Linkovi

Posle čitavog života priprema, Čarls stupio na presto


ARHIVA - Princ Čarls pored kraljičine krune na otvaranju parlamenta u Londonu 10. maja 2022.
ARHIVA - Princ Čarls pored kraljičine krune na otvaranju parlamenta u Londonu 10. maja 2022.

Princ Čarls se pripremao za krunu čitavog svog života. Sada, kada ima 73 godine, taj trenutak je stigao.

Čarls, najstarija osoba koja je ikada stupila na britanski presto, postao je kralj Čarls Treći u četvrtak, posle smrti svoje majke, kraljice Elizabete Druge. Datum njegovog krunisanja još nije određen.

Kao čovek koji se od malih nogu pripremao za kraljevsku ulogu, Čarls je oličenje modernizacije britanske monarhije. Bio je prvi prestolonaslednik koga nisu školovali privatni profesori kod kuće, prvi koji je dobio univerzitetsku diplomu i prvi koji je odrastao pod sve jačom lupom medija, kako je strahopoštovanje prema predstavnicima monarhije bledelo.

ARHIVA - Princ Čarls i Dajana, princeza od Velsa, na dan venčanja u Londonu, 29. jula 1981.
ARHIVA - Princ Čarls i Dajana, princeza od Velsa, na dan venčanja u Londonu, 29. jula 1981.

Mnogi su izgubili simpatije prema njemu posle burnog razvoda sa popularnom princezom Dajanom, kao i zbog toga što je rastezao pravila koja članovima kraljevske porodice ne dozvoljavaju da intervenišu u javnim pitanjima, kada se uključivao u debate o pitanjima kao što su zaštita životne sredine i očuvanje arhitekture.

"Sada, u jesen života kako se to kaže, primoran je da pažljivo razmišlja o tome kakvu sliku projektuje kao javna ličnost", kaže istoričar Ed Ovens. "Nije ni blizu tako popularan kao njegova majka."

Čarls će morati da osmisli kako da proizvede "javnu podršku, osećanje topline" koje je karakterisalo odnos koji je Elizabeta imala sa britanskom javnošću, kaže Ovens.

Drugim rečima, da li će Čarlsa podjednako voleti njegovi podanici? To je pitanje pod čijom senkom živi ceo život.

Stidljivi dečak sa dominantnim ocem, Čarls je porastao u povremeno nespretnog, uzdržanog muškarca koji je ipak bio samouveren i čvrst u svojim stavovima. Za razliku od svoje majke, koja je odbijala da javno iznosi svoja gledišta, Čarls je držao govore i pisao članke o temama koje su mu bliske, kao što su klimatske promene, zelena energija i alternativna medicina.

Njegov dolazak na presto verovatno će dodatno intenzivirati debatu o budućnosti britanske pretežno ceremonijalne monarhije, koju neki vide kao simbol nacionalnog jedinstva a drugi kao prevaziđeni zaostatak feudalne prošlosti.

"Znamo da monarh, a svakako članovi kraljevske porodice, ne bi trebalo da imaju glas u politici. Ne treba da imaju politička mišljenja. A činjenica da je on ponekad pokazivao svoje političke stavove je nešto o čemu će morati da vrlo vodi računa, kako ne bi bio optužen da krši Ustav", ističe Ovens, koji je napisao knjigu Porodična firma, monarhija, masovni mediji i britanska javnost 1932-53.

Čarls, koji će biti šef države u Britaniji i još 14 zemalja, uključujući Austsraliju, Kanadu, Novi Zeland i Papuu Novu Gvineju, branio je svoje postupke.

"Uvek se pitam šta je mešanje, uvek sam mislio da je ono vrlo motivišuće", izjavio je u dokumentarnom filmu iz 2018. godine, Princ, sin i naslednik, 70-godišnji Čarls."

"Uvek me je zanimalo da li je mešanje ako brinete za situaciju u siromašnijim predgrađima, kao što sam ja brinuo pre 40 godina, o tome šta se tamo događa, u kakvim uslovima ljudi žive. Ako je to mešanje, vrlo sam ponosan na to."

U istom intervjuu, međutim, Čarls je priznao da kao kralj ne bi mogao da govori tako otvoreno, ili se meša u politiku, pošto je uloga kralja drugačija od uloge princa od Velsa.

Čarls je izjavio da namerava da smanji broj članova kraljevske porodice koji predstavljaju monarhiju na javnim događajima, smanji troškove i bolje predstavlja savremenu Britaniju.

