Linkovi

Ruski napadi na Poltavu i Zaporožje, oštećena infrastruktura


Spasioci izvlače psa iz stambene zgrade pogođene u ruskom vazdušnom napadu u Zaporožju u Ukrajini, 24. septembra 2024. (Foto: Rojters/Pres služba Državne službe za vanredne situacije Ukrajine u regionu Zaporožja)
Spasioci izvlače psa iz stambene zgrade pogođene u ruskom vazdušnom napadu u Zaporožju u Ukrajini, 24. septembra 2024. (Foto: Rojters/Pres služba Državne službe za vanredne situacije Ukrajine u regionu Zaporožja)

U napadu Rusije na centralni ukrajinski region Poltava oštećena je energetska infrastruktura, a snabdevanje strujom prekinuto u 20 naselja, saopštile su vlasti u utorak.

Krhotine od uništenih dronova oštetile su nekoliko kuća, ali nisu izazvale žrtve, rekao je regionalni guverner Filip Pronin u izjavi na Telegramu, dok su se hitne službe izašle na teren da bi rešavale probleme sa snabdevanjem strujom.

"Krhotine su takođe oštetile energetsku infrastrukturu u Poltavskoj oblasti, a 20 naselja je ostalo bez struje ", dodao je on.

Zvaničnik: Većina delova u ruskom oružju je iz Kine

Otprilike 60 odsto stranih delova pronađenih u ruskom oružju na bojnom polju u Ukrajini dolazi preko Kine, rekao je novinarima u utorak savetnik ukrajinskog predsednika Vladislav Vlasjuk.

"Ako uzmete sve uobičajene vrste oružja i računate komponente inostrane proizvodnje – oko 60 odsto dolazi iz Kine. O tome smo imali duge razgovore sa nekim proizvođačima", rekao je Vlasjuk.

"NRK (Kina) je najveći problem, rekao bih".

Ukrajinski zvaničnici saopštili su u utorak da je u ruskim napadima na grad Zaporožje na jugoistoku zemlje poginula najmanje jedna osoba, a šestoro povređeno.

Ivan Fedorov, regionalni guverner Zaporožja, rekao je da je u napadu uništena kuća i oštećen infrastrukturni objekat.

Ukrajinska vojska je saopštila da je Rusija napala zemlju sa četiri rakete i 81 dronom, a ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je 66 dronova. Presretanja su obavljena u oblastima Čerkas, Kirovograd, Kijev, Nikolajev, Poltava, Sum, Vinica i Žitomir.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u utorak da je oborilo sedam ukrajinskih dronova iznad Belgorodske oblasti, pet dronova iznad Kurska i još jednu bespilotnu letelicu iznad Brjanska.

U izveštaju su korišćene neke informacije Agencije Frans pres i Rojtersa.

XS
SM
MD
LG