Linkovi

Preduzetnice sa severa Kosova na pijaci mešovite robe: Saradnja iznad politike i tenzija


Pijaca mešovite robe u Mitrovici, 26. aprila 2024. (Foto: VOA)
Pijaca mešovite robe u Mitrovici, 26. aprila 2024. (Foto: VOA)

Na glavnom mostu na Ibru u Mitrovici danas je održana 'Pijaca mešovite robe' na kojoj je učestvovalo oko dvadesetak lokalnih preduzeća iz svih zajednica na Kosovu. Ovaj događaj organizovala je nevladina organizacija Community Building Mitrovica u okviru projekta "pomirenje i transformacije konflikata" uz podršku američkog naroda preko USAID-a na Kosovu.

Većinu izlagača na današnjoj pijaci mešovite robe činile su žene, vlasnice biznisa i preduzetnice koje su predstavile svoje proizvode, kao što su ručno pravljeni nakit, odevni predmeti, drvene igračke za decu, raznovrsno sezonsko cveće, domaća hrana i još mnogo toga.

One sa kojima je Glas Amerike razgovarao istakle su da je atmosfera na pijaci fantastična, i da se bez obzira na razlike u jeziku kojim govore, uspešno snalaze i sporazumevaju. Ono što je posebno važno, ističu da ih politika ne zanima i da su one, ali i današnji događaj dokaz da je moguće raditi i sarađivati bez uticaja politike.

“Ovo je baš super da se upoznaju, da se druže, da bude sve kako treba, kao nekad što je bilo. Ja dolazim iz Jarinja, to je opština Leposavić. Proizvodim cveće – kale - i donosim ovde da prodajem“, kaže Snežana Petrović.

"Ovde se politika ne meša" - preduzetnice iz svih zajednica izložile robu na mostu u Mitrovici
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:21 0:00

Bar jednom nedeljno, mislim da smo bar jednom nedeljno svi spremni da prodajemo ovako. A za ovu organizaciju mogu da kažem – u pravo vreme, na pravom mestu i u pravom društvu. Kad sam dobila poziv, bila sam jako srećna, jer sam znala da ću se družiti sa koleginicama i da ćemo imati saradnju i sa građanima“, rekla je Gulsen Lapaštica iz turske zajednice, koja živi u Južnoj Mitrovici i već tri decenije se bavi izradom ručnih radova, heklanjem i pletenjem.

Na pijaci mešovite robe svoje proizvode – turšiju, predstavila je i Erita Čabra iz Mitrovice. Ona naglašava važnost zajedništva i sloge.

Mi se poznajemo svi ovde i sa ženama Srpkinjama, ima i Albanki, svi dobro sarađujemo, nemamo problema. Ovde se politika ne mešta. Tako je najbolje”, tvrdi Erita Čabra.

Edita Voca iz Mitrovice, predstavljajući organizaciju "Zajedno" koja okuplja devojke sa invaliditetom, za Glas Amerike, ističe značaj zajedništva i inkluzije. Voca naglašava da devojke i žene sa invaliditetom treba aktivno da učestvuju u stvaranju proizvoda, pokazujući da su sposobne i produktivne. A današnji događaj, prema njenim rečima, predstavlja pozitivno iskustvo koje promoviše zajedništvo među ženama.

Ove stvari prave paralizovane devojke. One rade. Ovaj događaj je nešto nabolje. Sviđa mi se, da sve žene budemo zajedno. Ne da se kaže „one su druge“, „mi smo druge“ nego da sve budemo zajedno, jer žene ne diraju nikoga“, navela je Voca.

Kolaž fotografija sa pijace mešovite robe u Mitrovici, 26. aprila 2024. (Foto: VOA)
Kolaž fotografija sa pijace mešovite robe u Mitrovici, 26. aprila 2024. (Foto: VOA)

Ljiljana Dražević, predstavnica nevladine organizacije "Inspiracija" iz Severne Mitrovice, koja se bavi ekonomskim osnaživanjem žena, umetnošću i očuvanjem tradicije, takođe je učestvovala na pijaci mešovite robe, gde je predstavila svoj, kako kaže, jedinstveni pristup starom zanatu tkanja.

Ovakvi događaji su jako važni jer mislim da treba da pokažemo i da pokazujemo našu vidljivost, da mi postojimo, da mi radimo, da mi stvaramo i da možemo zajedno. To je i cilj ovakvih sajmova i tu se svi međusobno družimo, ne pričamo o politici nego smo jednostavno sve – žene. Sve smo majke, sve smo radnice, stvaramo, kreativne smo što se i ovde vidi. Tako da je ovo jedan od dobrih koraka ka, nazovimo ga, pomirenju, jer mi moramo da budemo svesni da je ovo naše zajedničko i da moramo zajedno da nastupamo i da radimo kako bi nam sutra bilo bolje“, rekla je Ljiljana Dražević.

Milivoje Raičević iz organizacije Community Building Mitrovica za Glas Amerike kaže da ovaj događaj nije samo 'obična pijaca', već je mesto gde se ljudi sastaju, razmenjuju ideje i grade mostove među zajednicama. Takođe, ono što je prema njegovim rečima, kako kaže, jako važno je i promocija lokalnih biznisa u cilju njihovog daljeg jačanja i održivosti.

Cilj je da se, pre svega, promovišu lokalni biznisi iz Severne i Južne Mitrovice, a i šire, iz mitrovačkog regiona. Da predstave svoje proizvode zajedicama, kako bismo ih povezali i doprineli njihovoj održivosti. Nekako smo odlučili zajedno sa ljudima koji su izložili svoje proizvode da to bude ovde (na glavnom mostu na Ibru), jer je to poruka neka da je most simbol spajanja, a ne razdvajanja, pošto je Mitrovica ovako specifična po tom pitanju”, rekao je za Glas Amerike Milivoje Raičević.

Pijaca mešovite robe na ovom mestu održava se već treću godinu zaredom i traje jedan dan.

XS
SM
MD
LG