Linkovi

Sud u Rusiji još jednom produžio pritvor američkom novinaru Gerškoviču


Fotografija Gerškoviča tokom saslušanja u Moskvi, 14. decembra 2023. (Foto: AFP/Gradski sud u Moskvi).
Fotografija Gerškoviča tokom saslušanja u Moskvi, 14. decembra 2023. (Foto: AFP/Gradski sud u Moskvi).

Moskovski sud je u četvrtak potvrdio odluku o zadržavanju u pritvoru američkog novinara Evana Gerškoviča, produživši mu boravak u zatvoru do 30. januara naredne godine. Gerškovič (32) je uhapšen u Rusiji ranije ove godine pod optužbom za špijunažu.

Ovaj dopisnik Vol strit žurnala iz Moskve, njegov poslodavac i američka vlada odbacili su optužbe o špijuniranju.

"Evan Gerškovič će ostati u pritvoru do 30. januara 2024. godine", naveo je moskovski gradski sud u saopštenju na društvenim mrežama, odbijajući žalbu uloženu krajem prošlog mjeseca.

Na snimku koji je objavio sud vidi se Gerškovič, koji je ranije radio za agenciju AFP, kako stoji u kavezu za optužene tokom ročišta u četvrtak, nasmIjan i u tamnom džemperu.

Gerškovič je uhapšen tokom obavljanja svog posla krajem marta u uralskom gradu Jekaterinburgu, postavši prvi zapadni novinar koji je uhapšen zbog špijunaže u Rusiji od sovjetskog doba.

Ako bude proglašen krivim prijeti mu do 20 godina zatvora.

Rusija je ovog mjeseca takođe podigla nove optužbe protiv američko-ruske dvojne državljanke Alsu Kurmaševe, uhapšene u gradu Kazanju u oktobru i optužene da se nije registrovala kao "strani agent".

Njen poslodavac, Radio Slobodna Evropa ove sedmice je odbacio nove optužbe protiv nje, nakon saznanja da je takođee optužena za kršenje pravila protiv kritike rata u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG