Linkovi

Zelenski u poseti Harkovu usred ruske vojne ofanzive


Uništeni automobil na mestu ruskog vazdušnog napada u Harkovu, Ukrajina, 14. maj 2024.
Uništeni automobil na mestu ruskog vazdušnog napada u Harkovu, Ukrajina, 14. maj 2024.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je otputovao u četvrtak u grad na severoistoku zemlje, Harkov, da se sastane sa vojnim zvaničnicima usred ruske ofanzive u regionu.

Zelenski je na Telegramu rekao da je situacija u Harkovu izuzetno teška, ali generalno pod kontrolom.

Rusija je poslednjih dana zauzela nekoliko sela u oblasti Harkova, a ruski napredak je naterao Zelenskog da otkaže nekoliko planiranih poseta inostranstvu.

Ukrajinska vojska saopštila je u četvrtak da su - iako je situacija u Harkovu i dalje komplikovana - ukrajinske snage stabilizovale situaciju i zaustavile napredovanje Rusije u određenim oblastima.

Događaji su usledili posle dvodnevne posete državnog sekretara SAD Entonija Blinkena Ukrajini, tokom koje je Zelenski zatražio sisteme protivvazdušne odbrane koji bi pomogli u zaštiti Harkova.

Blinken je najavio vojnu pomoć od dve milijarde dolara za Ukrajinu kao deo paketa od 61 milijarde dolara koji je odobren prošlog meseca.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u četvrtak da je njihova protivvazdušna odbrana uništila pet taktičkih projektila i više dronova iznad Krima koji je okupirala Rusija, kao i dronove iznad regiona Belgorod, Brjansk, Kaluga i Tula.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Rojters, Asošijeted pres i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG