Linkovi

Zelenski: Rusija samo u aprilu napala Ukrajinu sa 3.200 navođenih bombi


Vojnik pregleda delove ruske bombe koja je pogodila stambeni prostor u Harkovu, Ukrajina, 22. maja 2024.
Vojnik pregleda delove ruske bombe koja je pogodila stambeni prostor u Harkovu, Ukrajina, 22. maja 2024.

Zvaničnici u regionu Belgorod u zapadnoj Rusiji prijavili su u četvrtak štetu načinjenu u ukrajinskim vazdušnim napadima.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je uništilo 35 ukrajinskih raketa i tri bespilotne letelice iznad Belgoroda.

Vjačeslav Gladkov, regionalni guverner, rekao je na Telegramu da je u ukrajinskim napadima oštećena zgrada i da je izazvan požar u gradu Belgorodu.

Gladkov je takođe prijavio štetu na više kuća u dva sela u regionu.

Belgorod se nalazi duž rusko-ukrajinske granice i česta je meta ukrajinskih napada.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio se Švedskoj na odvojenom trogodišnjem paketu pomoći u ukupnom iznosu od više od sedam milijardi dolara.

"To će ojačati ne samo nas, ne samo Ukrajinu, već ceo evropski potez od Baltičkog do Crnog mora", rekao je Zelenski u svom noćnom obraćanju u sredu.

Ukrajinski lider je takođe uputio novi zahtev za dobijanje veće protivvazdušne odbrane.

Zelenski je rekao da je Ukrajini potrebno oružje za suprotstavljanje navođenim bombama koje je Rusija koristila za napad na energetsku i drugu infrastrukturu.

"Ne postoji alternativa - Ukrajini su potrebni sistemi i taktike koje će nam omogućiti da branimo svoje pozicije, naše gradove i zajednice od ovih bombi", rekao je Zelenski.

Predsednik Ukrajine je rekao da je samo u aprilu Rusija bacila više od 3.200 takvih bombi na Ukrajinu pored projektila i dronova.

U međuvremenu, britansko Minisarstvo odbrane objavilo je u svom dnevnom ažuriranju da je Ukrajina prošlog meseca izvezla 6,6 miliona tona žitarica i uljarica, što je najveći obim od početka rata ruske invazije.

Izvoz žitarica iz Ukrajine je "vrlo verovatno od vitalnog značaja" za bezbednost hrane u svetu, saopštilo je ministarstvo, i čini skoro 10 odsto svetskog izvoza žitarica.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencije Rojters.
XS
SM
MD
LG