Linkovi

Makron završio posetu Srbiji


Francuski predsednik Emnauel Makron i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji (AI) u Šnajder inovacionom centru u Novom Sad (OLIVER BUNIC / AFP)
Francuski predsednik Emnauel Makron i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji (AI) u Šnajder inovacionom centru u Novom Sad (OLIVER BUNIC / AFP)

Otkrivanjem ploče povodom završetka radova na modernizaciji aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu, predsednik Francuske Emanuel Makron završio je u petak svoju dvodnevnu posetu Srbiji.

On je izrazio zahvalnost na poseti i poručio da je Francuska verni prijatelj Srbije.

"I ja sam lično prijatelj Srbije. Imamo razgovore na strateškom nivou u svim sektorima - privrednim, kulturnim i mislim da smo suštinski mogli da unapredimo odnose između Srbije i Francuske. Znajte da je Francuska verni prijatelj Srbije", dodao je.

On je rekao da je 2019. godine bio na aerodromu i stekao uvid u radove širokih razmera koji su obavljeni u prethodnih nekoliko godina, uprkos kovidu, inflaciji i geopolitičkoj situaciji. Koncesiju za taj aerodrom, na 25 godina, dobila je francuska kompanija Vansi.

"Aerodrom je danas mnogo veći, dobija međunarodnu dimenziju i Francuska želi da bude uz vas. Zadovoljstvo mi je što sam mogao da vidim sve što ste uradili", istakao je Makron.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da beogradski aerodrom u prvih šest meseci beleži 13 odsto više putnika u odnosu na isti period prošle godine i da veruje da će do kraja godine broj putnika premašiti devet miliona.

"Aerodrom je danas mnogo moderniji, lepši i sadržajniji, ne bismo to mogli da uradimo bez investicije Vansija od 730 miliona evra, kako je predviđeno ugovorom", istakao je.

Vučić je rekao da je srećan što su prikazali da saradnja dve zemlje može mnogo da donese i Srbiji i francuskoj kompaniji.

Francuski predsednik Emanuel Makron i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu (Elvis Barukcic / AFP)
Francuski predsednik Emanuel Makron i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu (Elvis Barukcic / AFP)

Avion predsednika Makrona poleteo je nešto posle 16 časova, čime je završena njegova dvodnevna poseta Srbiji.

Drugog dana zvanične posete Srbiji, predsednik Francuske Emanuel Makron obratio se i na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji (AI) u Šnajder inovacionom centru u Novom Sadu, a prethodno je u društvu srpskog predsednika Aleksandra Vučića obišao novu stalnu postavku u Galeriji Matice srpske.

Makron je, govoreći o značaju razvoja veštačke inteligencije, kazao da Evropa treba da prestane da kaska u tom domenu i da treba da stvori svoj model i sustigne Kinu i Sjedinjene Američke Države koje su najdalje odmakle i najviše uložile u tu oblast.

Objašnjavajući modele razvoja AI, francuski predsednik je naveo da u Kini postoji model kojim upravlja vlada, dok je u Americi model potpuno privatni. Govoreći o Evropi, on je kazao da je ona kolevka renesanse i da je karakteriše stav da čovek treba da se stavi u centar svega što se dešava, te da to treba da se primeni i na veštačku inteligenciju.

"Mi treba da spojimo privatni i javni sektor. Da učinimo da veštačka inteligencija bude u službi nečega što je naš kolektivni interes", dodao je.

Francuski predsednik Emnauel Makron i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji (AI) u Šnajder inovacionom centru u Novom Sadu (AP Photo/Darko Vojinovic)
Francuski predsednik Emnauel Makron i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji (AI) u Šnajder inovacionom centru u Novom Sadu (AP Photo/Darko Vojinovic)

Poručio je da Srbija "ima važnu ulogu u svetskom partnerstvu za veštačku inteligenciju" i podsetio da će 2025. godine ona biti predsedavajuća Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju - međunarodnoj inicijativi koja je osnovana 2020, na inicijativu Francuske i Kanade.

