Linkovi

Ukrajinski oficir: Ponestaje nam municije na frontu, menjamo planove


Arhiva - Ukrajinski vojnik drži pušku za borbu protiv dronova "Edelvajs", na poziciji nedaleko od Bahmuta, u regionu Donjecka, Ukrajina, 23. novembra 2023.
Arhiva - Ukrajinski vojnik drži pušku za borbu protiv dronova "Edelvajs", na poziciji nedaleko od Bahmuta, u regionu Donjecka, Ukrajina, 23. novembra 2023.

Ukrajinske trupe na prvoj liniji suočavaju se sa nedostatkom artiljerijskih granata i smanjile su neke vojne operacije zbog izostanka strane pomoći, rekao je Rojtersu visoki ukrajinski vojni general.

Brigadni general Oleksandar Tarnavski govorio je nakon što su republikanski zakonodavci blokirali paket pomoći SAD od 60 milijardi dolara, a Mađarska blokirala 50 milijardi evra (54,5 milijardi dolara) finansiranja Evropske unije za Kijev dok se Ukrajina bori protiv ruske invazije.

"Postoji problem sa municijom, posebno postsovjetskom (granatama) - to je 122 mm, 152 mm. A danas ti problemi postoje na celoj liniji fronta", rekao je on u intervjuu.

Tarnavski je rekao da je nedostatak artiljerijskih granata "veoma veliki problem" i da pad strane vojne pomoći ima uticaja na bojnom polju.

Arhiva - Ukrajinski vojnik nosi granatu za samohodnu haubicu "Cezar", pre otvaranja vatre na ruske položaje, nedaleko od Avdijevke, Ukrajina, 31. maja 2023.
Arhiva - Ukrajinski vojnik nosi granatu za samohodnu haubicu "Cezar", pre otvaranja vatre na ruske položaje, nedaleko od Avdijevke, Ukrajina, 31. maja 2023.

"Obim koji danas imamo nije nam dovoljan danas, s obzirom na naše potrebe. Dakle, mi ga preraspoređujemo. Preispitujemo zadatke koje smo sami sebi postavili i umanjujemo ih jer moramo da obezbedimo (municiju) za njih", rekao je on, ne iznoseći detalje.

Njegovi komentari naglašavaju oslanjanje Kijeva na zapadnu vojnu pomoć u borbi protiv ruskih trupa duž linije fronta dugog 1.000 km, skoro 22 meseca od izbijanja najvećeg sukoba u Evropi nakon Drugog svetskog rata.

Ruske snage se takođe suočavaju sa problemima sa municijom, rekao je Tarnavski, ne precizirajući njihovu prirodu.

Umorne ukrajinske trupe na jugoistočnom frontu prešle su u defanzivu u nekim oblastima, ali pokušavaju da napadnu u drugim, rekao je on.

Ukrajinski vojnici plaču pored sanduka svog druga Andrija Tračuka tokom njegove sahrane, na Trgu nezavisnosti u Kijevu, 15. decembra 2023.
Ukrajinski vojnici plaču pored sanduka svog druga Andrija Tračuka tokom njegove sahrane, na Trgu nezavisnosti u Kijevu, 15. decembra 2023.

Ukrajinske snage i dalje očekuju pobede, ali bi imale koristi od rezervi da se rotiraju i da se odmore, rekao je on.

"U nekim oblastima smo krenuli (u odbranu), a u nekim nastavljamo ofanzivna dejstva - manevrom, vatrom i kretanjem napred. I pripremamo svoje rezerve za naša dalja dejstva velikih razmera", rekao je on.

Rusija menja taktiku

Tarnavski, komandant operativne grupe "Tavrija", predvodio je kontraofanzivu kojom su proterane ruske trupe iz južnog grada Hersona i zapadne strane reke Dnjepar u novembru 2022, što je poslednji veliki uspeh Kijeva na bojnom polju.

On je takođe imao istaknutu ulogu u širem napadu u jugoistočnom regionu Zaporožja ove godine u kom je postignut mali napredak u borbi protiv ogromnih ruskih rovova i raštrkanih minskih polja.

Rusija je u ofanzivi na istoku i pokušava da opkoli strateški istočni grad Avdijevku, čiju odbranu nadgleda Tarnavski.

Lokalni stanovnik hoda ispred oštećenih stambeih objekata u gradu Avdijevka, tokom ruske invazije na Ukrajinu, 17. oktobra 2023.
Lokalni stanovnik hoda ispred oštećenih stambeih objekata u gradu Avdijevka, tokom ruske invazije na Ukrajinu, 17. oktobra 2023.

"Njihova namera (ruskih snaga) ostaje (ista). Jedino što se menjaju njihove akcije, menjaju se taktike... napadi se izvode stalno", rekao je on.

Situacija u Avdijevki se menjala "svakog dana i svake noći" pri čemu su ruske snage redovno menjale svoju taktiku, postigavši "delimičan uspeh u nekim oblastima u dubini od oko 1,5 do dva kilometra", rekao je on.

