Linkovi

Radulović i šef UNHCR-a posjetili izbjeglice iz Ukrajine: Crna Gora da drži granice otvorenim


Šef Komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice – UNHCR, Žan Iv Bušardije tokom obilaska ukrajinskih izbjeglica u Crnoj Gori (Foto:RTCG)
Šef Komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice – UNHCR, Žan Iv Bušardije tokom obilaska ukrajinskih izbjeglica u Crnoj Gori (Foto:RTCG)

Ministar vanjskih poslova Crne Gore, Đorđe Radulović, i šef Komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice – UNHCR, Žan Iv Bušardije, obišli su u srijedu grupu od 36 izbjeglica pristiglih kasno sinoć iz ratom zahvaćene Ukrajine u Bijelo Polje, gdje će biti smješteni u hotelu Bijela Rada.

Radulović je tokom posjete izbjeglicama iz Ukrajine podsjetio da je Crna Gora tokom svoje duge istorije uvijek bila sigurna luka za sve one kojima treba sklonište i koji su bježali od ratnih zbivanja i raznih nedaća”.

“Tokom svoje duge istorije kao najveće vrijednosti baštinila je vrijednosti slobode. Pogotovo imajući u vidi da smo ne tako davno u našem regionu svjedočili kolonama izbjeglica koje su napuštale svoje domove zbog ratne mašinerije”, rekao je Radulović i zahvalio vlasniku hotela, Suadu Pilici, koji je obezbijedio smještaj i hranu za grupu izbjeglica.

Radulović je rekao da na ovaj način Crna Gora i njene institucije - u skladu sa mogućnostima - pomažu djeci Ukrajine, “sa namjerom da im makar djelimično olakšaju živote, koji su bili ugroženi usljed ratnog sukoba”.

Prema njegovim riječima, šef crnogorske diplomatije je kazao da Ministarstvo vanjskih poslova i Ambasada Crne Gore u Ukrajini vode intenzivnu komunikaciju u cilju obezbjeđivanja pomoći za još ukrajinskih izbjeglica.

Šef Komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice – UNHCR Žan Iv Bušardije, saopštio je da će “sva lica koja su izbjegla iz Ukrajine dobiti privremenu zaštitu”, te da bi “dobro bilo da Crna Gora zadrži režim otvorenih granica”.

Bušardije je naveo da, prema ovom sistemu zaštite, lica mogu u zemlji da borave do godinu dana, te da ostvaruju nesmetan pristup pravima, kao što je pravo na obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, pravo na rad”.

On je, kako navodi RTCG, Istakao “značajnu izloženost (Crne Gore) izazvanu prilivom izbjeglica iz Ukrajine, koji, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, iznosi između pet i šest hiljada lica”.

"To je jedan procenat cjelokupne populacije Crne Gore, što je zaista veliki teret za ovu zemlju, ali ipak pozivamo Crnu Goru da drži granice otvorenim. Naravno, mi smo spremni da podržimo Vladu Crne Gore, kao i izbjeglice“, naveo je Bušardije.

Načelnik bjelopoljske Službe hitne pomoći Besim Kadić potvrdio je novinarima da su u toj službi dobili informaciju da među pridošlim izbjeglicama, ima i jedna povrijeđena osoba.

"Dobili smo informaciju da (među izbjeglicama) ima jedna osoba koja je ranjena tamo u Ukrajini, najvjerovatnije gelerom i sada da vidimo da li joj je pomoć potrebna i je li potrebno da je povedemo u bolnicu", kazao je Kadić, prenosi RTCG.

Autobus sa izbjeglicama iz Ukrajine, uglavnom žena i djece, sinoć je, u organizaciji Ukrajinske ambasade i Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, stigao u sjeverni crnogorski grad Bijelo Polje.

XS
SM
MD
LG