Međutim, tradicija je takođe važna čoveku čiji je kabinet prethodno opisivao monarhiju kao "centralnu tačku nacionalnog ponosa, jedinstva i pripadnosti."

Ipak, posle raspada njegovog braka sa Dajanom, mnogi su doveli u pitanje da li je podoban da bude kralj. Zatim, kako je vreme prolazilo, njegovi lepi, mladi sinovi su privukli sav publicitet. Mnogim Britancima bile su potrebne godine da oproste Čarlsu zato što je po sopstvenom priznanju prevario Dajanu, pre nego što je "princeza naroda" poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu 1997. Međutim, javno mnjenje je omekšalo kada se oženio Kamilom Parker Bouls 2005, i ona postala vojvotkinja od Kornvola.

ARHIVA - Britanski princ Čarls i Kamila, vojvotkinja od Kornvola, u Vindzoru 13. juna 2022.
ARHIVA - Britanski princ Čarls i Kamila, vojvotkinja od Kornvola, u Vindzoru 13. juna 2022.

Iako je Kamila odigrala značajnu ulogu u razvodu Čarla i Dajane, njen samoironični stil i smisao za humor na kraju su osvojili mnoge Britance. Njena služba je nagrađena u februaru 2022, kada je kraljica Elizabeta Druga javno izjavila da je njena iskrena želja da Kamila bude poznata kao "kraljica supruga" kada je njen sin nasledi, i tako jednom zauvek odgovorila na pitanja o statusu Kamile u kraljevskoj porodici.

Princ Čarls Filip Artur Džordž rođen je 14. novembra 1948. godine u Bakingemskoj palati. Kada je njegova majka stupila na presto 1952, trogodišnji princ je postao vojvoda od Kornvola. Kada je imao 20 godina postao je princ of Velsa.

U školi nije bio srećan. Budućeg kraja su zadirkivali drugi dečaci u Gordonstounu, škotskom internatu gde se takođe školovao njegov otac, Filip.

Čarls je studirao istoriju na Triniti koledžu u okviru univerziteta Kembridž, gde je 1970. godine postao prvi član kraljevske porodice sa univerzitetskom diplomom.

Proveo je sedam godina u vojsci, obučavajući se za pilota Kraljevskog vazduhoplovstva, a zatim pridružio mornarici gde je naučio da vozi helikoptere. Završio je vojnu karijeru kao komandant broda za uklanjanje mina Bronington, 1976.

Čarlsova veza sa Kamilom je započela mnogo pre nego što je otišao u vojsku, ali je romansa utihnula i ona se udala za jednog vojnog oficira. Upoznao je lejdi Dajanu Spenser 1977, kada je imala 16 godina a on se zabavljao sa njenom starijom sestrom. Dajana ga, navodno, nije ponovo srela do 1980. godine, a glasine o njihovoj veridbi počele su da kruže nakon što je pozvana da provede vreme sa Čarlsom i kraljevskom porodicom. Objavili su svoju veridbu 1981. godine, a venčali se 29. jula 1981. godine u Katedrali svetog Pavla na ceremoniji čiji se TV prenos gledao u celom svetu. Princ Vilijam, sada prestolonaslednik, rođen je manje od godinu dana kasnije, a zatim i njegov brat princ Hari 1984.

Bajkoviti brak se međutim ubrzo urušio. Čarls je priznao da je prevario Dajanu u TV intervjuu 1994. U sopstvenom intervjuu, Dajana je skrenula pažnju na vezu svog supruga sa Kamilom, navodeći: "bilo nas je troje u ovom braku."

Ta okrića su narušila Čarlsovu reputaciju dok su mnogi veličali Dajanu zbog njenog stila i humanitarnog rada sa pacijentima obolelim od AIDS-a kao i žrtvama nagaznih mina.

Čarls je strpljivo nastavio sa obavljanjem svojih dužnosti, i sve više zamenjivao kraljicu u dužnostima u njenim poznim godinama. 2018. je zvanično proglašen za njenog naslednika na čelu Komonvelta, asocijacije 54 zemalja povezanih sa Britanskim carstvom. Taj proces se ubrzao posle smrti Elizabetinog muža, princa Filipa u aprilu 2021. Kako je Elizabetino zdravlje bilo sve krhkije, ponekad je u poslednjem minutu preuzimao njenu ulogu.

Uoči otvaranja parlamenta 10. maja 2022, kraljilca je pozvala Čarlsa da predsedava sednicom, prenevši na njega jednu od svojih najvažnijih ustavnih obaveza - što je bio dokaz da je tranzicija u toku.

XS
SM
MD
LG