Linkovi

Ukrajina saopštava da je Rusija gađala Kijev, prikazani snimci potapanja ruskog broda


Ukrajinski vojnik pruža prvu pomoć ženi ranjenoj u ruskom artiljerijskom napadu na Volčanst, region Harkova, Ukrajina, 13. februara 2024.
Ukrajinski vojnik pruža prvu pomoć ženi ranjenoj u ruskom artiljerijskom napadu na Volčanst, region Harkova, Ukrajina, 13. februara 2024.

Gradonačelnik glavnog grada Ukrajine izvestio je o eksplozijama u gradu u četvrtak, pozivajući ljude da ostanu unutra, pošto su ukrajinske vazduhoplovne snage upozorile da ruske rakete gađaju grad.

"Eksplozije u gradu. PVO radi", objavio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko na Telegramu.

Ukrajinske vazduhoplovne snage takođe su upozorile na ruske vazdušne napade u četvrtak na druge delove zemlje, uključujući Lavov, Dnjepar, Hmeljnicki, Volin i Sumi.

Blinken Heads to Munich Security Conference Amid US Foreign Aid Showdown
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Ukrajinska vojska saopštila je u sredu da je uništila veliki desantni brod ruske mornarice u Crnom moru u blizini Krima koji je okupirao Rusiju.

Ukrajinska vojska identifikovala je ruski brod kao Cezar Kunikov i saopštila da je bio u vodama u blizini grada Alupke u vreme napada.

Na pitanje o napadu u sredu, Kremlj nije želeo da komentariše.

Ukrajinske snage uništile su nekoliko brodova ruske Crnomorske flote otkako je Rusija napala Ukrajinu pre skoro dve godine.

Ukrajinska vojna obaveštajna služba je na Telegramu podelila snimak na kome se navodno vidi nekoliko bespilotnih plovila kako se približava velikom brodu, nakon čega je usledila velika eksplozija.

"Još jednom, Ukrajina pokazuje svoju snagu u taktičkoj integraciji bespilotnih sistema da bi imala strateški efekat", rekao je penzionisani kontraadmiral Džozef A. Digardo ukrajinskoj službi Glasa Amerike. "Implikacije uspeha ove vrste pomorskih napada na tehnički napredne mornarice širom sveta su ogromne i zahtevaće od mnogih da ponovo razmisle o zaštiti brodova i ublažavanju pretnji".

Ukrajinski udari bespilotnim sredstvima u Crnom moru "veliki su posao", rekao je novinarima u sredu visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta.

"Činjenica da ruska mornarica ne može da deluje u Crnom moru po svojoj volji, u poređenju sa načinom na koji je mogla da deluje na početku ovog rata, predstavlja fundamentalni pomak u strateškoj poziciji u regionu Crnog mora".

U izveštaju su korišćene neke infomacije agencije Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG