Linkovi

Vulinov dolazak izazvao "buru" u BiH: Optužbe iz Sarajeva i protestna nota iz Beograda


Arhiva - Tadašnji ministar odbrane, Aleksandar Vulin, prisustvuje vojnoj vežbi na aerodromu Lisičiji jarak, nedaleko od Beograda, 26. aprila 2018.
Arhiva - Tadašnji ministar odbrane, Aleksandar Vulin, prisustvuje vojnoj vežbi na aerodromu Lisičiji jarak, nedaleko od Beograda, 26. aprila 2018.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin i bivši direktor Bezbednosne informativne agencije, koji je pod američkim sankcijama, stigao je u utorak u Prebilovce kod Čapljine u Bosni i Hercegovini, gde se obeležava 83. godišnjica od zločina nad srpskim stanovništvom u Drugom svetskom ratu, nakon što mu u ponedeljak BH vlasti nisu dozvolile da helikopterom doleti u Čapljinu.

Vulin je ustvrdio da su vlasti BiH pokušale da mu zabrane ulazak u zemlju. Kako je prenela RTRS, rekao da je "ta mala pakost" trajala jednu noć i da mu političko Sarajevo nije dozvolilo prelet aviona u BiH.

"Bili su veliki, važni i snažni, ali ja sam danas, ipak, sa svojim narodom. Neka se oni raduju svojoj pakosti i uživaju malo u tome da su oni važni, ali ja sam danas sa svojim narodom", kazao je Vulin, dodavši da mu je čast što je u Prebilovcima, svetom mesto za srpski narod i mestu srpskog stradanja.

Elmedin Konaković, ministar spoljnih poslova BiH, potvrdio je za televiziju N1 BiH da je zahtev stigao u petak kasno popodne, posle radnog vremena.

"To je suprotno našim procedurama. To treba doći 48 sati pre i to ne računajući dane vikenda. No, da je reč o nekoj dobronamernoj osobi mi bismo još jednom pokazali gostoprimstvo i domaćinstvo. Pošto je reč o Vulinu, nisam želeo ni staviti potpis na njegov dolazak, ni kršiti procedure koje su u našoj zemlji vrlo jasne", kazao je Konaković za N1.

U objavi na Fejsbuku, Konaković je napisao:

"Vulin negira genocid, vređa žrtve i njihove porodice, podriva suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, najavljuje nove ratove i stvaranje 'srpskog sveta', širi i živi velikosrpsku ideju koja podrazumeva prekrajanje granica, stipendira studentkinje koje veličaju ratne zločince, na crnoj je listi SAD i glavni promotor malignog uticaja Rusije na ovim prostorima i još mnogo toga lošeg".

"Sve dok ne pokaže poštovanje prema našoj domovini neću mu potpisati saglasnost za ulazak, kad god sam za to nadležan", napisao je on. "I ne samo njemu, ima ih još koji mogu očekivati isti tretman".

Protesna nota

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je protestnu notu Ministarstvu inostranih poslova Bosne i Hercegovine, izražavajući nezadovoljstvo zbog sprečavanja potpredsednika Vulina da prisustvuje otvaranju izložbe u Prebilovcima i istaklo da ta odluka vlasti BiH nesumnjivo predstavlja kršenje dobrosusedske diplomatske prakse.

Ministarstvo je saopštilo da se Vulin zaputio u Čapljinu na poziv organizatora izložbe "Prebilovci 1941", ali da međutim vlasti Bosne i Hercegovine nisu izdale potrebnu dozvolu za sletanje vazduhoplova sa delegacijom Republike Srbije u Mostar, iako su blagovremeno obaveštene o njenom dolasku.

"Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije razočarano je odlukom vlasti Bosne i Hercegovine da ne dozvole učešće naše delegacije na jednom komemorativnom skupu, jer takva odluka nije u duhu dobrosusedskih odnosa i civilizacijskih tekovina", navodi se u noti, saopštilo je MSP.

"Pozivamo vlasti u Sarajevu da prestanu da odnose u regionu i međunacionalne odnose u samoj Bosni i Hercegovini koriste kao platformu za štetno dnevnopolitičko delovanje, čime sopstvenu državu udaljavaju sa kursa napretka i evrointegracija", navelo je MSP i istaklo da "današnja odluka vlasti BiH nesumnjivo predstavlja kršenje dobrosusedske diplomatske prakse i doprinosi stvaranju atmosfere netrpeljivosti prema Republici Srbiji i srpskom narodu u celini".

Aleksandar Vulin je pod američkim sankcijama od 2023. godine.

U tadašnjem saopštenju Kancelarije za kontrolu strane imovine američkog Sekretarijata za finansije (OFAC) je navedeno da je on umešan u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije u vezi sa narkoticima i zloupotrebu javne funkcije.

XS
SM
MD
LG