Linkovi

Ukrajina i Poljska dogovorile nastavak tranzita žita, ponovo inspekcije u Crnom moru


Arhiva - Kamian istovaruje žito u Žurivki, Ukrajina, 9. avgusta 2022. FILE - A dump track unloads grain in a granary in the village of Zghurivka, Ukraine, Aug. 9, 2022.
Arhiva - Kamian istovaruje žito u Žurivki, Ukrajina, 9. avgusta 2022. FILE - A dump track unloads grain in a granary in the village of Zghurivka, Ukraine, Aug. 9, 2022.

KIJEV - Poljski i ukrajinski zvaničnici saopštili su da će konvoji ukrajinskog žita koji tranzitiraju kroz Poljsku za izvoz u inostranstvo biti zapečaćeni, čuvani i nadgledani kako bi se osiguralo da proizvodi prestanu da preplavljuju poljsko tržište i prave haos sa cenama.

Saopštenje od utorka usledilo je nakon dvodnevnih intenzivnih razgovora nakon protesta poljskih farmera, koji tvrde da veliki deo ukrajinskog žita ostaje u Poljskoj i stvara prezasićenost koja im je nanela ogromne gubitke, javlja AP.

Sporazum će takođe okončati privremenu zabranu koju je Poljska izdala u subotu kako bi se posvetila protestima zbog unosa žitarica iz Ukrajine. Mađarska i Slovačka, koje su takođe pogođene tranzitom ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, kasnije su preduzele slične mere. Ovi potezi izazvali su gnev izvršne vlasti Evropske unije - Evropske komisije - koja upravlja trgovinom za 27 zemalja članica.

Poljski ministar poljoprivrede Robert Telus rekao je na konferenciji za novinare u utorak da su Varšava i Kijev "razradili mehanizme koji znače da ni jedna tona (ukrajinskog) žita neće ostati u Poljskoj, da će sve to proći u tranzitu".

On je rekao da će na neodređeno vreme svi ukrajinski proizvodi u tranzitu biti zapečaćeni, sa prikačenim uređajima za praćenje i prevezeni u posebnim, čuvanim konvojima do poljskih luka i graničnih prelaza, na putu ka drugim zemljama.

Tranzit treba da olakša akumulaciju žitarica i drugih proizvoda namenjenih izvozu u siromašne zemlje koje je u Ukrajini blokirana zbog ruske invazije.

Telus je rekao da je privremena zabrana tokom vikenda delimično imala za cilj da skrene pažnju EU na akutni problem. On je naveo da EU, iako podržava ideju tranzita, nije učinila ništa da to olakša i spreči prenatrpanost.

To pitanje je dovelo do razgovora između Poljske i ministara poljoprivrede Ukrajine, uz učešće potpredsednice ukrajinske vlade Julije Sviridenko. Mere tranzita biće uvedene u petak, kada će biti ukinuta privremena zabrana uvoza žitarica — uglavnom pšenice.

"Mi obraćamo pažnju na probleme naših poljskih kolega sa istom pažnjom kao što se Poljska odnosi prema našim problemima. Stoga moramo brzo i konstruktivno da odgovorimo na ovu kriznu situaciju", rekla je Sviridenko u Varšavi.

Nije bilo jasno kada će biti ukinuta zabrana za ulazak druge robe iz Ukrajine kao što su šećer, jaja, meso, mleko i drugi mlečni proizvodi i voće i povrće.

ARhiva - Žena drži veknu hleba tokom protesta poljoprivrednika ispred Predstavničke kancelarije Evropske komisije u Bukureštu, Rumunija, 7. aprila 2023.
ARhiva - Žena drži veknu hleba tokom protesta poljoprivrednika ispred Predstavničke kancelarije Evropske komisije u Bukureštu, Rumunija, 7. aprila 2023.

Poljoprivrednici u Poljskoj i susednim zemljama kažu da su ukrajinsko žito i poljoprivredni proizvodi, osim što su preplavili njihova tržišta, napunili skladišne prostore, ne ostavljajući mesta za sopstvene useve od ove godine.

Nakon što je Rusija blokirala tradicionalne izvozne morske prolaze usred rata u Ukrajini, Evropska unija je ukinula carine na ukrajinsko žito kako bi olakšala njegov transport u Afriku i Bliski istok i ponudila da plati određenu kompenzaciju, za koju su farmeri rekli da je nedovoljna.

Veliki deo žita na kraju ostaje u tranzitnim zemljama, a neki poljski sindikati i opozicioni političari optužuju kompanije povezane sa vladom da uzrokuju problem kupujući jeftino, nekvalitetno ukrajinsko žito, a zatim ga prodaju fabrikama hleba i testenine kao visokokvalitetan poljski proizvod.

Glavna vladajuća stranka u Poljskoj, Pravo i pravda, nastoji da ublaži nezadovoljstvo farmera — glasačke baze te stranke — uoči jesenjih parlamentarnih izbora.

U Rumuniji, još jednoj zemlji pogođenoj poplavom proizvoda iz Ukrajine, vladajuća Socijaldemokratska partija saopštila je u utorak da će zatražiti od svojih vladajućih koalicionih partnera da hitno traže privremenu suspenziju uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine.

"Ovakva mera je neophodna da bi se zaštitili rumunski poljoprivrednici, u kontekstu u kome nadoknada dobijena od Evropske komisije ne može da pokrije ukupnu vrednost štete", navodi se u saopštenju te stranke.

Nastavljene crnomorske inspekcije brodova sa žitom

Inspekcije brodova se nastavljaju u skladu sa sporazumom o bezbednom izvozu žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka uz posredovanje UN, izjavio je u sredu zamenik ukrajinskog premijera Oleksandar Kubrakov, prenosi Rojters.

On je na Fejsbuku napisao da se "inspekcije brodova nastavljaju, uprkos pokušajima RF (Ruske Federacije) da poremete sporazum".

Ruska novinska agencija RIA saopštila je da su inspekcije već nastavljene nakon dvodnevnih razgovora, pozivajući se na pres-službu koordinatora UN.

Kubrakov je u Turskoj kako bi razgovarao o statusu Crnomorske inicijative za žito, koju su Rusija i Ukrajina dogovorile prošlog jula da pomognu u ublažavanju globalne krize sa hranom.

Moskva je saopštila da se složila da produži sporazum samo do 18. maja. Kijev i Ujedinjene nacije saopštavaju da sporazum važi još 60 dana nakon toga i da traže dogovor kako bi se osiguralo da se on nastavi.

Kijev tvrdi da su ruski inspektori prestali da propuštaju brodove koji su isporučivali žito iz Ukrajine.

Ministar poljoprivrede Nikola Solski rekao je u sredu da Moskva povećava poteškoće za Ukrajinu u trenutku kada su tri istočnoevropske zemlje zabranile uvoz ukrajinskog žita i prehrambenih proizvoda.

"Očigledno, Rusi nisu mogli da ne iskoriste ove nijanse na zapadnoj (ukrajinskoj) granici", rekao je Solski novinarima.

RIA je u sredu citirala rusko ministarstvo spoljnih poslova koje je reklo da Ukrajina i Ujedinjene nacije izazivaju poteškoće u inspekcijama brodova.

XS
SM
MD
LG