Linkovi

Postignut dogovor o kupovini 'Rafala', Makron: Srbiji je mesto u EU


Predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu (AP Photo/Darko Vojinovic)
Predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu (AP Photo/Darko Vojinovic)

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je u četvrtak uveče tokom prvog dana posete da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji (EU) i da su odnosi dve zemlje u poslednjih pet godina doživeli novi uzlet. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare saopštio da je potpisan ugovor o nabavci dvanaest aviona "Rafala", a dve delegacije prethodno su razmenile i dvanaest potpisanih dokumenata o saradnji.

Francuski predsednik je istakao da je došao u Beograd kako bi ponovo uputio poruku prijateljstva Francuske Srbiji i da je Evropskoj uniji potrebna "jaka i demokratska Srbija".

"Vašoj zemlji je mesto u našoj Evropi, u našoj EU. Srbiji je potrebna jaka i suverena Evropska unija kako bi branila njene interese. Srbija može da odigra jednu veoma važnu ulogu i da posluži kao primer i zamajac čitavom regionu Zapadnog Balkana i mi smo spremni da pružimo podršku svim naporima koji su neophodni, kako u oblasti ekonomije, tako u poboljšanju vladavine prava i svakodnevnog života", kazao je.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Makron je naglasio da je ona ojačala, a kao primer naveo je angažman francuskih preduzeća na infrastrukturnim projektima kao što su beogradski metro, modernizacija Aerodroma 'Nikola Tesla', mreže za elektrodistribuciju, sistema za upravljanje otpadom,...

"Francuska agencija za razvoj koja je prisutna u Srbiji od 2019. godine izdvojila je svotu od gotovo 600 miliona evra i nastavlja da razvija svoje aktivnosti. Naši stručnjaci rade na pružanju podrške u sprovođenju reformi i ekološkoj i energetskoj tranziciji u Srbiji. Sporazumi koji su danas potpisani su jako važni za sve to", dodao je.

Poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji (AP Photo/Darko Vojinovic)
Poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji (AP Photo/Darko Vojinovic)

Istakao je i da je sporazum o prodaji borbenih aviona "Rafal" Srbiji veoma važan.

"Ovo je strateška promena. Ovo je pokazatelj evropskog duha", rekao je

Makron je, govoreći o odnosima Srbije i Kosova, čestitao Vučiću na odlukama sa kraja prošle godine kojima je počela primena Ohrdskog sporazuma, dodajući da je Pariz zabrinut zbog jednostranih poteze Prištine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa francuskim kolegom razgovarao o strateškim pitanjima, bilateralnoj saradnji, putu Srbije ka Evropskoj uniji i strateškim odnosima u svetu i Evropi.

"Francuska je zemlja na koju se ugledamo, oslanjamo i sa kojom nastavljamo da radimo. Jačanje odnosa i saradnje Srbije i Francuske predstavlja poštovanje i nadogradnju naših istorijskih veza, ali i put u zajedničku budućnost", kazao je.

Naveo je i da se kroz potpisane sporazume produbljuje saradnja dve zemlje kroz namensku industriju, vojno-tehničku saradnju, veštačku inteligenciju, IT sektor, inovacije, nuklearnu energiju, kritičnu sirovinu, leteće automobile, poljoprivredu, prečistače otpadnih voda, saradnju univerziteta, zdravstvo.

Vučić je kazao da je Evropska unija strateški put Srbije, ali da neće postati članica ni ove, ni sledeće, ni "one tamo godine". Istakao je i da je Francuska uvek pružala podršku Srbiji u evrointegracijama, da je predsednik Makron podržavao da se Srbiji otvori Klaster 3 ili 4, ali je naglasio i da za njega nisu važne "tehničke, već suštinske stvari."

"Mene zanima kako mi da rešimo probleme oko zelenih koridora, oko jedinstvenog prostora za plaćanje, kako da rešavamo probleme koji mogu da doprinesu građanima Srbije", rekao je.

Vučić je naveo da su razgovori oko kupovine "Rafala" bili veoma teški, ali da će Srbiju u budućnosti, po prvi put u istoriji - štititi avioni zapadne proizvodnje, dodajući da je ugovor za njihovu kupovinu vredan 2,7 milijardi evra.

"To je za nas velika vest", rekao je predsednik Srbije.

Naveo da će 2024. i 2025. u tu svrhu izdvojiti po 421 milion evra što, kako je rekao - neće povećati javni dug Srbije.

Ugovor o kupovini francuskih vojnih aviona potpisali su ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić i Erik Trapije, izvršni direktor kompanije "Daso" (Dassault).

ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić i Erik Trapije, izvršni direktor kompanije "Daso" (Elvis Barukcic / AFP)
ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić i Erik Trapije, izvršni direktor kompanije "Daso" (Elvis Barukcic / AFP)

Predstavnici Srbije i Francuske prethodno su, u prisustvu predsednika dve države, razmenili 12 potpisanih dokumenata, među kojima je i ugovor o kupovini borbenih aviona "Rafal" i izjava o namerama o partnerstvu i saradnji u oblasti istraživanja i eksploatacije kritičnih i strateških mineralnih sirovina.

Razmenjena su dokumenata koja se odnose na oblasti digitalnih tehnologija, rudarstva i energetike, nauke, tehnološkog razvoja, turizma i poljoprivrede.

U prisustvu dvojice predsednika razmenjeno je i Pismo o angažovanju za procenu potencijala za razvoj civilnog nuklearnog programa u Srbiji u okviru Memoranduma o razumevanju između francuske elektroprivredne kompanije - EDF i Vlade Srbije.

Potpisan je i Trostrani ugovor o partnerstvu pod okriljem Fonda za tehničke ekspertize i prenos iskustava između Ministarstva za zaštitu životne sredine Srbije, Francuske agencije za razvoj i Regionalnog centra za upravljanje otpadom regije Pariza.

Razmenjen je i sporazum o interesu između Vlade Srbije i francuskih kompanija Suze i Vansi na projektovanju, izgradnji, finansiranju, radu i održavanju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu.

Potpisane su i Izjava o namerama o saradnji u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru, u oblasti nauke, istraživanja i inovacija, turizma, kao i Pismo o namerama u vezi sa saradnjom Ministarstva zdravlja i preduzeća za građevinarstvo Bouygues batiment international u oblasti razvoja regionalnog instituta za onkologiju i radiologiju Srbije

Predsednik Francuske Emanuel Makron nalazi se u zvaničnoj dvodnevnoj poseti Srbiji.

Sastanak sa predsednikom Srbije usledio je nakon svečanog dočeka ispred Palate Srbije u Beogradu uz vojne počasti i intoniranje himni dve države.

Drugog dana boravka u Srbiji 30. avgusta, Makron će otkriti ploču povodom završetka radova na modernizaciji beogradskog Aerodroma "Nikola Tesla", posetiti Galeriju Matice srpske u Novom Sadu i održati govor na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji.

Makronova poseta, druga u poslednjih pet godina, dolazi nepunih pet meseci nakon što je u Parizu ugostio predsednika Srbije.

U izveštaju su korišćeni pojedini materijali agencije Fonet i Radio televizije Srbije
XS
SM
MD
LG