"Verujem da danas čvrsto držimo ove linije", rekao je on. "Danas nas neprijatelj pritiska svojom brojnošću. Njima nikada nije bilo stalo i neće brinuti o svom ljudstvu".

Avdijevka se široko smatra vitalnom za cilj Rusije da preuzme punu kontrolu nad dve istočne pokrajine Donjeck i Lugansk - dva od četiri ukrajinska regiona, za koje Rusija kaže da ih je anektirala, ali da nema potpunu kontrolu nad njima.

"Svi se nadaju"

Nijedna strana ove godine nije ostvarila značajne teritorijalne dobitke i borbe su uglavnom iscrpljujuće.

Tarnavski je rekao da sve brigade rade na načinima da se osoblje malo odmori.

"Danas imamo određene poteškoće sa ljudstvom koje imamo na prvim linijama fronta. Da, oni danas nisu tako sveži, nisu tako odmorni", rekao je on. "Svaki komandant treba da ima rezervu".

Kijev raspravlja o načinima da se poboljša način na koji se muškarci regrutuju u vojsku, a zakonodavci sastavljaju zakone za unapređenje procesa, iako tačni detalji još nisu poznati.

Tarnavski je rekao da su zimski uslovi - hladnoća, smanjena vidljivost i nedostatak vizuelnog pokrivača od drveća, bez lišća - izazov za obe strane.

"Ali mi imamo dugogodišnje iskustvo izvođenja vojnih operacija u zimskim uslovima. Komplikovana je i logistika, i evakuacija, i kretanje opreme i osoblja", rekao je on.

Ukrajini su sve potrebnija sredstva da se odbrani od rastućih napada ruskih dronova, ali Ukrajina računa na isporuku zapadnih borbenih aviona F-16, rekao je on.

Arhiva - Rununski borbeni avioni F-16 lete iznat vojne baze u Rumuniji, 13. novembra 2023.
Arhiva - Rununski borbeni avioni F-16 lete iznat vojne baze u Rumuniji, 13. novembra 2023.

"Sa prisustvom F-16, biće potpuno (drugačije). Po mom mišljenju, kao pešadijskog oficira, F-16 je kao 'Mercedes' u poređenju sa 'Zaporožecem' (starim sovjetskim automobilom)", rekao je on. "Svi se nadaju".

Oboreni dronovi

Ukrajinska vojska saopštila je u ponedeljak da je preko noći oborila svih pet dronova koje je Rusija upotrebila u pokušajima napada.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su dronovi oboreni u četiri različita dela zemlje, uključujući regione Nikolajev, Dnjepropetrovsk, Vinicku i Hmeljnicki.

Nema izveštaja o žrtvama ili šteti na tlu od delova koji su pali.

Ukrajina i Evropska komisija će uskoro proceniti napredak koji je Kijev postigao u usklađivanju svog zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije i stvoriće okvir za pregovore o pridruživanju EU koji se očekuju sledeće godine, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u svom noćnom video obraćanju u nedelju.

"U narednim danima, sa Evropskom komisijom, zvanično ćemo pokrenuti proces procene usklađenosti ukrajinskog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU — proces skrininga", rekao je Zelenski.

Ukraine Inches Closer to EU Membership
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Evropska komisija je prošlog meseca izvestila da je Ukrajina ispunila četiri od sedam preporuka za pregovore o pristupanju EU, uključujući zapošljavanje službenika za borbu protiv korupcije, pripremu pravosuđa za veliku reviziju i usklađivanje medijskog zakonodavstva sa standardima EU.

Komisija je saopštila da će u martu ponovo proceniti napredak Ukrajine, deo dugog i komplikovanog puta ka članstvu koji je ambasadorka EU u Ukrajini Katarina Mathernova opisala kao iscrpljujuće.

Prošle nedelje, lideri EU su se složili da otvore pregovore o članstvu sa Ukrajinom u iznenađujućoj odluci dok je 27 država članica bloka učestvovalo na dvodnevnom samitu. Mađarski premijer Viktor Orban bio je uzdržan od glasanja, rekavši da ne želi da učestvuje u, kako je rekao, "lošoj odluci". Rekao je da Ukrajina nije ispunila tri uslova.

Orban je nedeljama obećavao da će blokirati nastavak pregovora.

Ostalih 26 članica glasalo je za pristupne pregovore nakon što je Orban pristao da napusti prostoriju. Rusija je pohvalila Mađarsku, koja se smatra najbližim saveznikom Moskve u EU, zbog prigovora na pregovore.

Mađarska je kasnije blokirala paket pomoći EU Ukrajini u vrednosti od 54,5 milijardi dolara u odbrambenom ratu Kijeva protiv Rusije.

Očekuje se da će EU o ovom pitanju razgovarati na hitnoj sednici početkom sledeće godine.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Rojters, Asošijeted pres i Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG