Linkovi

Pretnje haićanskim migrantima u Ohaju tokom američke predsedničke kampanje


Slika slomljenog srca postavljena preko puta gradske skupštine, pored zgrade Centra za nasleđe okruga Klark, 17. septembar, 2024, Springfild. (Foto: AP/Carolyn Kaster)
Slika slomljenog srca postavljena preko puta gradske skupštine, pored zgrade Centra za nasleđe okruga Klark, 17. septembar, 2024, Springfild. (Foto: AP/Carolyn Kaster)

Republikanski kandidati za predsednika i potpredsednika SAD šire lažne tvrdnje da imigranti u Ohaju jedu mačke i pse, kućne ljubimce lokalnog stanovništva. To je dovelo do bezbednosnih pretnji i dodatnih podela u predizbornoj kampanji za predsedničke izbore, u kojoj je imigracija jedno od glavnih pitanja.

Državna policija Ohaja pretražuje školske učionice i čuva stražu posle desetina nasilnih pretnji. Oni to rade nakon širenja lažnih tvrdnji da haićanski migranti u gradu Springfildu jedu kućne ljubimce, pse i mačke. Pastor lokalne crkve Bernardet Dor izjavila je da su Haićani zabrinuti zbog pretnji.

“Nismo navikli na to u američkom društvu, da su Haićani meta nečega što ne rade", kaže Dor.

Te lažne tvrdnje, na internetu i u govorima u kampanji, iznose predsednički kandidat Donald Tramp i njegov kandidat za potpredsednika, senator iz Ohaja, Džej Di Vens. Tramp je rekao da imigranti sa Haitija u Springfildu jedu kućne ljubimce.

Tramp i Vens optužuju haićanske migrante da jedu pse i mačke
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

"Mogu da kažem ovo, mi ćemo napraviti velike deportacije iz Springfilda u Ohaju. Velike deportacije. Izbacićemo te ljude", izjavio je Tramp.

Iako su državni i lokalni zvaničnici poručili da nema verodostojnih izveštaja da neko jede mačke i pse, Džej Di Vens je rekao za mrežu NBC da je to čuo od glasača.

“Ne ponavljam te tvrdnje zato što sam ih izmislio. Ponavljam ih jer moji birači kažu da se te stvari dešavaju", rekao je Vens.

Više od 15 hiljada haićanskih imigranata legalno je došlo u ovaj grad sa 60 hiljada stanovnika, zbog radnih mesta i relativno niskih troškova života. Migrant Klio Paraison izjavio je za Glas Amerike da zbog glasina ne izlazi iz kuće.

“Video sam to na internetu. Ljudi pričaju kako se Haićani loše ponašaju. Ali definitivno nema dokaza. U svakom slučaju, ne šetam po gradu", istakao je Paraison.

Trampova protivkandidatkinja, Kamala Haris, kaže da je ono što se dešava u Springfildu sramno.

“Ulažu se resursi u bezbednosne mere zbog ozbiljnih pretnji zajednici koja je živela produktivan, dobar život pre nego što se ovo desilo. I zbog širenja laži koje su zasnovane na starim glasinama”, rekla je Haris.

Gradonačelnik Springfilda Rob Ru izjavio je da političari, zbog kojih se Springfild našao u centru pažnje, moraju da pomognu da se uspostavi mir.

“Želimo da oni koji su na nacionalnoj sceni, koji mogu da donesu mir, da ublaže svoje reči i govore istinu. To je ono što želi Springfild. Treba nam mir", naglasio je Ru.

Tramp i Vens su najavili da će posetiti Springfild, kako bi sami videli što se tamo događa.

XS
SM
MD
LG