Linkovi

Putin: Moskva želi da postigne sporazum o puštanju Gerškoviča na slobodu


Evan Gerškovič u sudnici u Moskvi, 14. 12. 2023
Evan Gerškovič u sudnici u Moskvi, 14. 12. 2023

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da Kremlj želi da postigne sporazum o puštanju na slobodu američkog novinara Evana Gerškoviča, koji je u zatvoru u Rusiji od marta zbog optužbi za špijunažu, koje se smatraju politički motivisanim.

„Nije da smo odbili da ih pustimo“, rekao je Putin na konferenciji za novinare, misleći na Gerškoviča i Pola Vilana, još jednog Amerikanca koji je u zatvoru u Rusiji zbog optužbi za špijunažu.

"Želimo da postignemo sporazum, ali ti sporazumi moraju biti obostrano prihvatljivi i moraju odgovarati obema stranama. Imamo kontakte sa našim američkim partnerima u vezi sa tim i pregovori su u toku", rekao je Putin. To je bio prvi put da je ruski predsednik javno govorio o Gerškoviču, dopisniku Vol strit žurnala.

Ruski predsednik Vladimir Putin ns konferenciji za novinare u Moskvi 14. 12. 2023.
Ruski predsednik Vladimir Putin ns konferenciji za novinare u Moskvi 14. 12. 2023.

"Nije lako. Neću da ulazim u detalje, ali generalno mi se čini da govorimo jezikom koji obe strane razumeju. Nadam se da ćemo naći rešenje", dodao je Putin.

Gerškovič je uhapšen krajem marta na osnovu optužbi za špijunažu koje on, njegova medijska kuća i američka vlada oštro poriču. Stejt department ga je proglasio nezakonito pritvorenim. Ruski sud je u četvrtak potvrdio odluku da se Gerškovič drži u pritvoru najmanje do 30. januara 2024. godine.

„Iako smo očekivali ovakav ishod, važno je da se žalimo kako bismo ukazali na apsurdnu prirodu optužbi. Evan je nezakonito pritvoren više od 250 dana zato što je jednostavno radio svoj novinarski posao, a svako drugačije objašnjenje je fikcija“, navodi se u saopštenju Žurnala.

Ako bude proglašen krivim, Gerškoviču preti kazna do 20 godina zatvora. Gerškovič je jedan od dvojice američkih novinara koji su trenutno u zatvoru u Rusiji. Alsu Kurmaševa, urednica sestrinske kuće Glasa Amerike, Radija Slobodna Evropa pritvorena je u oktobru pod optužbom da se nije registrovala kao strana agentkinja. Ranije ove nedelje, ruske vlasti su takođe optužile Kurmaševu, dvojnu američko-rusku državljanku, za širenje lažnih vesti o ruskoj vojsci.

Nacionalni pres klub osudio je nove optužbe.

"Odbacujemo najnovije lažne optužbe ruske vlade protiv Alsu. Ona nije učinila ništa loše i treba je odmah pustiti na slobodu. Ovo kontinuirano maltretiranje američke državljanke mora da se zaustavi. Alsu je na meti jer je novinarka, a novinarstvo nije zločin“, navodi se u saopštenju koje su zajednički objavili Ajlin O'Rajli, predsednica Nacionalnog pres kluba i Gil Klajn, predsednik Instituta za novinarstvo Nacionalnog pres kluba.

Portparol Stejt departmenta naveo je u sredu: „Oni su nam potvrdili njeno pritvaranje, iako nisu dali zvanično obaveštenje"

On je dodao da je ruska vlada odbila zahteve SAD za konzularnu posetu Kurmaševoj. Uprkos pozivima Radija Slobodne Evrope, njene porodice, članova Kongresa i grupa za slobodu štampe da proglase Kurmaševu nezakonito pritvorenom, Stejt department to nije učinio.

Urednica Tatarsko-baškirskog servisa Radija Slobodne Evrope iz Praga, Kurmaševa je u maju otputovala u Rusiju zbog hitnog porodičnog slučaja. Pasoši su joj oduzeti kada je pokušala da napusti zemlju u junu, a čekala je da joj vrate pasoše kada je bila pritvorena u oktobru.

XS
SM
MD
LG