Linkovi

Rusija raketirala Mikolajev, šef NATO-a poslao poruku Putinu


Lokalna pijaca gori nakon ruskog raketnog udara u Nikolajevu, Ukrajina, u utorak, 15. oktobra 2024.
Lokalna pijaca gori nakon ruskog raketnog udara u Nikolajevu, Ukrajina, u utorak, 15. oktobra 2024.

Zvaničnici ukrajinskog regiona Nikolajev saopštili su u utorak da je u ruskom raketnom napadu poginula najmanje jedna osoba, a 16 povređeno.

Guverner Nikolajeva Vitalij Kim rekao je na Telegramu da su u napadu oštećeni infrastrukturni objekat, restorani i trgovačka zona, kao i stambene zgrade.

Ukrajinska vojska saopštila je u utorak da su ruski napadi tokom noći izvedeni sa devet projektila i 17 dronova, a da je ukrajinska protivvazdušna odbrana uništila 12 dronova.

Presretanja dronova izvršena su iznad Čerkaške, Černigovske, Kirovogradske, Kijevske, Nikolajevske, Odeske i Poltavske oblasti, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

Spasioci rade na mestu ruskog raketnog udara u Nikolajevu, Ukrajina, 15. oktobar 2024. (Foto: Pres služba Državne službe za vanredne situacije Ukrajine/Handout preko Rojtersa)
Spasioci rade na mestu ruskog raketnog udara u Nikolajevu, Ukrajina, 15. oktobar 2024. (Foto: Pres služba Državne službe za vanredne situacije Ukrajine/Handout preko Rojtersa)

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u utorak da je uništilo ukrajinske bespilotne letelice iznad regiona Belgorod, Kursk i Tula.

Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov rekao je da je eksplozivna naprava bačena iz drona pogodila stambenu zgradu i povredila jednu osobu.

Generalni sekretar NATO-a rekao je u ponedeljak da će Alijansa nastaviti da podržava Ukrajinu, uprkos pretnjama Rusije.

Poruka NATO Putinu

Govoreći u misiji NATO-a za Ukrajinu u Visbadenu, u Nemačkoj, Mark Rute je rekao da je poruka ruskom predsedniku Vladimiru Putinu "da ćemo nastaviti, da ćemo učiniti sve što je neophodno kako bismo bili sigurni da on neće postići svoj cilj, da će Ukrajina pobediti".

NATO je "najjača vojna alijansa u svetskoj istoriji, koja služi milijardu ljudi", rekao je Rute. "Spremni smo da se suprotstavimo svakoj pretnji. Nikada se nećemo uplašiti svojih protivnika".

Poseta u ponedeljak bila je prva Ruteova poseta ukrajinskoj misiji poznatoj pod imenom NATO bezbednosna pomoć i obuka za Ukrajinu, koja će na kraju preuzeti koordinaciju zapadne vojne pomoći Ukrajini.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u svom dnevnom obraćanju u ponedeljak da su spoljna obaveštajna služba i odbrambena obaveštajna služba Ukrajine dostavile "prilično detaljan" izveštaj o "namerama Rusa za jesen i zimu" za njihovu nastavak invazije na Ukrajinu.

U izveštaj su uključena i otkrića o umešanosti Severne Koreje u rat i odnosima Rusije sa drugim zemljama koje "nažalost, ulažu u produžavanje rata".

Predsednik Zelenski je upozorio da "ko god pomogne Rusiji, mi ćemo odgovoriti koliko god je potrebno da odbranimo Ukrajinu". On je rekao: "Biće odgovarajućeg posla sa našim partnerima kako bi se osiguralo da namere Rusije ne funkcionišu".

Zelenski je dodao da će ove nedelje "Ukrajina svim našim partnerima u Evropi predstaviti svoju strategiju primoravanja Rusije da ovaj rat dovede do pravednog kraja". Strategija, poznata kao "plan pobede", još nije objavljena u javnosti.

U izveštaju su korišćene informacije Rojtersa i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG