Linkovi

Ukrajinske snage digle u vazduh železnički most u Rusiji, raste broj žrtava u Odesi


Ukrajinski vojnici 28. samostlne mehanizovane brigade isapljuju projektil iz minobacača 12mm ka ruskim položajima na liniji fronta, nedaleko od Bahmuta, regiin Donjecka, Ukrajina, 3. marta 2024.
Ukrajinski vojnici 28. samostlne mehanizovane brigade isapljuju projektil iz minobacača 12mm ka ruskim položajima na liniji fronta, nedaleko od Bahmuta, regiin Donjecka, Ukrajina, 3. marta 2024.

Ukrajina je u ponedeljak saopštila da je digla u vazduh železnički most u Samarskoj oblasti na jugozapadu Rusije.

Ukrajinska vojna obaveštajna služba saopštila je da je napad bio usmeren na oslonce mosta preko reke Čapajevke. Agencija je saopštila da je Rusija koristila most za transport vojnog tereta.

Ruski železnički operater izvestio je o incidentu u regionu Samare, saopštivši da nema žrtava, ali da je saobraćaj obustavljen u toj oblasti.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski apelovao je na zapadne zemlje da dostave odloženu pomoć Ukrajini, koja se brani od ruskih napada uprkos nestašici municije.

"Ako se to ne dogodi, to će postati jedna od najsramnijih stranica u istoriji - ako Ameriku ili Evropu poraze iranski dronovi 'Šahed' ili ruski borbeni avioni. Rusko zlo ne treba podsticati slabim odlukama, kašnjenjem u isporukama ili oklevanjem", rekao je on, misleći na zaustavljeni američki paket pomoći Ukrajini zbog političkih prepirki u američkom Kongresu.

"Jednostavno je nemoguće objasniti kako se teškoće zemlje koja krvari mogu iskoristiti u unutrašnjim političkim borbama", dodao je Zelenski u svom video obraćanju u nedelju uveče.

Oštar ton Zelenskog u njegovom obraćanju otkrio je njegovo nezadovoljstvo jer je broj poginulih u ukrajinskom lučkom gradu Odesi u nedelju porastao na 12 ljudi, uključujući petoro dece, nakon što je ruski dron gađao u stambeni blok u subotu.

Spasioci čiste ruševine višespratnice teško oštoćene u udaru drona, u Odesi, 3. marta 2024, tokom ruske invazije na Ukrajinu.
Spasioci čiste ruševine višespratnice teško oštoćene u udaru drona, u Odesi, 3. marta 2024, tokom ruske invazije na Ukrajinu.

"Rusija je učinila ukrajinsku decu svojim vojnim ciljevima", napisao je Zelenski u postu na platformi Eks, nakon što su tela troje dece izvučena iz ruševina.

Regionalni guverner Odese Oleh Kiper, pisući na Telegramu, rekao je da su spasilački timovi koji su radili u nedelju uveče pronašli još tela. Ranije tokom dana ekipe za oporavak izvukle su tela majke i bebe iz ruševina.

Prošlo je više od dva meseca otkako su SAD poslednji put poslale vojne zalihe Ukrajini. U Vašingtonu, zvaničnici sa sve većom zabrinutošću posmatraju nestašicu oružja i municije u Ukrajini i pad američkih isporuka.

Predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson odbio je da stavi na glasanje paket inostrane pomoći vredan 95 milijardi dolara koji je usvojio Senat i koji uključuje 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini. Ta odluka bi mogla da odloži usvajanje paket nedeljama nakon što već mesecima čekanj u Kongresu.

"Čekamo zalihe koje su od vitalnog značaja, posebno čekamo američko rešenje", rekao je Zelenski u nedelju u večernjem obraćanju.

Rusija je od početka februara izgubila 15 vojnih aviona, dodao je on. "Što više mogućnosti budemo imali da oborimo ruske avione... biće spaseno više ukrajinskih života", dodao je Zelenski.

Zvaničnici američkog Sekretrarijata za odbranu raspravljaju o opcijama koje bi mogle da uključuju preusmeravanje zaliha Pentagona pre nego što Kongres odobri sredstva za njihovo dopunjavanje, rekao je senator Džek Rid, predsedavajući senatskog odbora za oružane snage.

Neke informacije za ovaj izveštaj dali su Rojters i agencija Frans pres.

XS
SM
MD
LG