Linkovi

Putin stigao u Severnu Koreju, u fokusu sporazum o jačanju saradnje


Ruski predsednik Vladimir Putin pozdravlja se sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom na aerodromu u Pjongjangu (Foto: Kremlin.ru/Handout via REUTERS)
Ruski predsednik Vladimir Putin pozdravlja se sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom na aerodromu u Pjongjangu (Foto: Kremlin.ru/Handout via REUTERS)

Ruski predsednik Vladimir Putin u utorak je stigao u Severnu Koreju, gde se očekuje da potpiše sporazum o proširenju saradnje sa Pjongjangom.

Ruski državni mediji preneli su da je Putinov avion sleteo u Pjongjang rano ujutro, nakon presedanja na ruskom dalekom istoku. Prema izvještajima, Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un su se rukovali, zagrlili i pričali pored aviona ruskog predsednika. Zatim su se odvezli u limuzini i zajedno ušli u Putinov hotel.

Severnokorejska državna novinska agencija KCNA prenela je da su Putin i Kim razmenili "najdublje misli i otvorili svoje umove" za dalji razvoj saradnje. Sastanak dvojice lidera, kako je saopšteno, pokazuje "nepobedivost i istrajnost" prijateljstva i jedinstva Severne Koreje i Rusije.

Agencija TASS u izveštaju nije navela detalje planiranog sporazuma, ali je ranije objavila izjavu Putinovog saradnika za spoljnu politiku koji je rekao da će verovatno pokriti pitanja iz oblasti odbrane.

Ruski predsednik Vladimir Putin rukuuje se sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom (Foto: KCNA via REUTERS)
Ruski predsednik Vladimir Putin rukuuje se sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom (Foto: KCNA via REUTERS)

Putin je ranije rekao da će se zajedno sa Severnom Korejom boriti protiv sankcija i da će proširiti partnerstvo. U pismu koje su preneli mediji, Putin je naveo da će dve zemlje razvijati trgovinske odnose "koje ne kontroliše Zapad" i da će se zajedno usprotiviti jednostranim restrikcijama.

Rusija godinama podržava Severnu Koreju. Iako su odnosi povremeno bili uzdrmani, dve zemlje su nedavno produbile saradnju, posebno otkako je Rusija krenula u invaziju na Ukrajinu 2022.

Američki zvaničnici kažu da je Severna Koreja dala Rusiji 11.000 kontejnera municije, kao i balističke rakete, koje koristi na ratištu u Ukrajini, iako obe strane to negiraju.

"Moskva i Pjongjang će nastaviti da krše međunarodno pravo, ali je primetno da više ne kriju te nelegalne aktivnosti", kaže Leif Erik Izli, profesor Univerziteta u Seulu.

Odbrambene veze

Američki zvaničnici su iskazali zabrinutost zato što bi Rusija mogla da obezbedi unapređeno oružje ili drugu pomoć povezanu sa severnokorejskim nuklearnim programom.

Taj strah je pojačan prošlog septembra, kada je Kim išao da razgleda rusko oružje u Rusiji.

Analitičari se pitaju kako će se razvijati saradnja, s obzirom na to da Rusija ipak ne želi drugima da daje svoje najsavremenije oružje i vojnu tehnologiju.

"Ove države ne dele održive savezničke veze i vrednosti, one su povezane na osnovu zajedničkog otpora prema primeni međunarodnih zakona i normi", kaže Izli.

Istorijat dosadašnjih sporazuma

Analitičari će pažljivo čitati kao je napisan sporazum Putina i Kima.

Rusija za sada ima sveobuhvatno strateško partnerstvo sa Vijetnamom, Mongolijom i centralnoazijskim zemljama.

Iako Rusija takve sporazume smatra najvišim stepenog međudržavnih odnosa, oni ipak nisu na nivou savezništava, kaže bivši ruski diplomata Georgij Toloraja.

"Ne mislim da će ovaj ugovor sadržati odredbu o direktnoj vojnoj pomoći, ali će sigurno dati prostora za to", rekao je on za Glas Amerike.

Severna Koreja i Sovjetski Savez su 1961. potpisali sporazum o prijateljstvu i međusobnoj pomoći, koji je sadržao i deo o automatskoj vojnoj intervenciji u vanrednim situacijama. Taj dogovor je poništen posle raspada Sovjetskog Saveza.

Dve zemlje su potpisale novi dogovor 2000. ali se on više odnosio na ekonomsku, nego vojnu saradnju.

Prema rečima Putinovog saradnika Jurija Ušakova, trenutno se pregovara o sporazumu koji bi zamenio sve dosadašnje bilateralne.

Putinova poseta bi mogla da se fokusira i na jačanje ekonomskih veza, razmenu u oblastima obrazovanja, kulture i turizma.

Ali, njegov plan bi mogao da se suoči sa preprekom u vidu rezolucija Saveta bezbednosti UN koje zabranjuju široku ekonomsku saradnju sa Severnom Korejom.

Rusija je saopštila da ne podržava sankcije UN Severnoj Koreji i moguće je da će pokušati da pronađe "rupe" u oblastima koje ne potpadaju pod sankcije.

Šta želi Severna Koreja

Za Kima, Putinova poseta bi mogla da znači jačanje njegovog unutrašnjeg legitimiteta, posebno posle javnih sporenja sa Kinom koja je glavni ekonomski partner Pjongjanga, kaže Kim Gun, nekadašnji južnokorejski izaslanik za nuklearna pitanja.

"Severna Koreja je zbog toga nervozna jer 99 odsto njene ekonomije zavisi od Kine. Kimov odgovor na to može da bude - ne brinite, i dalje imamo Rusiju", kaže Gun,

Prema njegovim rečima, Kim Džong Un se takođe nada da bi Putinova poseta mogla da mu da malo na težini u odnosu na kineskog predsednika Ši Đinpinga, i stvori situaciju u kojoj i Kina i Rusija rade u korist Severne Koreje.

Ali, kaže Gun, veze Severne Koreje i Rusije su kao "brak iz interesa", a ne objavljanje veza iz ere Sovjetskog Saveza.

"Rusija nije Sovjetski Savez. Rusija je u ratu sa Ukrajinom i svu energiju troši na to. Nema mnogo prostora za učini nešto za Severnu Koreju", zaključuje Gun.

XS
SM
MD
LG