Linkovi

Kriza u Kongresu: Republikanci ponovo bez kandidata za lidera Predstavničkog doma


Tom Emer, novi kandidat republikanaca za mesto predsedavajućeg u Predstavničkom domu (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)
Tom Emer, novi kandidat republikanaca za mesto predsedavajućeg u Predstavničkom domu (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)

Republikanski kongresmen Tom Emer u utorak je odustao od kandidature za predsjedavajućeg Predstavničkog doma, samo nekoliko sati nakon što su ga republikanci nominovali za tu poziciju, prenela je agencija Rojters.

Emerov potez samo produžava blokadu Kongresa, nastalu zbog nemogućnosti republikanaca - koji imaju većinu - da izaberu lidera donjeg doma.

Emer je kandidovan posle pet rundi glasanja, ali po svemu sudeći nije mogao da obezbedi neophodnih 217 glasova da bi bio izabran za predsedsavajućeg. Iznenanda je napustio sastanak na kojem je trebalo da ubedi svoje kolege da ga podrže.

Tako se našao u istoj poziciji kao i prethodna dva kandidata koji nisu mogli da ubede manju grupu republikanaca da ih podrži tokom glasanja pred punim sastavom Predstavničkog doma. Republikanci će u utorak veče održati još jedan sastanak sa potencijalnim kandidatima.

Emer je u zatvorenom glasanju dobio poverenje ispred uglavnom manje poznatih kongresmena za moćnu poziciju koja je druga u redu posle funkcije predsednika.

Lista kandidata je bila duga i konfuzna, bez jasnog favorita za funkciju. Tu je bio bivši vlasnik franšize Mekdonaldsa, Kevin Hern iz Oklahome koji se takođe povukao, konzervativni lider koji je kolege zasipao hamburgerima tražeći njihovu podršku; Tom Emer iz Minesote, bivši hokejaški trener koji je tražio podršku Donalda Trampa; novajlija Bajron Donalds sa Floride, omiljeni Trampov saveznik, i još šest drugih kandidata.

Predstavnički dom je u previranju, bez predsedavajućeg od početka meseca nakon što je grupa tvrdokornih republikanaca smenila Mekartija, stvarajući krizu koja sprečava normalno funkcionisanje Kongresa. Postoji rizik da će američka vlada biti zatvorena za nekoliko nedelja, ako Kongres ne usvoji zakon o finansiranju do roka 17. novembra.

Predsednik Džo Bajden je zatražio od Kongresa da obezbedi pomoć od 105 milijardi dolara - da pomogne Izraelu i Ukrajini usred njihovih ratova i da ojača granicu SAD sa Meksikom. Ako mere ne budu preduzete, isteći će rok programima federalne avijacije i poljoprivrede.

Kandidati za funkciju predsedavajućeg su bili uglavnom konzervativci i ljudi koji su ili glasali protiv potvrđivanja rezultata predsedničkih izbora 2020, kada je Bajden pobedio Trampa, uoči napada na Kapitol 6. januara 2021, ili su se pridružili kasnijoj tužbi koja osporava rezultate. Met Gejc sa Floride, lider ekstremne desnice koji je pokrenuo Mekartijevu smenu, rekao je da bi nekoliko kandidata - Hern, Donalds ili Majk Džonson, stručnjak za ustavno pravo iz Luizijane, bili „fenomenalan“ izbor.

Tu su bili Džek Bergman iz Mičigena, Ostin Skot iz Džordžije, Pit Sešns iz Teksasa i Geri Palmer iz Alabame. Dan Meser iz Pensilvanije odustao je od trke. Ono čemu se Gejc i drugi tvrdokorni republikanci opiru je da za predsedavajućeg bude izabran neko ko se pridružio glasanju za sporazum o budžetu koji je Mekarti sklopio sa Bajdenom ranije ove godine.

Tim sporazumom su postavljeni nivoi federalne potrošnje sa kojima se republikanci ekstremno desnog krila ne slažu i sada žele da ga ponište. Oni žele da izdejstvuje veće rezove federalnih programa i usluga.

Mardžori Tejlor Grin rekla je da želi uveravanja da će kandidati nastaviti istragu o opozivu Bajdena i drugih najviših zvaničnika kabineta. Republikanci su se okupili u ponedeljak kasno uveče kako bi čuli kratke govore kongresmena koji su se kandidovali, uoči internog glasanja u utorak.

Oni su takođe čuli od glasača kod kuće da žele da se kongresmeni vrate na posao i izgleda da su spremni da pokušaju da nastave dalje. „Izgleda da postoji neka vrsta kompromisa“, rekao je Nik LaLota, njujorški republikanac nakon višesatne sesije. Među onima koji se najviše nadaju Emer, a on i drugi traže podršku od Trampa. „Svi su me zvali tražeći podršku“, rekao je Tramp, republikanski kandidat u predsedničkoj trci 2024, koji je bio u Nju Hempširu i registrovao se za primarne izbore u državi.

Neke demokrate smatraju da je Emer, najiskusniji od svih kandidata, koji je glasao da potvrdi rezultate izbora 2020. godine, potencijalni partner u upravljanju Predstavničkim domom. Ali Trampovi saveznici i drugi predstavnici tvrde linije su kritikovali Emera zbog podrške inicijativama o istopolnim brakovima, i, kako smatraju, njegovih kritika na račun bivšeg predsednika.

Tramp je umanjivao značaj , pa čak i ismevao Emera, trećeg po rangu republikanca iz Predstavničkog doma, dok se predstavljao kao odlučujući faktor koji "razgovara sa mnogim kongresmenima", koji traže njegovu podršku. O Emeru je Tramp rekao: „Mislim da je on sada moj najveći obožavatelj, jer me je juče nazvao i rekao mi je - ja sam tvoj najveći obožavatelj".

Ipak, na Kapitol Hilu jake su frakcijske igre među takozvanih „pet porodica“ koje čine republikansku većinu u Predstavničkom domu. Dok je bitka počela zbog pritužbi desnog krila na Mekartijevo ponašanje u pregovorima o budžetu, više nije jasno za šta se bore republikanci u Predstavničkom domu i da li će na kraju imati prihvatljivijeg govornika.

Tramp je intervenisao sa strane podržavajući tvrdoglavog poslanika Džima Džordana u odnosu na lidera većine Stiva Skalisa. Ali republikanci su prošle nedelje odbacili Džordana kao kandidata delimično zbog tvrdoglaved taktike koja je dovela i do pretnji smrću koje su upućivale pristalice republikanca iz Ohaja. „Većinu ovih momaka i devojaka ne može se maltretirati da bi bilo šta“, rekao je Džonson iz Južne Dakote. "Moraćete da koristite ubeđivanje".

Tramp je, odbijajući predloge da se sam kandiduje za mesto predsedavajućeg , sugerisao u ponedeljak da niko nije sposoban da ujedini republikance u Predstavničkom domu. „Postoji samo jedna osoba koja to može do kraja: Isus Hrist“, izjavio je on u Nju Hempširu. Usred previranja, Predstavničkim domom privremeno predsedava Patrik Mekhenri, prvi čovek Komiteta za finansijske usluge, koji, inače, nosi leptir-mašnu.

Neki republikanci, ali i demokrate bi jednostavno da daju Mekhenriju veća ovlašćenja da nastavi sa rutinskim poslom upravljanja. Ali Mekhenri, prva osoba koja je bila na poziciji koja je, kao hitna mera, stvorena posle terorističkih napada 11. septembra 2001, odbio je da podrži te namere.

XS
SM
MD
LG