Linkovi

Vulinu ponovo zabranjen prelet helikopterom preko BiH


Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin (AP Photo/Darko Vojinovic)
Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin (AP Photo/Darko Vojinovic)

Potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vulinu vlasti u Bosni i Hercegovini (BiH) nisu dale dozvolu za prelet helikopterom do Pala kod Sarajeva, saopštila je Vlada Srbije.

Planirano je da Vulin 28. avgusta na Palama prisustvuje obeležavanju Velike Gospojine, slave ove opštine, i da na Trgu Republike Srpske položi cveće srpskim borcima poginulim u ratu devedesetih godina.

"Iako su kabinet potpredsednika Vlade Srbije, Ministarstvo spoljnih poslova i ambasada Srbije uredno i na vreme dostavili sve potrebne informacije i prateću dokumentaciju, čak i naveli svrhu posete, vlasti u Federaciji svojim ćutanjem i neodgovaranjem nisu dale saglasnost za prelet. Od strane naše ambasade na vreme su ispoštovane sve procedure koje se u diplomatiji nalažu i uprkos tome vlasti u Federaciji nisu odgovorile na zahtev", navedeno je u saopštenju.

"Ministarstvo inostranih poslova BiH, na čijem je čelu Elmedin Konaković, još jednom nije dalo dozvolu za prelet srpskom potpredsedniku vlade Aleksandru Vulinu", dodaje Vlada Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije oglasilo se takođe saopštenjem, navodeći da je potez Sarajeva "ničim izazvan, bezrazložan akt zaoštravanja političkih odnosa Bosne i Hercegovine i Srbije, od čega korist ne može da ima niko u regionu".

"Podizanje odnosa Srbije i BiH na najviši nivo, kao i strateško uređivanje odnosa srpskog i bošnjačkog naroda, u samoj Bosni i Hercegovini, ali i u čitavom regionu, jeste u obostranom interesu, a sitne pakosti vlasti u Sarajevu ne doprinose tom cilju", navedeno je.

"Kada se nedobronamernom odnosu prema jednom od potpredsednika Vlade Srbije dodaju gotovo svakodnevne srbofobične poruke ministra spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića, jasno je da pred sobom imamo jednostran i veštački pokušaj stvaranja krize u odnosima dva suseda koji bi po političkoj i ekonomskoj logici trebalo da teže najboljim mogućim relacijama", dodaje se u saopštenju.

Vlasti u BiH nisu se oglašavale po ovom pitanju.

Potpredsednik Vlade Srbije na slavu na Palama ipak je stigao, ali ne helikopterom, već službenim automobilom, prenose mediji.

Aleksandru Vulinu prelet preko BiH bio je uskraćen i 5. avgusta kada je trebalo da prisustvuje otvaranju izložbe posvećene stradanju Srba u Drugom svetskom ratu u Prebilovcima, selu na jugu BiH.

Kako je ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković tada objasnio, Vulinu nije odobren dolazak u BiH helikopterom, pošto je zahtev stigao prekasno, i da nije hteo da krši procedure pošto je reč o osobi koja "svakodnevno podriva teritorijalni integritet i suverenitet u BiH".

On je tada dodao da Vulinu ne može da zabrani dolazak u BiH i da je mogao da dođe kopnenim putem.

Srbija je nakon ovog događaja uputila protestnu notu Ministarstvu inostranih poslova Bosne i Hercegovine ocenjujući da takva odluka "nije u duhu dobrosusedskih odnosa i civilizacijskih tekovina", a Aleksandar Vulin se narednog dana ipak pojavio na događaju u Prebilovcima.

Aleksandar Vulin je pod američkim sankcijama od 2023. godine.

U tadašnjem saopštenju Kancelarije za kontrolu strane imovine američkog Sekretarijata za finansije (OFAC) je navedeno da je on umešan u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije u vezi sa narkoticima i zloupotrebu javne funkcije.

U izveštaju su korišćeni pojedini materijali agencije Fonet i RTS-a
XS
SM
MD
LG