Linkovi

Na Drini se prevrnuo čamac pun migranata, pronađeno deset tela, među njima i beba


ILUSTRACIJA - Pogled na obalu reke Drine kod sela Amajlije, istočna Bosna (Foto: AP/Darko Vojinović)
ILUSTRACIJA - Pogled na obalu reke Drine kod sela Amajlije, istočna Bosna (Foto: AP/Darko Vojinović)

Tokom noći između srede i četvrtka na reci Drini, kod mesta Ljubovija, prevrnuo se čamac u kom su bili nelegalni migranti koji su pokušavali da iz Srbije pređu u Bosnu i Hercegovinu. Iz reke su izvučena tela deset utopljenika, javlja RTS.

Pripadnici MUP-a su pretragom Drine i sprudova u mestu Vrhpolje kod Ljubovije pronašli tela osam migranata, dok je na teritoriji BiH pronađeno još jedno telo.

U Lonjinu, tri kilometra uzvodno od Ljubovije, pronađena je i deseta osoba, koja se utopila prilikom prevrtanja čamca .

Policija i vatrogasci-spasioci nastavljaju dalju pretragu reke Drine i terena oko nje.

"Od ukupno 18 preživelih iregularnih migranata, 16 je iz Sirije i dvoje iz Egipta. Takođe, od tog broja osam je punoletnih, a 10 maloletnih lica. Identifikacija tela je u toku“, poručio je potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i dodao da MUP Srbije sve vreme sarađuje sa MUP-om Republike Srpske.

U reci Drini nađeno je telo bebe stare oko devet meseci i ona je deseta žrtva, izjavio je Dačić. On je podsetio da je beba bila sa majkom, čije je telo ranije danas izvučeno iz reke.

"Jutros oko pet sati Graničnoj policiji Ljubovija prijavljeno je od strane Graničnih organa Bosne i Hercegovine, kao i od jednog meštanina, da se tokom noći na Drini prevrnuo čamac sa iregularnim migrantima, koji su iz Srbije pokušali da pređu reku između mesta Drlača u opštini Ljubovija i Orlice u opštini Zvornik", izjavio je ranije Dačić.

Odmah po prijavi, na lokaciju su upućeni pripadnici policije i Sektora za vanredne situacije i trenutno se intenzivno pretražuju reka i priobalje.

Osim pripadnika Policijske stanice Ljubovija i Sektora za vanredne situacije, u pretrazi učestvuju i pripadnici Stanice granične policije Ljubovija i Regionalnog centra granične policije BiH, a očekuje se i dolazak pripadnika Ronilačke jedinice Žandarmerije MUP Srbije u cilju pronalaska ostalih iregularnih migranata, dodaje se u saopštenju.

Srbija je deo "balkanske rute" kojom migranti prolaze na svom putu ka zapadnoj Evropi.

Protekle godine kroz Srbiju je prošlo više od 100.000 migranata, što je više od 12 odsto manje u odnosu na 2022. godinu, pokazuju podaci Komesarijata Srbije za izbeglice i migracije (KIRS).

XS
SM
MD
LG