"Veštačka inetligencija transformiše našu svakodnevicu, ali mi Evropljani to malo gledamo sa distance. Kinezi i Amerikanci mnogo više investiraju. Mislim da mi Evropljani imamo važnu ulogu koja nas čeka, jer imamo za to kapaciteta", rekao je

Kako je rekao, razvoj veštačke inteligencije bi u Evropi trebalo da se razvija na osnovu tri parametra - na nauci, standardima i rešenjima..

"Ako znate da izgradite evropska rešenja, onda možemo da kažemo šta je dozvoljeno, šta nije, možemo da definišemo zajednički prosperitet i da ostanemo suvereni", dodao je.

Makron je najavio i da će Francuska naredne godine organizovati sastanak o veštačkoj inteligenciji.

"Sve što smo juče potpisali obećava da naše veze budu bolje struktuirane", rekao je.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija, kao predsedavajuća grupom zemalja u okviru Globalne inicijative za veštačku inteligenciju pokušati da iskoristi tu priliku kako bi dovela nove investicije koje se tiču AI.

On je istakao da u Novom Sadu postoji dobar Tehnički fakultet i izuzetno talentovani ljudi.

"Srbija ima mlade i talentovane ljude u koje mora da ulaže", kazao jeVučić i najavio da će "narednih dana i nedelja" početi da se radi na uspostavljanju 5G interneta u Srbiji.

On je poručio da je sve zasnovano na inovacijama i nauci, te da će u taj sektor biti uloženo više novca u budućnosti.

Francuska kompanija Šnajder elektrik, koja je u junu 2023. otvorila svoj novi IT centar InGrid, važi za lidera u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji.

Predsednici Makron i Vučić prethodno su posetili Galeriju Matice Srpske u kojoj je izložena nacionalna umetnost Srbije od 18. do 20. veka i upisali se u Knjigu počasnih gostiju, a Makron je rekao da mu je žao što nije mogao da ostane duže.

"Impresivno je videti sve te umetnike, da vidimo kako nacija razmišlja i kako se ostvaruje kroz umetnost", rekao je Makron i dodao da je bio svestan francusko-srpske veze u umetnosti, ali da je divno videti jasnu ilustraciju te veze.

Vučić je na Instagramu napisao da je veoma ponosan zbog prilike da Makronu bude domaćin u poseti Galeriji, koja skoro dva veka afirmiše srpsku kulturu u Evropi i svetu.

On je dodao da ga posebno raduje što je Makronu imao priliku da pokaže izvanrednu kolekciju srpskog slikarstva, među kojima dela Uroša Predića, ali i radove Save Šumanovića, Milana Konjevića i Petra Dobrovića, koji su bili spona Srbije sa pariskom školom slikarstva.

Uoči posete Novom Sadu, Makron je na društvenoj mreži Eks napisao na srpskom jeziku na ćirilici da je "iskrena radost vratiti se u Srbiju" i da čuva "dragu uspomenu" na svoju posetu pre pet godina.

"U svetu gde je sve nestabilno, lepo je imati pouzdane prijatelje i istorijske konstante. Delimo ih. Iskrena radost je vratiti se", napisao je.

Francuski predsednik je u dvodnevnu posetu Srbiji doputovao u četvrtak 29. avgusta, kada je potpisano 12 međudržavnih sporazuma, među kojima je i onaj o nabavci 12 francuskih borbenih aviona "Rafal", vredan 2,7 milijardi evra.

Makron je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije, ocenio da je reč o istorijski važnom sporazumu.

Poručio je da je Evropskoj uniji (EU) potrebna jaka i demokratska Srbija, te da je odluka da kupi "Rafale" strateški i dugoročan izbor u tom smeru.

Istovremeno, Vučić je poručio da je kupovina "Rafala" velika vest za Srbiju.

Francuski predsednik u Beogradu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00

Makronova poseta, druga u poslednjih pet godina, dolazi nepunih pet meseci nakon što je u Parizu ugostio predsednika Srbije.

U protekloj godini su susreti na najvišem nivou intenzivirani, te se pored zvanične posete Jelisejskoj palati u aprilu, Vučić sa Makronom sreo i na međunarodnim forumima, kao i tokom nedavne ceremonije otvaranja Olimpijskih igara.

U izveštaju su korišćeni pojedini materijali agencije Fonet i RTS-a
XS
SM
MD
LG