ili prevenciji u učionici, ali ne vide to u drugim okruženjima, šalju se pomešane poruke o tome šta mogu da očekuju, o tome kako da budu tretirani i kako da se ophode prema drugima, rekao je jedan zvaničnik .

Takve pomešane poruke, kažu, stvaraju cinizam i nepoverenje.

Zvaničnici su ukazali na dugogodišnji sistem Vazduhoplovne akademije koji se prema brucošima ponaša drugačije i loše, promovišući maltretiranje i nezdravu atmosferu.

Rekli su da ti studenti mogu da napuste akademiju sa pogrešnim shvatanjem kako izgleda dobro vođstvo.

Dodali su da je faktor koji doprinosi problemima u ponašanju to što - poput drugih studenata širom zemlje - mnogo više kadeta i vezista dolazi na akademije sa prethodnim lošim iskustvima, u rasponu od napada i uznemiravanja do razmišljanja da pokušaju samoubistvo.

Pored toga, u izveštaju se kaže da se novi studenti suočavaju sa velikim stresom dok se bore sa obrazovnim zadacima i vojnom obukom. U mnogim slučajevima, navodi se, studentske vođe nisu obučene ili opremljeni da se bave tim pitanjima ili da pruže odgovarajuću podršku.

Drugi problem je, tvrde zvaničnici, sve veći uticaj društvenih mreža, gde maltretiranje i uznemiravanje može da prođe bez kontrole.

Izveštaj je ukazao na Jodel, anonimnu aplikaciju za društvene medije koja se usredsređuje na određenu lokaciju i studenti je često koriste.

U izveštaju se navodi da studenti kroz tu aplikaciju često mogu da dobiju netačne informacije o prevenciji napada, njihovom prijavljivanju i vojnom pravosuđu iz aplikacije, zbog čega je manje verovatno da će tražiti pomoć.

Rečeno je i da obuka na akademijama nije išla u korak sa promenama, među kojima su platforme društvenih mreža koje se stalno razvijaju.

XS
SM
MD
LG