Linkovi

Fenomen Kejtlin Klark: Rekordno interesovanje za žensku košarku u SAD


Kejtlin Klark na debitantskom nastupu u WNBA, 14. maja 2024. (Foto: AP/Jessica Hill)
Kejtlin Klark na debitantskom nastupu u WNBA, 14. maja 2024. (Foto: AP/Jessica Hill)

Televizijski prenos utakmice ženske NBA košarkaške lige (WNBA) između timova Konetikat San i Indijana Fiver oborio je rekord gledanosti za WNBA na televizijskoj mreži ESPN sa 2,1 miliona gledatelja.

Bila je to prva utakmica sezone za košarkašicu Kejtlin Klark (22), koju je Indijana izabrala na ovogodišnjem draftu i koja je u do sada nezabilježenim parametrima povećala interesovanje za žensku košarku u SAD.

Ovogodišnji WNBA draft je imao najveću gledanost ikada, a četiri tima iz najjače američke ženske košarkaške lige su već premjestila svoje utakmice u veće sportske dvorane kako bi mogli da zadovolje potražnju za ulaznicama - sve zbog Klark.

Iz tima Altanta Drim su u četvrtak saopštili da će mečeve protiv Indijane 21. juna i 26. avgusta umjesto u dvorani koja prima 3.500 posjetilaca igrati u Stejt Farm Areni, u kojoj igra muška NBA ekipa Atlanta i koja ima kapacitet više od 17.000 mjesta.

Kejtlin Klark na svojoj profesionalnoj košarkaškoj utakmici, 14. maja 2024.
Kejtlin Klark na svojoj profesionalnoj košarkaškoj utakmici, 14. maja 2024.

Klark je prošle godine postavila rekord svih vremena za univerzitetsku košarku (NCAA), kada je čak 18,9 miliona gledatelja pratilo utakmicu za nacionalnog šampiona SAD, u kojoj je njena Ajova poražena od Južne Karoline. Dvije sezone zaredom ju je agencija AP proglašavala najboljom univerzitetskom košarkašicom, a između ostalog, drži i rekord po broju postignutih poena tokom univerzitetske karijere.

Indijana je u prvoj utakmici ove WNBA sezone poražena od Konektikata 92-71, a Klark je imala prosječan nastup, sa 20 poena, uz šut iz igre 5-15, te čak deset izgubljenih lopti. Prve poene je postigla tek u drugoj četvrtini. Za tri poena – što je inače njeno najjače oružje - šutirala je 4-11.

Razočarana sam, niko ne voli da gubi, to je tako”, izjavila je ona poslije debitantskog nastupa. “Ali ne može se sebi previše zamjerati zbog jedne utakmice.

Dosadašnji rekord gledanosti na ESPN kanalima imala je utakmica Konektikata i Finiks Merkurija iz maja 2004. godine, kada je debitantsku sezonu igrala Dijana Taurasi, još jedna zvijezda američke ženske košarke. Taj meč je posmatralo 1,5 miliona ljudi.

ESPN prava na prenose WNBA utakmica ima od 2003. godine, a prije toga, najviše gledatelja – 2,44 miliona - je posmatralo timove Los Anđeles Sparksa i Hjuston Kometsa, 2001. godine.

Osim gledatelje, debitantski nastup Klark je privukao i kladioničare. Kladionica Cezar je objavila da je zaprimila šest puta više opklada na njenu prvu utakmicu nego na utakmicu između Njujork Libertija i Las Vegas Ejsesa koja je prošle godine odlučivala o šampionu WNBA.

Sport i klađenje u SAD: Od tabu teme do neraskidive veze
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:44 0:00

Kladionica Bet MGM je objavila da su za meč Konektikat-Indijana imali najviše opklada u istoriji kada je riječ o utakmicama WNBA, bez objavljivanja preciznih brojeva.

U tekstu su korištene informacije agencija AP i Rojters.
XS
SM
MD
LG