Linkovi

Posle SAD i Rusija napušta nuklearni sporazum


Ruski predsednik Vladimir Putin razgovara sa ministrom odbrane Sergejem Lavrovim, 2. februara 2019.
Ruski predsednik Vladimir Putin razgovara sa ministrom odbrane Sergejem Lavrovim, 2. februara 2019.

Sjedinjene Države i Rusija su se, jedna za drugom, povukle iz učešća u nuklearnom sporazumu iz 1987, što političari i analitičari vide kao početak nove trke u naoružanju.

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je u subotu da Rusija suspenduje svoje učešće u sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz ere hladnog rata. Ruski potez je usledio posle iste odluke SAD koja je saopštena u petak.

“Američki partneri su objavili da suspenduju učešće u sporazumu, mi ga suspendujemo takođe", poručio je Putin u obraćanju koje je prenosila državna televizija u subotu.

On je najavio da će Rusija početi da radi na izradi novih raketa, uključujući hipersonične projektile. Putin je svojim ministrima spoljnih poslova i odbrane naložio da ne iniciraju pregovore o razoružanju sa Vašingtonom.

Predsednik Tramp učestvuje u predstavljanju izveštaja u Pentagonu, 17. januara 2019.
Predsednik Tramp učestvuje u predstavljanju izveštaja u Pentagonu, 17. januara 2019.

SAD krive Rusiju za napuštanje sporazuma

Predsednik Donald Tramp u petak je saopštio da SAD više neće da se povinuju odredbama decenijama starog sporazuma, optužujući Kremlj da svesno krši taj dogovor.

“Rusija je suviše dugo kršila međunarodni sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), tajno razvijajući zabranjene sisteme projektila koji predstavljaju direktnu pretnju našim saveznicima i trupama", rekao je Tramp.

“Nećemo dozvoliti da nas odredbe ograničavaju dok Rusija krije svoje poteze."

Međutim, kasnije u petak, Tramp je u razgovoru sa novinarima ostavio otvorenom mogućnost da se postigne neki dogovor. Rekao je da bi voleo da vidi pregovore o "novom i mnogo boljem sporazumu", kojeg bi, kako je naglasio, "svi morali da se pridržavaju."

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u subotu da se Peking protiv američkom povlačenju i pozvalo SAD i Rusiju da svoje stavove pomire konstruktivnim dijalogom.

VIDEO: SAD napuštaju sporazum koji su potpisali Regan i Gorbačov

US to Leave INF Arms Control Treaty Signed by Reagan and Gorbachev
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Sporazum INF koji su potpisali SAD i Sovjetski Savez 1987. bio je prvi pakt o kontroli naoružanja na svetu kojim je zabranjena cela jedna klasa oružja, i zabranjeno lansiranje krstarećih raketa sa zemlje, sa dometom izmešu 500 i 5,500 kilometara.

Kršenje sporazuma

Američki obaveštajci i stručnjaci sekretarijata za odbranu kažu da su Rusi počeli da krše sporazum 2014, ako ne i ranije, kada je Rusija počela da razmešta rakete 9M729, posle godina testiranja osmišljenih da se izbegnu ograničenja nuklearnog sporazuma.

Rusko ministarstvo odbrane organizovalo je brifing za novinare u Kubinki 23. januara 2019.
Rusko ministarstvo odbrane organizovalo je brifing za novinare u Kubinki 23. januara 2019.

Američki zvaničnici kažu da sada Rusija ima više bataljona opremljenih takvim projektilima.

XS
SM
MD
LG