Linkovi

Moćna konzervativna grupa podržala Niki Hejli protiv Trampa u borbi za republikansku nominaciju


Niki Hejli na predizbornom skupu u Južnoj Karolini (Foto: AP/Meg Kinnard)
Niki Hejli na predizbornom skupu u Južnoj Karolini (Foto: AP/Meg Kinnard)

„Amerikanci za prosperitet“, politički ogranak moćne Kokove mreže, zvanično su podržali predsedničku kampanju Niki Hejli u utorak, obećavajući da će angažovati armiju aktivista širom zemlje – i praktično neograničena sredstva – da joj pomognu da pobedi bivšeg predsednika Donalda Trampa u trci za republikansku predsedničku nominaciju.

„AFP akcija sa ponosom daje punu podršku Niki Hejli, koja nudi Americi priliku da okrene stranicu aktuelne političke ere, da pobedi na stranačkim izborima republikanaca i trijumfuje protiv Džoa Bajdena sledećeg novembra“, napisala je predsednica i izvršna direktorka AFP-a Emili Zajdel u saopštenju u kojem se obrazlaže odluka grupe.

„Ona ima sve što je potrebno da se uhvati u koštac sa najvećim izazovima naše zemlje i pomogne da se osigura da pred nama budu najbolji dani. Sa resursima i podacima koje donosimo u ovu trku, nijedna druga organizacija nije opremljenija da to bolje uradi."

Uprkos tome što joj poslednjih meseci raste podrška, posebno u državama u kojima se održavaju prvi stranački izbori, kampanji bivše ambasadorke SAD u Ujedinjenim nacijama nedostajalo je ljudstvo na terenu kako bi osigurala da njene pristalice izađu na glasanje.

Ali sada, ona nasleđuje organizacionu moć onoga što je možda najuticajnija konzervativna organizacija u zemlji. Kok mreža, ranije poznata po imenu Braća Kok, već nekoliko godina gradi mrežu plaćenih konzervativnih aktivista i volontera u ključnim državama.

Samo tokom ovog leta i jeseni, aktivisti organizacije „Amerikanci za prosperitet“ su već razgovarali sa šest miliona birača na primarnim izborima, bilo lično ili telefonom, rekla je Zajdel.

Ovaj razvoj događaja predstavlja posebno bolan udarac za guvernera Floride Rona Desantisa, koji se zalagao za konzervativne prioritete u toj državi, ali se borio da se pojavi kao jasna alternativa Trampu na republikanskom nadmetanju za nominaciju.

Nejasno je, međutim, da li podrška Kok mreže može da utiče da se oslabi Trampova pozicija s obzirom na njegovo ubedljivo vođstvo u trci za republikansku nominaciju u odnosu na Desantisa i Hejli.

Još u proleće, Kok mreža je počela da prikazuje oglase širom Ajove, Nju Hempšira i Južne Karoline – prve tri države u kalendaru za primarne izbore za predsedničku nominaciju u taboru republikanaca – usredsređujući se na pitanja o šansama za Trampov izbor u duelu sa Bajdenom.

Zajdel je rekla da će „Amerikanci za prosperitet“ odmah početi da preusmeravaju napore na podsticanje kampanje Hejli strateškim ulaganjima u reklamiranje, slanjem materijala poštom i kontaktima sa glasačima kroz mrežu više hiljada konzervativnih aktivista.

Ti aktivisti su proveli poslednjih nekoliko meseci prikupljajući informacije sa republikanskih predizbornih glasanja.

Istovremeno, Zajdel je rekla da će se njena organizacija usredsrediti na ubeđivanje sigurnih glasača na predsedničkim izborima, koji obično ne glasaju na primarnim izborima, da podrže Hejli u nadmetanju za nominaciju. Portparol Trampove kampanje Stiven Čang nazvao je organizaciju “Amerikanci za prosperitet” „političkom rukom pokreta Kina prva, Amerika poslednja“.

“Nikakva količina sumnjivog novca Džordža Soroša, demokrata i republikanskih grupa protiv Trampa neće sprečiti pokret MAGA ili predsednika Trampa da bude republikanski kandidat i pobedi nepoštenog Džoa Bajdena“, naveo je Čeng u saopštenju.

U taboru Desantisove kampanje nisu bili zadovoljni. Endru Romeo, Desantisov portparol, uporedio je Kohkvu podršku sa doprinosom Trampovoj kampanji.

„Čestitam Donaldu Trampu na tome što je obezbedio podršku Koka. Establišment koji se zalaže za otvorene granice podržao je umerenu osobu koja nema matematičke šanse da pobedi bivšeg predsednika“, napisao je Romeo na društvenoj mreži Eks.

„Svaki dolar potrošen na kandidaturu Niki Hejli treba da se prijavi kao nenovčani doprinos Trampovoj kampanji. Niko nema veće uspehe u pobedi nad establišmentom od Rona Desantisa, i ovaj put neće biti ništa drugačije”.

Ipak, Kok mreža je uverena da je Hejli u boljoj poziciji da pobedi Trampa i Bajdena, nego Desantis. Viši savetnik Majkl Palmer istakao je da Hejli „ima konstantan zamah poslednjih meseci“, uz napomenu da mnogi republikanski glasači u Ajovi i Nju Hempširu tek počinju da obraćaju veliku pažnju na takmičenje.

„Guverner Desantis je bio jak lider na Floridi, rekla je Zejdel u utorak. „Ali svi dokazi koje smo već podelili ukazuju na činjenicu da je Niki Hejli najjači kandidat u ovoj trci i zato smo odlučili da je podržimo”.

U međuvremenu, Hejli je rekla da je počastvovana što ima podršku "Amerikanaca za prosperitet, „uključujući i milione članova te organizacije na lokalnom nivou širom zemlje“.

Članovi AFP Akcije znaju da je preveliki ulog na ovim izborima da bi sedeli po strani“, rekla je ona u saopštenju. „Ovo je izbor između slobode i socijalizma, individualne slobode i velike vlade, fiskalne odgovornosti i rastućeg duga. Imamo zemlju koju treba da spasemo i zahvalna sam što je AFP Akcija uz nas.“

XS
SM
MD
LG