Linkovi

Ukrajina tvrdi da je oborila osam ruskih dronova, Stoltenberg o vojnoj vežbi NATO


Arhiva - Pripadnici protivvazdušne odbrane Ukrajine, koji su učestvovali u operacijama tokom napada na Kijev, pripremaju svoje oružje, nedaleko od Kijeva, 3. januara 2024.
Arhiva - Pripadnici protivvazdušne odbrane Ukrajine, koji su učestvovali u operacijama tokom napada na Kijev, pripremaju svoje oružje, nedaleko od Kijeva, 3. januara 2024.

Ukrajina je u ponedeljak saopštila da je njena protivvazdušna odbrana oborila osam dronova koje je lansirala Rusija u napadima tokom noći.

Ukrajinske vazdušne snage saopštile su da su dronovi uništeni u više regiona zemlje, uključujući Nikolajev, Dnjepropetrovsk, Hmeljnicki i Rivne.

Pored dronova, ruski napadi uključivali su i tri rakete S-300.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u nedelju da je od ključne važnosti da se vidi "povećana otpornost u snabdevanju naših odbrambenih koalicija oružjem, municijom i vozilima".

Njegovi komentari su usledili nakon komentara generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je upozorio da će Sjedinjene Države, Evropa i drugi delovi sveta - ako Ukrajina ne nastavi da dobija podršku koja joj je potrebna za borbu protiv Rusije van njene zemlje - biti ranjiviji.

Takav scenario bi takođe ohrabrio druge autoritarne režime u drugim delovima sveta da otimaju zemlju, rekao je Stoltenberg.

Tokom TV intervjua za Foks njuz, Stoltenberg je takođe rekao da Peking pažljivo prati odgovor NATO-a na Putinovu invaziju na Ukrajinu. "Danas je to Ukrajina, sutra može biti Tajvan", rekao je šef NATO-a.

Stoltenberg je, odgovarajući na pitanje da li vojne vežbe NATO 2024, najveće od Drugog svetskog rata, mogle da izazovu odgovor snaga Pekinga i Moskve, rekao da Severnoatlantska alijansa treba da spreči, a ne da izazove rat.

NATO operacija

U operaciji Steadfast Defender 24 će oko 90.000 pripadnika NATO učestvovati u nizu vežbi širom Evrope u narednim mesecima. Biće uključeno 50 mornaričkih plovila, 80 aviona i više od 1.100 borbenih vozila.

Vežbe će "pokazati da NATO može da sprovodi i održava složene operacije sa više domena tokom nekoliko meseci, na hiljadama kilometara, od krajnjeg severa do centralne i istočne Evrope, i u bilo kom stanju", saopštila je Alijansa od 31 zemlje.

Stoltenberg se ove nedelje sastaje sa najvišim zvaničnicima odbrane i zakonodavcima SAD kako bi pozvao na nastavak finansiranja Ukrajine, koja je trenutno zaglavljena u Kongresu zbog spora o graničnoj politici SAD i drugim političkim pitanjima.

Pomoć Ukrajini i dalje izaziva podele, a kritičari su skeptični u pogledu tekuće borbe Kijeva protiv korupcije.

Ukrajinska služba bezbednosti, SBU, saopštila je u subotu da su zaposleni u jednoj ukrajinskoj kompaniji za proizvodnju oružja u zaveri sa zvaničnicima da pronevere skoro 40 miliona dolara koji su bili namenjeni za minobacačke granate za vođenje rata sa Rusijom.

Ukraine Says It Uncovered Massive Defense Procurement Fraud
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Agencija je saopštila da je pet osoba optuženo, a jedna je privedena dok je pokušavala da napusti zemlju. Petorica bi se mogla suočiti sa zatvorskom kaznom do 12 godina.

Generalni tužilac zemlje rekao je da su sredstva zaplenjena i da će biti vraćena u ukrajinski budžet za odbranu.

U izveštaju su korišćeni neki materijali agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG