Linkovi

Preminuo legendarni košarkaš Bil Volton


Bil Volton (u sredini) sa Kevinom Mekhejlom (levo) i Denim Ejndžom (desno) u Bostonu, april 2016. (Foto: AP/Elise Amendola)
Bil Volton (u sredini) sa Kevinom Mekhejlom (levo) i Denim Ejndžom (desno) u Bostonu, april 2016. (Foto: AP/Elise Amendola)

Bil Volton, član NBA kuće slavnih, dvostruki NCAA šampion i NBA i šampion NBA lige, preminuo je posle duže borbe sa rakom u 71. godini.

Volton, koji je prevazišao problem mucanja da bi po završetku igračke karijer posta popularni TV komentator, bio je okružen porodicom kada je preminuo.

"Bil Volton je zaista bio jedinstven", rekao je komesar NBA Adam Silver u saopštenju. „Kao član Kuće slavnih, on je redefinisao poziciju centra. Njegove jedinstvene i raznovrsne sposobnosti učinile su ga dominantnom silom na UCLA-ju i dovele do titule MVP-ja NBA regularne sezone i finala, dva NBA šampionata”

Volton je bio prvi pik na NBA draftu 1974, kada su ga izabrali Portland Trejl Blejzersa. U sezoni 1976/77, Volton je predvodio Trejlblejzerse do njihove prve i do sada jedine titule NBA prvaka. Proglašen za MVP-ja lige 1977-78 i najboljeg šestog čoveka u sezoni 1985-86, a drugi šampionski prsten dodao je kao član Boston Seltiksa 1985-86.

Volton je uvršten u NBA Kuću slavnih 1993. i koledž košarkašku Kuću slavnih 2006. Njegov dress a brojem 32 su iz upotrebe povukli i univerzitet UCLA i Trejlblejzersi.

Tokom igračke karijere, Volton je prosečno postizao 13,5 poena, 10,4 skoka, 3,4 asistencije i 2,2 blokade u 468 utakmica. Zbog visine i boje kose bio je poznat po nadimku “Veliki riđi”, a propustio je nekoliko čitavih sezona zbog povreda stopala i leđa koje su zahtevale više operacija.

Van terena, Volton je takođe bio poznat po svom političkom aktivizmu i strasti prema bendu Grejtful ded.

Volton je prevazišao svoj govorni poremećaj u dvadesetim godinama da bi postao komentator za CBS i NBC 1990. pre nego što je prešao na na ABC/ESPN 2002. Napustio je taj posao 2009. zbog ozbiljnih problema sa leđima kao posledica povreda tokom njegove igračke dane.

Posle operacije leđa, Volton se vratio 2012. godine i radio koledž košarkaške utakmice za ESPN i mrežu Pac-12, koja bi trebalo da prestane sa radom u junu. Prošle sezone je znatno smanjio raspored emitovanja.

XS
SM
MD
LG