Linkovi

Preminuo režiser kultnog dokumentarca o kvalitetu hrane iz Mekdonaldsa


Morgan Sparlok u Njujorku 2017. (Foto: ANGELA WEISS / AFP)
Morgan Sparlok u Njujorku 2017. (Foto: ANGELA WEISS / AFP)

Morgan Sparlok, poznati režiser koji stoji iza hit dokumentarnog filma iz 2004. "Super Size Me", umro je u 53. godini od komplikacija od raka, saopštila je njegova porodica.

Sparlok je preminuo u Njujorku u četvrtak "okružen porodicom i prijateljima", navodi se u saopštenju objavljenom preko njegovog publiciste.

"Morgan je dao toliko toga svojom umetnošću, idejama i velikodušnošću. Svet je izgubio istinskog kreativnog genija i posebnog čoveka", rekao je njegov brat Kreg Sparlok u saopštenju.

"Super Size Me", koji je nominovan za Oskara za najbolji dokumentarni film, pratio je Sparloka dok je mesec dana jeo samo brzu hranu iz Mekdonaldsa.

Duhoviti, zajedljivi film je pomogao da proizvođači brze hrane u svoje jelovnike uvrste zdravije opcije usred sve veće zabrinutosti zbog rastuće stope gojaznosti u Sjedinjenim Državama.

Preko svoje producentske kuće, Vorior Poets, Sparlok je producirao i režirao skoro 70 dokumentarnih filmova i televizijskih serija.

Ali njegovo nasleđe je bilo ukaljano 2017, kada je priznao seksualna nedela na vrhuncu pokreta #MeToo.

U otvorenom pismu je priznao da je verbalno maltretirao žensku pomoćnicu i isplatio ju je. Takođe je rekao da je optužen za silovanje na koledžu, iako nije bilo optužbi ili istrage.

Sparlok, koji je rekao da je bio seksualno zlostavljan kao dete i da je imao problem sa pićem, takođe je priznao: „Bio sam neveran svakoj ženi i devojci koje sam ikada imao“.

Rekao je da se svojim priznanjem nadao „da će osnažiti promenu u sebi. Svi treba da smognemo hrabrosti da priznamo da smo krivi”.

Objava je zapravo okončala njegovu režisersku karijeru.

Tokom jednog meseca koliko je bilo potrebno za snimanje filma „Super Size Me“ – čija je izrada koštala samo 65.000 dolara – Sparlok je jeo samo u Mekdonaldsu.

U tom ostvarenju pomešane su scene njegovih obroka sa detaljima o tehnikama reklamiranja giganta brze hrane kako bi kupci bili zadovoljni i stvarni trošak za potrošača od zdravstvenih stručnjaka.

Rezultat: ugojio se 12 kilograma, nivo holesterola mu je skočio i doktori su mu nakon eksperimenta rekli da prekine jer je počeo da razvija probleme sa jetrom.

Samo nekoliko nedelja nakon što je film premijerno prikazan na filmskom festivalu Sandens 2004. godine, Mekdonalds je najavio da će ukloniti opcije "super-velikih" menija.

Narednih godina se raspravljalo o njegovoj tačnosti, ali ostaje u upotrebi kao obrazovni alat u nekim školama u SAD.

Sparlokovi kasniji projekti uključivali su "30 dana", koji se bavio minimalnim platama i radnom snagom imigranata, i podložnosti potrošača marketingu, sa "Najvećim filmom ikada prodatim".

Ostvarenje iz 2008. "Gde je Osama bin Laden?" pratilo je potragu za Osamom bin Ladenom, vođom ekstremističke organizacije Al-Kaida, u to vreme najtraženijim čovekom na svetu.

„Ono što je počelo kao 'Kakav sjajan naslov za film' postalo je 'Kakav ludi svet stvara Osamu bin Ladena' i počeo sam da brinem da li ću u njega dovesti dete", rekao je Sparlok u intervjuu za AFP tada.

„Naučio sam da ono što vidimo na američkoj televiziji, u medijima nije ono što drugi ljudi širom sveta misle o nama, ili o sebi. To je mnogo komplikovanije od dobra protiv zla”.

Sparlok je rođen 7. novembra 1970. u Parkersburgu, Zapadna Virdžinija, a diplomirao je na Univerzitetu u Njujorku 1993. godine.

Prema pisanju časopisa Varajeti, iza njega su ostali: dvoje dece, roditelji i braća i sestre i dve bivše žene.

XS
SM
MD
LG